ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Οι αρχές άφησαν ελεύθερους έξι ακτιβιστές, σε μια προσπάθεια καθησυχασμού της διεθνούς κοινότητας.

Οι αρχές της Αιγύπτου άφησαν ελεύθερους χθες Κυριακή έξι ακτιβιστές, ανάμεσά τους την μπλόγκερ και δημοσιογράφο Εσράα Αμπντελ- Φάταχ, προσωπικότητα της εξέγερσης του 2011, λίγες ημέρες αφού οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Από το 2014, όταν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανέλαβε την εξουσία, οι αιγυπτιακές αρχές επιδίδονται σε μια ανελέητη καταστολή εναντίον οποιασδήποτε μορφής αντιπολίτευσης, κοσμικής ή ισλαμιστικής.

Σύμφωνα με αναλυτές, η απελευθέρωση των ακτιβιστών αυτών είναι ένας τρόπος ώστε το Κάιρο να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα, αφού οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά της στοχοποίησης ακτιβιστών που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επεσήμαναν ότι το γεγονός αυτό θα βαρύνει στην απόφασή τους να πουλήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Αίγυπτο.

Με μια αιφνιδιαστική απόφαση η αιγυπτιακή εισαγγελία ζήτησε το Σάββατο το βράδυ την απελευθέρωση της 43χρονης Εσράα Άμπντελ- Φάταχ, έπειτα από σχεδόν 22 μήνες κράτησης χωρίς δίκη.

Στην Αίγυπτο, βάσει της νομοθεσίας, η περίοδος προσωρινής κράτησης χωρίς τη διεξαγωγή δίκης μπορεί να φτάσει έως και τα δύο χρόνια.

«Ψευδείς πληροφορίες»

Γνωστή ως μια από τις ιδρύτριες του «Κινήματος της 6ης Απριλίου» το 2008, από το οποίο ξεκίνησε τρία χρόνια αργότερα η κινητοποίηση εκατομμυρίων Αιγύπτιων που οδήγησε στην εξέγερση που προκάλεσε την πρώτη του Χόσνι Μουμπάρακ, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2019 για «διάδοση ψευδών ειδήσεων» και «συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση». Η σύλληψή της είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Παράλληλα η αιγυπτιακή δικαιοσύνη αποφάσισε το Σάββατο να απελευθερώσει τον ακτιβιστή Άμπντελ Νάσερ Ισμαήλ, επικεφαλής του Κόμματος Λαϊκής Ένωσης (αριστερά), ο οποίος συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2019 για «ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση».

Ο δημοσιογράφος και αντιφρονών Γκαμάλ ελ Γκαμάλ, που συνελήφθη τον Φεβρουάριο κατά την επιστροφή του από την Τουρκία, επίσης αφέθηκε ελεύθερος όπως και ο δικηγόρος και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οι ακτιβιστές αυτοί βρίσκονταν υπό προσωρινή κράτηση με την κατηγορία της διάδοσης «ψευδών ειδήσεων» και της συνεργασίας «με τρομοκράτες» ή άλλες «παράνομες οργανώσεις». Αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή της ολοκλήρωσης των ερευνών εις βάρος τους, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Θετικός αντίκτυπος

«Αναμέναμε εδώ και λίγο καιρό αυτές τις απελευθερώσεις», δήλωσε ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Al Shorouk, Μοχάμεντ Σάαντ Άμπντελ Χαφίζ. «Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα 150 λιγότερο γνωστοί ακτιβιστές είχαν αφεθεί ελεύθεροι και κάποιοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι θα ακολουθούσαν κι άλλοι», πρόσθεσε.

Οι απελευθερώσεις αυτές «έχουν στόχο να κατευνάσουν την ένταση στη χώρα και ενδέχεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στην εικόνα της Αιγύπτου στο εξωτερικό», εκτίμησε ο Μουστάφα Κάμελ αλ Σαγιέντ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Καΐρου.

«Ομως αμφιβάλλω αν θα αλλάξουν την κατάσταση διότι υπάρχουν πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι», πρόσθεσε.

Ένας άλλος δημοσιογράφος, πολύ γνωστός στην Αίγυπτο, ο Άμπντελ Νάσερ Σαλάμ, συνελήφθη επειδή επέκρινε σε ανάρτησή του στο Facebook τον πρόεδρο Σίσι, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ανώτεροι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

Πρώην διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Al Ahram, ο Σαλάμ κατηγόρησε τον Αιγύπτιο πρόεδρο ότι θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας αποτυγχάνοντας να επιλύσει τις διαφορές της Αιγύπτου με την Αιθιοπία σχετικά με την κατασκευή ενός φράγματος στον Νείλο και ζήτησε την «άμεση παραίτησή του».

Στην Αίγυπτο υπάρχουν περισσότεροι από 60.000 κρατούμενοι συνείδησης, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, και η χώρα δέχεται συχνά επικρίσεις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

πηγη