Αφγανιστάν: Απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι διπλωμάτες. Ταπείνωση των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι μόνο.

Είκοσι ολόκληρα χρόνια πολέμου, χιλιάδες θάνατοι, τρισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς έγιναν “παρανάλωμα πυρός” μέσα σε λίγες ημέρες στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν από τις 7 Ιουλίου εως τις 15 Αυγούστου κατάφεραν να επεκταθούν σε όλη την αφγανική επικράτεια, να εκδιώξουν τους κρατούντες, να πάρουν στα χέρια τους τα αμερικανικά όπλα που είχαν περάσει εν πολλοίς στην κατοχή του επίσημου αφγανικού στρατού, να ανοίξουν τις φυλακές και να είναι πλέον η μοναδική κυρίαρχη δύναμη της χώρας.

Αν και η απόφαση για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν βαραίνει τον πρώην πρόεδρο Τραμπ – Ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε χθες Κυριακή ότι ο Τζο Μπάιντεν οφείλει να παραιτηθεί – υλοποιείται επί κυβερνήσεως Μπάιντεν, γεγονός που ενδέχεται να αμαυρώσει την εικόνα του αμερικανού προέδρου, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών γενικότερα.

Προ πολλών ετών ο ιστορικός Πολ Κέννεντι είχε γράψει βιβλίο για την Ανοδο και την Πτώση των Μεγάλων Δυνάμεων. “Οι μεγάλες δυνάμεις, για να παραμείνουν μεγάλες είχαν ένα έργο που ήταν απλό στη σύλληψη, αλλά δύσκολο στην εκτέλεση: να εξισορροπήσουν τον πλούτο και την οικονομική τους δύναμη με τη στρατιωτική δύναμη και τις στρατηγικές τους δεσμεύσεις”

Οι προφητείες του Κένεντι για την άνοδο και την πτώση, όπως όλα τα οράματα παρακμής, είχαν προσελκύσει το ενδιαφέρον εκείνων που επιθυμούσαν να δουν την Αμερική να γονατίζει. Το βιβλίο του ιστορικού βρέθηκε στο ράφι του Οσάμα Μπιν Λάντεν, του οποίου η αυτοπροσδιοριζόμενη ιστορική αποστολή ήταν να οδηγήσει τον «μακρινό εχθρό» σε εξάντληση και κατάρρευση. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε, όμως κατάφερε να εξαντλήσει τις αμερικανικές δυνάμεις και τις οδηγήσει σε αποχώρηση, σχεδόν όμοια, όπως αναφέρεται από χθες, με εκείνη της αποχώρησης των Αμερικανών από τη Σαιγκόν στον αποτυχημένο πόλεμο στο Βιετνάμ.

Ας μην ξεχνάμε ότι στην υπόθεση του Αφγανιστάν δεν ενεπλάκησαν μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και το ΝΑΤΟ (ακόμη και η Ελλάδα), αναδεικνύοντας για πολλοστή φορά την αδυναμία διαχείρισης μεγάλων περιφερειακών κρίσεων. Ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί αύριο ως προς την ευρύτερη, στρατηγικής σημασίας, περιοχή. Το πιθανότερο είναι να υπάρξουν αναταράξεις και στο Πακιστάν που είναι γνωστό ότι κατά διαστήματα στήριξε τους Ταλιμπάν για τους δικούς του λόγους, ενώ πολλοί περιμένουν τις αντιδράσεις του Ιράν που δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τους Ταλιμπάν. Ενδεχομένως εδώ να βρίσκεται μια ευκαιρία για τη Δύση προκειμένου να “συνεννοηθεί” με το Ιράν.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ

Οι αντάρτες κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο και δήλωσαν ότι σχεδιάζουν σύντομα να κηρύξουν ένα νέο «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν». Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι έφυγε από τη χώρα.

Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες τρόμου από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Δρόμοι ερημωμένοι, άνθρωποι κλεισμένοι στα σπίτια, αστυνομικοί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που είχαν σχέση με τη φιλο-δυτική κυβέρνηση έβγαλαν τις στολές τους και πλέον κυκλοφορούν με πολιτικά. Άλλοι έβαλαν και άσπρα μαντίλια, το χρώμα των Ταλιμπάν. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες πολίτες της Καμπούλ στοιβάζονταν σε τράπεζες, προσπαθώντας να αποσύρουν τις οικονομίες τους και έτρεξαν στις αγορές για να «στοκάρουν» τρόφιμα.

Μιλώντας στο Guardian, ο Σαγιέντ, κάτοικος της Καμπούλ, περιέγραψε με δραματικά λόγια όσα ήδη συμβαίνουν και όσα έπονται:

«Ο κόσμος φοβάται. Φοβάται για τις οικογένειές του, για τις συζύγους και κυρίως τις κόρες τους. Ελάχιστοι κάτοικοι της Καμπούλ που έχουν σχέσεις με τους Ταλιμπάν χαίρονται αυτή τη στιγμή. Η πλειοψηφία πραγματικά φοβάται».

Ανησυχία για τις γυναίκες της Καμπούλ -Οι κάτοικοι δεν πιστεύουν στις υποσχέσεις των Ταλιμπάν για «ειρήνη»

Ο Σαγιέντ δήλωσε στον Guardian ότι καθώς οι Ταλιμπάν έμπαιναν στην πόλη είδε γυναίκες να κλαίνε στην άκρη του δρόμου, προσπαθώντας να βρουν ένα μέσο για να πάνε στα σπίτια τους και να κλειδωθούν. «Οι άνθρωποι έτρεχαν. Όλοι έψαχναν να βρουν ένα όχημα. Δεν υπάρχουν ταξί. Πριν, μια κούρσα κόστιζε δυο δολάρια, τώρα οι τιμές έχουν πενταπλασιαστεί».

Δυνάμεις των Ταλιμπάν πλέον έχουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης. Όπως εξηγεί ο Σαγιέντ στην εφημερίδα, ύψωσαν τις σημαίες τους σε ιστορικά σημεία της πόλης, ενώ περικύκλωσαν ένα αστυνομικό τμήμα, καλώντας τους αστυνομικούς να παραδοθούν και να παραδώσουν τα όπλα τους.

Οι κάτοικοι της Καμπούλ δεν πιστεύουν στις υποσχέσεις των Ταλιμπάν για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. Στην πόλη, σύμφωνα με τον Guardian, ήδη κυκλοφορούν βίντεο με εκτελέσεις Αφγανών στρατιωτών από τους Ταλιμπάν, σε πόλεις όπως η Κανταχάρ. Οι μαχητές των Ταλιμπάν έκαναν εφόδους από σπίτι σε σπίτι.<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/kosmos/talimpan-afganistan-simainei-ellada-kosmo-eisboli”>Τι σημαίνει για τον κόσμο και την Ελλάδα η εισβολή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν -Οι 4 μεγάλες «πληγές» </a></p>

 

Περίμετρος ασφαλείας στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ

Κι ενώ το δίκτυο Al Jazeera μετέδιδε ζωντανές εικόνες με ένοπλους μαχητές των Ταλιμπάν να περιφέρονται στο παλάτι και να ποζάρουν στα γραφεία, το αεροδρόμιο της Καμπούλ έγινε το πεδίο για την προγραμματισμένη έξοδο της πλειοψηφίας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας.

Μέλη του αμερικανικού στρατού έστησαν «περίμετρο ασφαλείας» στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου μετέβη και ανασυντασσόταν το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας καθώς ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη σχεδόν ολόκληρης της πρωτεύουσας της χώρας από τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πλέον τερματίστηκε η εκκένωση με απόλυτη ασφάλεια του προσωπικού της πρεσβείας» των ΗΠΑ στην Καμπούλ, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Νεντ Πράις. «Όλο το προσωπικό της πρεσβείας βρίσκεται στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, γύρω από το οποίο έστησε περίμετρο ασφαλείας ο αμερικανικός στρατός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι οι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες έχουν εγκαταλείψει την Καμπούλ, δήλωσε καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν ελέγχουν σχεδόν όλη την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

«Μπορώ με ασφάλεια να πω ότι η πλειονότητα του δυτικού διπλωματικού προσωπικού έχει πλέον αναχωρήσει από την Καμπούλ», δήλωσε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι παραμένει ακόμη κάποιο προσωπικό υποστήριξης.

Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των μελών του προσωπικού που απομένει.

Ελικόπτερα μετέφεραν διπλωμάτες από τη συνοικία των πρεσβειών, στη λεγόμενη πράσινη ζώνη, στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ από χθες Κυριακή, όταν οι φονταμενταλιστές αντάρτες μπήκαν στην αφγανική πρωτεύουσα.

Ταλιμπάν: Πολύ νωρίς να συζητηθεί ο τρόπος άσκησης της εξουσίας

Ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν δήλωσε σήμερα ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί το πώς το ισλαμιστικό κίνημα θα ασκήσει την εξουσία στο Αφγανιστάν, μερικές ώρες αφού οι μαχητές του κατέλαβαν σχεδόν ολόκληρη την Καμπούλ.

«Θέλουμε να έχουν φύγει όλες οι ξένες δυνάμεις προτού αρχίσουμε να αναδιοργανώνουμε το σύστημα διακυβέρνησης», είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς το στέλεχος αυτό των ανταρτών, το οποίο δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Πανικός στην Καμπούλ

Στο μεταξύ στην αφγανική πρωτεύουσα επικρατεί πανικός.

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ο μουλάς Άμπντουλ Γάνι Μπαραντάρ, συνιδρυτής των Ταλιμπάν, εξήρε τη νίκη του κινήματος και πρόσθεσε πως «είναι ώρα να δείξουμε πως μπορούμε να υπηρετήσουμε το έθνος μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την άνεση στη ζωή» των Αφγανών.

Χιλιάδες κάτοικοι της Καμπούλ προσπαθούν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την πόλη και πολλοί εξ αυτών προσπάθησαν να πάνε στο διεθνές αεροδρόμιο, όπου αναφέρθηκαν σκηνές χάους.

Εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν δήλωσε χθες Κυριακή στο Αλ Τζαζίρα ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν «τελείωσε» και σύντομα θα γίνει σαφής ο χαρακτήρας και η μορφή του νέου καθεστώτος.

Ο Μοχάμαντ Ναΐμ διαβεβαίωσε ότι καμία διπλωματική εγκατάσταση και κανένα διπλωματικό σώμα δεν έγινε στόχος, καθώς και ότι το φονταμενταλιστικό κίνημα εγγυάται την ασφάλεια των ξένων και των διπλωματικών αποστολών.

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλες τις μορφές στο Αφγανιστάν και να τους εγγυηθούμε την απαραίτητη προστασία», είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ. Τόνισε πως το κίνημα κάνει κάθε βήμα με υπευθυνότητα και ότι σκοπεύει να εξασφαλίσει ειρήνη με τους πάντες.

Για τον Μοχάμαντ Ναΐμ, η απόδραση του κ. Γάνι ήταν απρόσμενη, «δεν την περίμεναν ούτε καν αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά του».

Για τον ίδιο, οι φονταμενταλιστές αντάρτες δρέπουν τους καρπούς των προσπαθειών και των θυσιών που έκαναν για είκοσι χρόνια. «Επιτύχαμε αυτό που επιδιώκαμε, ελευθερία για τη χώρα μας και ανεξαρτησία για τον λαό μας», υποστήριξε.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιήσει το έδαφός μας για να βάλει στο στόχαστρο οποιονδήποτε και δεν θέλουμε να βλάψουμε κανέναν», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, προφανώς απευθυνόμενος στην Ουάσιγκτον. Ο Μοχάμαντ Ναΐμ είπε πως οι ισλαμιστές μαχητές δεν θα αναμιχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών και αναμένουν ότι κανένα κράτος δεν θα αναμιχθεί στις αφγανικές υποθέσεις.

«Δεν θεωρούμε ότι ξένες δυνάμεις θα επαναλάβουν τις αποτυχίες τους στο Αφγανιστάν ξανά», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν και διαβεβαίωσε ότι το κίνημα είναι διατεθειμένο να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας μέσω διαλόγου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,AFP,BLOOMBERG