Διαφήμιση
This is a Trial Version of Social Share & Locker Pro plugin. Please add your purchase code into Licence section to enable the Full Social Share & Locker Pro Version.

Η κρυφή γοητεία της παρηγορητικής των ήχων…

Στην  Ισλανδία των εννέα κρουσμάτων σήμερα…

Καθώς διάβαζα τα νεότερα για τον κορονοϊό στον κόσμο, η αναφορά στην Ισλανδία των εννέα κρουσμάτων αλλά των διπλών τεστ κλπ κλπ με οδήγησε στο να ξαναθυμηθώ την επίσκεψη-συναυλία στο Ρέικιαβικ δυο Μάρτιους παλαιότερα. Με είχαν ενημερώσει oι οργανωτές λεπτομερώς και εγκαίρως (θα έλεγα ότι με είχαν και τρομάξει, άθελά τους), για τις κλιματολογικές συνθήκες τον Μάρτη, αλλά φτάνοντας βρέθηκα σε μια λειτουργική, ελκυστική πόλη γεμάτη όμορφα χρώματα που το χιόνι ζωγράφιζε λίγο εδώ και λίγο εκεί, δεν ήταν καθόλου όπως το είχα φανταστεί ή προβλέψει. Είχα την τιμή  να παίζω σε μια αίθουσα συναυλιών (Ηarpa hall) υψηλών τεχνικών δεδομένων με ένα αξιαγάπητο κοινό, καθόλου…κρύο και διάφορα τέτοια που συνηθίζουμε να λέμε. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την εμπειρία. Χαίρομαι που θα την έχω και λίαν προσεχώς. Λειτουργεί στην ψυχή ως απόλυτη, παρηγορητική δύναμη.

 

 

Έδωσαν 167 εκατομμύρια δολάρια για να φτιάξουν ένα κτίριο μουσικής και συνεδρίων που τραβά 24 ώρες το μάτι σου. Στις πιο δύσκολες ώρες για το κράτος, η ισλανδική κυβέρνηση αποφάσισε ότι ήταν το μοναδικό κτίριο στη χώρα που δικαιολογούσε το ξόδεμα, παρά το αμφίβολο μέλλον της οικονομίας, και χρηματοδότησε πλήρως την ολοκλήρωσή του. Εγκαινιάστηκε το 2011. Αμέσως η Harpa άρχισε να φέρνει χρήματα και να προσελκύει καλλιτέχνες από όλους τους χώρους και τα είδη. Προσφέρει επίσης εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για εταιρικές συναντήσεις, κάτι που προσελκύει διεθνείς μεγάλες εταιρίες εκεί για ανάλογου ενδιαφέροντος συνέδρια και διοργανώσεις.

Τέσσερις οι αίθουσες Συναυλιών και ένα Συνεδριακό Κέντρο σε 28.000 τ.μ. με ανεμπόδιστη θέα στην τεράστια θάλασσα που βρίσκεται στα πόδια του κτιρίου και τα βουνά που περιβάλλουν το Ρέικιαβικ. Με διάσημο αρχιτέκτονα φωτισμού επικεφαλής, που το κάνει να “κινείται” μέρα νύχτα σαν να πλέει στο νερό. Το σκουρόχρωμο γυαλί δημιουργεί όμορφα εφέ με το φυσικό φως και με το άναμμα των φώτων εμφανίζει συνεχώς διαφορετικά παράγωγα συνδυασμών φωτός, πολύ καλόγουστα και εντυπωσιακά. Η δομή είναι μοναδική. Η πρόσοψη αποτελείται από 714 γυάλινες πλάκες, οι οποίες έχουν διαφορετικό σχήμα κλίση και λειτουργούν με φωτισμό LED που επιτρέπει παιχνίδι των φώτων κάθε φορά που ο ουρανός είναι φωτεινός ή σκοτεινός. Προσθέστε τον ήλιο του μεσονυχτίου και την aurora borealis, που για χάρη τους χιλιάδες επισκέπτες ταξιδεύουν εκεί να θαυμάσουν κάτι όντως πολύ θεαματικό και που δεν είναι τόσο εύκολο να το αναζητήσεις ως κοινός ταξιδιώτης περισσότερο από μια φορά.

Το όνομα Harpa δημοσιοποιήθηκε ήδη το 2009. Το αποφάσισαν μετά από ψηφοφορία και 4.000 προτάσεις που έφτασαν από 1.200 πολίτες. Έψαχναν για ένα όνομα που προφέρεται εύκολα αλλά έχει σχέση με τη χώρα. Το αίτημα ήταν ότι το όνομα θα έπρεπε να είναι στα ισλανδικά αλλά να αρθρώνεται από όλους τους πολίτες της γης εύκολα. Η παλιά ισλανδική λέξη Harpa αναφέρεται σε μια εποχή του χρόνου και είναι στην πραγματικότητα ένας μήνας στο παλιό σκανδιναβικό ημερολόγιο.

Γιατί έγραψα το κείμενο;

Γιατί μέσα στο μυαλό μας ρέουν και συρρέουν εικόνες, σκέψεις και προκαταλήψεις, φόβοι και υστερίες, χαρά από μηδαμινής σημασίας γεγονότα της στιγμής ή θλίψη από αποτυχία που μπορεί να αποδειχτεί σοφό που τη ζήσαμε. Η ουσία πάντα βρίσκεται στην αρμονία των δεδομένων της ζωής. Η αρμονία δεν είναι μονοσήμαντη έννοια, έχει τεράστια ολιστική δύναμη αν επιτρέψουμε στις αισθήσεις να την απολαύσουν χωρίς προκατάληψη. Η γη είναι γεμάτη ζωή. Όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως γεωγραφικής εγκατάστασης τους, επιδιώκουν να κατακτήσουν ένα τόσο δα κομμάτι της ζωής. Ένα ταξίδι στο καλύτερο, στο διαφορετικό, στο αναπάντεχο, το δικαιούμαστε έτσι δεν είναι;
Ναι! γιατί όχι;

Διαφήμιση