Οι πρώτες τρεις επιχειρηματικές ιδέες που θα ενταχθούν στην πλατφόρμα WinnersFund είναι: η παραγωγή «πράσινων» ενεργειακών καυσίμων από άλγη (βιοελαίου, πέλετ και μπρικέτ). Η ανάπτυξη και προώθηση του SpreeadeHipp, του πρώτου ελληνικού ισοτονικού αναψυκτικού, το οποίο είναι το μοναδικό στον κόσμο που αξιοποιεί ως βάση του το φυτό ιπποφαές (φωτογραφία). Και η δημιουργία της πρώτης μονάδας κτηνοτροφικής παραγωγής σε συνδυασμό με πολυκαλλιέργεια.

 

Με τρεις επιχειρηματικές ιδέες/δραστηριότητες ξεκινάει τη λειτουργία της στην Ελλάδα η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα κοινωνικής χρηματοδότησης (crowdfunding). Πρόκειται για την πλατφόρμα WinnersFund που ανέπτυξε μια ομάδα ιδιωτών, με προϋπηρεσία στα επενδυτικά κεφάλαια (venture capital funds). Η πλατφόρμα έχει στόχο να χρηματοδοτήσει επιχειρηματικές ιδέες/δραστηριότητες με λίγα χρήματα από πολλούς συμμετόχους.

Κατά κανόνα πρόκειται για χρηματοδοτήσεις μικρών έργων της τάξης των 100 έως 500 χιλιάδων ευρώ, για τα οποία μικρό ενδιαφέρον δείχνουν οι μεγάλοι επενδυτές, π.χ. τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια κ.λπ. Κάθε χρηματοδότης μπορεί να επενδύσει από 20 ευρώ και άνω προκειμένου να έχει κάποιο αντάλλαγμα, κυρίως μετοχές στη δραστηριότητα που χρηματοδοτεί.

Οι πρώτες τρεις επιχειρηματικές ιδέες που θα ενταχθούν στην πλατφόρμα WinnersFund είναι:

• Η παραγωγή «πράσινων» ενεργειακών καυσίμων από άλγη (βιοελαίου, πέλετ και μπρικέτ) που προωθεί η εταιρεία Algae Farms (Hellas) Α.Ε. με έδρα την Πρέβεζα.

• Η ανάπτυξη και προώθηση του SpreeadeHipp, του πρώτου ελληνικού ισοτονικού αναψυκτικού (sportsdrink), το οποίο είναι το μοναδικό στον κόσμο που αξιοποιεί ως βάση του το φυτό ιπποφαές.

• Η δημιουργία της πρώτης μονάδας κτηνοτροφικής παραγωγής σε συνδυασμό με πολυκαλλιέργεια. Στην πλήρη του ανάπτυξη, η μονάδα αυτή που βρίσκεται στο Δοξάτο Δράμας προβλέπει τη βιολογική πολυκαλλιέργεια 500 στρεμμάτων με φρούτα, κηπευτικά, καλαμπόκι και βίκο που θα ταΐζουν 500 αιγοπρόβατα, 10.000 κότες αυγοπαραγωγής και 100-500 χοίρους, όλα ελευθέρας βοσκής.

Σύμφωνα με τα στελέχη της WinnersFund, άλλες 10 επιχειρηματικές ιδέες/δραστηριότητες βρίσκονται σε συζητήσεις με στόχο την ένταξή τους στην πλατφόρμα.

Η πλατφόρμα ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει στις 15 Ιανουαρίου, αλλά πλέον λόγω των πολιτικών εξελίξεων, μετατέθηκε για τις 15 Φεβρουαρίου. Το σύνολο των κεφαλαίων που συλλέγεται από την πλατφόρμα, κατευθύνεται στον κάτοχο της επιχειρηματικής ιδέας, ο οποίος και ευθύνεται από ένα σημείο και μετά για την υλοποίησή της. Η αμοιβή της πλατφόρμας προέρχεται από τους χρηματοδότες, ενώ δεν υπάρχει το παραμικρό κόστος για τους αποδέκτες των κεφαλαίων. Η αμοιβή της πλατφόρμας WinnersFund ανέρχεται σε 5% επί των κεφαλαίων που τοποθετούν οι χρηματοδότες.

Ενα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα πλατφόρμας κοινωνικής χρηματοδότησης είναι το Kickstarter που λειτουργεί στις ΗΠΑ. To 2014, μέσω αυτής της πλατφόρμας συλλέχθηκαν 529 εκατ. δολ. για να χρηματοδοτηθούν πάνω από 22.000 επιχειρηματικές ιδέες/δραστηριότητες.

Το crowdfunding έχει αναμφίβολα και διεθνή χαρακτήρα και γι’ αυτό πρόθεση των δημιουργών του WinnersFund είναι να διεθνοποιήσουν την πλατφόρμα, περιλαμβάνοντας αρχικά επιχειρηματικά σχέδια από τη Βρετανία και την Κύπρο.