Ποιοί και γιατί ενοχλούνται από την “ανεξάρτητη” Ευρώπη του Μακρόν

 Ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg για την στρατηγική του Γάλλου προέδρου “Η Ευρώπη πρώτα”

Την ενόχληση αξιωματούχων και διπλωματών στην Ευρώπη έχει προκαλέσει ο Γάλλος πρόεδρος και η στρατηγική του που θέλει συσπείρωση και ευρωπαϊκή ανεξαρτησία.

Η στρατηγική «Η Ευρώπη πρώτα» του Εμανουέλ Μακρόν στοχεύει να απογαλακτίσει την ΕΕ από την Ουάσινγκτον αναφορικά με άμυνα και τις ευαίσθητες τεχνολογίες, ωστόσο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg το «δόγμα» αυτό του Γάλλου προέδρου έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ ενώ παράλληλα θέτει εμπόδια στις προσπάθειες της Δύσης να σφυρηλατήσουν μια ενιαία απάντηση απέναντι στην Κίνα.

Μετά την ανακοίνωση της τριμερούς συμφωνίας AUKUS που άφησε τη Γαλλία «στην απέξω», η στάση του Μακρόν έγινε πιο ορατή.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία AUKUS συνοδεύτηκε από την ακύρωση ενός σημαντικού συμβολαίου για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Γαλλίας με αποτέλεσμα να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις της από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα. Ο Μακρόν μεταά την επικοινωνία του με τον Αμερικανό πρόεδρο έριξε τους τόνους και αναμένεται μια κρίσιμη συνάντησή του με εμπορικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Bloomberg, οι Γάλλοι μπλόκαραν επίσης τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του ΝΑΤΟ και με τη στάση τους δίχασαν τους αξιωματούχους στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γιατί υπάρχει ανησυχία

Η ανατολική Ευρώπη αντιδρά περισσότερο στην προσέγγιση του Μακρόν. Κι αυτό γιατί πολλές χώρες της περιοχής βλέπουν τις ΗΠΑ ως ασπίδα ενάντια στην πιθανή ρωσική επιθετικότητα ενώ παράλληλα δείχνουν λίγη πίστη στους Γάλλους  θεωρώντας ότι η Γαλλία ενεργεί μόνο για τα δικά της συμφέροντα, όπως εξήγησε αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Οι αντιδράσεις στα σχέδια του Μακρόν δεν είναι όμως μόνο «ανατολικές» καθώς υπάρχει ανησυχία και στις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Σε αυτή την πλευρά, σύμφωνα με αξιωματούχους, πιστεύουν ότι ο Μακρόν «τραβάει» πολύ μακριά τις προσπάθειές του να αποκόψει τις ΗΠΑ.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να είναι αφελείς», δήλωσε ο Μακρόν την Τρίτη, κατά την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας με τη χώρα μας. «Πρέπει να αντιδράσουμε και να δείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη και την ικανότητα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας», είπε.

Αξιωματούχος των Ηλυσίων δήλωσε, ωστόσο, ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει καμία επιθυμία να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε επίσης η Γαλλία έχει τη δημόσια υποστήριξη για την ανεξαρτησία της ΕΕ.

Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας και ο δάκτυλος Μπρετόν

Στο μεταξύ την Τετάρτη συνεδριάζει το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας στο Πίτσμπουργκ, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, την υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και την εμπορική εκπρόσωπο Κάθριν Τάι.

Όπως αναφέρει το Bloomberg και τα προσχέδια που επικαλείται πως είδε, η Γαλλία έπεισε την ΕΕ να βγάλει κάποια κομμάτια από την κοινή δήλωση, περικόπτοντας τις αναφορές στη συνεργασία σχετικά με τις προμήθειες ημιαγωγών πέραν του βραχυπρόθεσμου, ενώ πίεσε επίσης για να αφαιρεθούν οι αναφορές σε «αμοιβαίες εξαρτήσεις».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ουσιαστικοί διχασμοί ζυμώνονται εδώ και αρκετό καιρό και το ζήτημα γύρω από το οποίο εστιάζονται είναι πόσο μπορεί η ΕΕ πρέπει να επιτρέψει στις ΗΠΑ την ενσωμάτωση των αλυσίδων εφοδιασμού και των αμυντικών διατάξεων και πόσο μακριά πρέπει να φτάσει για να αναπτύξει τις δικές της δυνατότητες.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις των επιτρόπων, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν πίεσε να αποκλειστούν ή να περιοριστούν οι εταιρείες εκτός ΕΕ από βιομηχανικές συμμαχίες για ημιαγωγούς, cloud computing και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την άμυνα.

 Για τη Γαλλία και το Μπρετόν, η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να υπερασπιστεί τις δικές της βιομηχανίες και να θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τον ανταγωνισμό. Όταν πρόκειται για θέματα όπως η ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού, ο Μπρετόν βλέπει μικρή διαφορά μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, είπε ένας από τους αξιωματούχους στο Bloomberg. Αυτό το επιχείρημα έλαβε βάρος όταν οι ΗΠΑ απέκλεισαν τις κρίσιμες εξαγωγές κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να προμηθευτούν τα εμβόλια νωρίτερα φέτος.

Έπειτα ο Μπρετόν κάλεσε την περασμένη εβδομάδα για «παύση και επαναφορά» στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, προκαλώντας ενόχληση σε πολλούς διπλωμάτες και αξιωματούχους της ΕΕ που θέλουν να δημιουργήσουν στενότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Οι αντιθέσεις στον κόλπο της ΕΕ

Στο Πίτσμπουργκ, ωστόσο, η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί από τον επικεφαλής εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος υποστηρίζει τις ανοικτές αγορές, και την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Και οι δύο υποστηρίζουν τη διατλαντική συνεργασία για τη διαμόρφωση των παγκόσμιων προτύπων, αντί να περιορίζουν την ενιαία αγορά της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Γάλλοι είναι τόσο αποφασισμένοι να επιβάλλουν όρια στην αρμοδιότητά τους, δήλωσαν αρκετοί αξιωματούχοι.

Ένας άλλο λόγος που παρεμποδίζονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία κοινού τόπου είναι οι προσωπικές αντιπαλότητες και οι ανταγωνιστικές φιλοδοξίες των ανώτερων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκάλεσε κάποιο εκνευρισμό με τηλεοπτική της συνέντευξη στην οποία ζητούσε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ σχετικά με τη μεταχείριση της Γαλλίας για τη συμφωνία AUKUS συμβόλαιο, αναφέρει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι είχε ενοχλήσει και άλλους όταν γνωστοποίησε μία σύνοδος για την άμυνα της ΕΕ τον Μάρτιο, κάτι που υποτίθεται ότι ανήκει στην αρμοδιότητα του πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Τα κράτη μέλη δεν είχαν ιδέα ότι ερχόταν η ανακοίνωση ερχόταν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι 27 ηγέτες θα κληθούν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη στρατηγική για την ασφάλεια μόλις ένα μήνα πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και τυχόν «ατυχήματα» θα μπορούσαν να βλάψουν τις προσπάθειες του Μακρόν να αποκρούσει την πρόκληση της Μαρίν Λεπέν.

naftemporiki.gr