The inside out ceremony“/ Αννα Χαρακτινού /«The Blender Gallery» /Γλυφάδα

Η γεννημένη στην Αθήνα, Άννα Χαρακτινού, σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, χαρακτική και film animation στο Unversität Hildeheim και έχει μεταπτυχιακό στη ζωγραφική από το UdK (University of Arts) του Βερολίνου στη Γερμανία. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις στο Βερολίνο, έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις στην Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία. Από το 2012 – 2018 έχει εργαστεί σαν βοηθός και μάνατζερ σε γκαλερί στο Βερολίνο.

Αυτές τις μέρες παρουσιάζεται στη «The Blender Gallery» στη Γλυφάδα, για πρώτη φορά ατομική της έκθεση στην Αθήνα. Τίτλος της “The inside out ceremony“.
Η εικαστικός που μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας μίλησε στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος για τη συγκεκριμένη έκθεση, για τη ζωή στο Βερολίνο, και για όσα την εμπνέουν.

Έργο της Άννας Χαρακτινού από την έκθεση “The inside out ceremony”

«Μέσα από ένα Erasmus στο Αννόβερο, αγάπησα τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ, τη γοτθική, σκοτεινή και μεταφυσική ατμόσφαιρα και αποφάσισα πως θέλω να μείνω σε αυτή τη χώρα και να τη γνωρίσω καλύτερα. Το Βερολίνο βέβαια, για μένα έχει μία τραγικότητα και ένα σκοτάδι…. Υπάρχει μία επίφαση χαλαρότητας αλλά κατά βάση είναι πολύ σκοτεινό» ανέφερε η Άννα Χαρακτινού για τη ζωή στη Γερμανία.

«Τα πρώτα μου ερεθίσματα τα πήρα από τη μητέρα μου. Τη θυμάμαι να κόβει αποκόμματα από εφημερίδες με φωτογραφίες έργων του Πικάσο, του Μποστ και του Νταλί. Έχει εντυπωθεί στο μυαλό μου το κολάζ αυτό που είχε φτιάξει και είχε στο δωμάτιο της» ανέφερε η εικαστικός που γεννήθηκε σε μία καλλιτεχνική οικογένεια, με πατέρα φωτογράφο και μητέρα που έχει ασχοληθεί με το θεατρικό κοστούμι και τη μόδα.

Έργο της Άννας Χαρακτινού από την έκθεση “The inside out ceremony”

Η ίδια πιστεύει ότι τα έργα της είναι «φωτεινά και δείχνουν μία αισιόδοξη πλευρά της πραγματικότητας, θέλω να υπενθυμίσω ότι υπάρχει και το όνειρο. Η τέχνη μου είναι ένα παράθυρο στον μη ορατό κόσμο της πραγματικότητας…» λέει.

Η ιδέα για την έκθεση «The inside out ceremony” δημιουργήθηκε το 2016. «Ξεκίνησα να δουλεύω με τα πλέγματα, διαβάζοντας ένα άρθρο για το ηλεκτρομαγνητικό πλέγμα που περιβάλλει τον πλανήτη μας αλλά και καθένα από μας. Όλα τα έμβια όντα έχουν το δικό τους προσωπικό πλέγμα. Αυτό κατά επέκταση μας ενώνει. Περιέχουμε πολλά κομμάτια από τη φύση και η φύση μας περιέχει, δηλαδή είμαστε όλα. Θέλω να θυμίζω στους ανθρώπους που βλέπουν τα έργα μου ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι» είπε η εικαστικός Άννα Χαρακτινού.

Έργο της Άννας Χαρακτινού από την έκθεση “The inside out ceremony”

«Οπουδήποτε εκτός Ελλάδας, τα πράγματα είναι ευνοϊκότερα για έναν καλλιτέχνη, για έναν εικαστικό. Γιατί έχουν παιδεία, μαθαίνουν να ζουν μέσα στην τέχνη, τους περιβάλλει η τέχνη…. Το κλίμα εδώ είναι σχεδόν εχθρικό. Όχι για το θέατρο ή τη μουσική αλλά για την εικαστική τέχνη. Μας βλέπουν λίγο σαν γραφικούς, τους εικαστικούς. Και δεν τους κατηγορώ. Δεν υπάρχει παιδεία» είπε για την αντιμετώπιση της εικαστικής τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Η έκθεση «The inside out ceremony” της εικαστικού και χαράκτριας Άννας Χαρακτινού στη «The Blender Gallery» είναι επισκέψιμη μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2022.

ΕΡΤ