Διαφήμιση
This is a Trial Version of Social Share & Locker Pro plugin. Please add your purchase code into Licence section to enable the Full Social Share & Locker Pro Version.

 Λίγο πριν τις εθνικές εκλογές ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σοβαρά θιγμένος από την απαξιωτική συμπεριφορά προς το πρόσωπό του και την πολιτική προσωπικότητα του από την αρχηγό του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, αποχωρεί από το κόμμα. Και το ερώτημα που τίθεται πλέον, ειδικά μετά και τις παραιτήσεις υποψηφίων είναι κατά πόσον το ΚΙΝΑΛ θα κερδίσει τη μάχη στις 7 Ιουλίου ή θα πληρώσει ακριβά το τίμημα μιας πρωτοβουλίας στο όνομα όχι μόνο των εσωτερικών διαφωνιών, αλλά και της προώθησης του Γιώργου Καμίνη σε περίοπτη θέση στο Επικρατείας.

Η διαπάλη ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον κ. Βενιζέλο δεν είναι καινούργια. Είναι γνωστή, με επαναλαμβανόμενα επεισόδια σύγκρουσης, αλλά πάντα σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού, αν θα μπορούσε να ειπωθεί έτσι. Το τι έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει δεν είναι ακόμη γνωστό. `Ολοι προβαίνουν σε υποθέσεις. Και βεβαίως απορούν γιατί η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να δεσμευτεί έναντι του Γιώργου Καμίνη που ναι μεν είναι γνωστός για την ηπιότητά του, αλλά πέραν τούτου δεν έχει στο ενεργητικό του ιδιαίτερα επιτυχημένες πολιτικές περγαμηνές, ούτε ιδιαίτερο πολιτικό λόγο.

Πολλοί εκτιμούν ότι η Φώφη Γεννηματά δεν έπαψε ποτέ να αισθάνεται ότι απειλείται από στελέχη του κόμματος, πολλώ δε μάλλον από τον πολιτικό Ευάγγελο Βενιζέλο που μπορεί κανείς να του καταλογίσει έπαρση, αλλά δεν μπορεί να του καταλογίσει ελλειπείς γνώσεις πάνω σε όλο το φάσμα των πολιτικών ζητημάτων. `Ετσι, βρήκε την ευκαιρία να αποπέμψει με αυτό τον σχεδόν απαράδεκτο τρόπο τον Βενιζέλο, αφαιρώντας από πάνω της ένα πολιτικό βαρίδι που ήταν εμφανές ότι αδυνατούσε να αντέξει.

Πολλοί διερωτώνται πώς η Φώφη Γεννηματά ενώ δεν πήγε πολύ καλά στις τελευταίες ευρωεκλογές – αναδείχθηκε μεν τρίτη δύναμη, αλλά μην ξεχνάμε ότι έπεσαν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής που βρισκόταν στην τρίτη θέση – επέλεξε αυτήν την χρονική στιγμή να ξεκαθαρίσει την αυλή της. Η κίνησή της έχει να κάνει με τις δικές της και μόνον ανασφάλειες, ή θεωρεί ότι θα κερδίσει πόντους συντασσόμενη πλέον με την πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα του Αλέξη Τσίπρα που προσδοκά να αναδειχθεί σε αδιαμφισβήτητο ηγέτη της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα;

Η στήριξη του υποψηφίου περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Δυτική Ελλάδα αποτελεί μικρό δείγμα των προθέσεών της, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν για τις πραγματικές της προθέσεις. Προς το παρόν το μόνο σίγουρο είναι ότι η απόφασή της σε βάρος του Βενιζέλου αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του Αλέξη Τσίπρα, τη στιγμή που ο τελευταίος βγήκε βαριά λαβωμένος από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. `Αρα η απομάκρυνση από το πολιτικό σκηνικό ενός ισχυρού αντιπάλου, ικανού να αρθρώσει σοβαρό πολιτικό λόγο και αντίλογο,  ενισχύουν τις προσδοκίες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν αποκλείεται να έχει θέσει ως όρο για πιθανή μετεκλογική συνεργασία την απομάκρυνση του Βενιζέλου. Μήπως όμως εξαφανιστεί πολιτικά η Φώφη Γεννηματά;

Την απάντηση θα τη δώσει το εκλογικό σώμα στις 7 Ιουλίου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είναι συμπαθής στους πολλούς και ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του παλιού ΠΑΣΟΚ τον θεωρεί υπεύθυνο για τη συνεργασία του με τη Νέα Δημοκρατία και τον έχει συνδέσει με τον ΕΝΦΙΑ. Το πώς θα κινηθεί μπροστά στην κάλπη αυτό το κομμάτι, μένει να το δούμε το βράδυ των εκλογών.

`Οσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, προ μηνών γίνονταν (γίνονται ακόμη;) διάφορες ζυμώσεις και “μασάζ” σε στελέχη του κόμματος που αντιτίθενταν στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ – ΚΙΝΑΛ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πλέον δύσπιστοι και αντιδρούντες είχαν πειστεί και το είχαν αποδεχτεί ως αναγκαίο κακό προκειμένου σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του Κ. Μητσοτάκη να υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση συνεργασίας. Πλέον αυτό το σενάριο τινάζεται στον αέρα γιατί η Φώφη δείχνει να παραδίδεται αμαχητί εκεί που βρίσκεται σήμερα το μεγαλύτερο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι παρεμβάσεις των κ. Σημίτη και Καμίνη δεν μετρούν τόσο πολύ στην παρούσα φάση. Λογικό ο καθένας να εκφράζει τις αντιρρήσεις του αναδεικνύοντας και τη δική του πλευρά. Το ερώτημα είναι αν η Φώφη Γεννηματά θα αντέξει μια περαιτέρω μείωση των ποσοστών της στις εκλογές ή εκ των πραγμάτων πλέον θα συρθεί στο να αποδεχθεί την πιθανότητα ενός άλλου αρχηγού στο κόμμα, αν όχι την οριστική πλέον διάλυση του ΚΙΝΑΛ.

Υπάρχει βεβαίως κι ένα ακόμη σενάριο, υπερβολικό από πολλές απόψεις. Η αποχώρηση του Βενιζέλου να οδηγήσει πίσω στο παλιό ΠΑΣΟΚ στελέχη που εξαιτίας της ταύτισης του τελευταίου με τη ΝΔ την εποχή των μνημονίων είχαν βρει “ζεστή αγκαλιά” στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και αυτό το σενάριο θεωρείται στρεβλό, καθώς παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ διατείνονται ότι η Φώφη δεν …τραβάει.

Η πορεία του ΚΙΝΑΛ προς μια άνευ προηγουμένου εσωστρέφεια λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές είναι το μόνο σίγουρο στοιχείο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα. Ολα τα άλλα αποτελούν σενάρια που οι πολιτικοί αναλυτές καλούνται να σχεδιάσουν και να επανασχεδιάσουν

Ρ.Μ.

Διαφήμιση