Υπενθυμίζεται πως την επιβολή του εμπάργκο είχε προαναγγείλει με δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό λόγο νωρίτερα, η ΕΕ σχεδιάζει να μειώσει στο μόλις 1/3 την εισαγωγή φυσικού αερίου από την Ρωσία το 2022 και να εξαλείψει την συνολική εισαγωγή τόσο φυσικού αερίου όσο και πετρελαίου από την Ρωσία πριν από το 2030.

Ο αμερικανός πρόεδρος, νωρίς το πρωί της Τρίτης (ώρα ΗΠΑ), ανακοίνωσε εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών στο ρωσικό πετρέλαιο, ως αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία συνεχίζεται για 13η μέρα.

«Απαγορεύουμε κάθε εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου» είπε ο Τζο Μπάιντεν και συμπλήρωσε πως «είμαστε ενωμένοι, δεν χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν».

Μάλιστα, εξήγησε πως κατέληξε σε αυτή την απόφαση σε συνεργασία με τους συμμάχους της χώρας, ενώ παραδέχτηκε πως «το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έχει επιπτώσεις και για εμάς». «Ο αμερικανικός λαός θα επιφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα» στην ηγεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν είπε αιτιολογώντας την απόφαση.

Παράλληλα, εξήγησε πως «στην απόφαση συμφώνησαν τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι».

Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε πως κατανοεί πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτή την τακτική όλες οι χώρες.

Τέλος, παραδέχτηκε αυτό που ήταν άλλωστε αναμενόμενο, δηλαδή πως «οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν».

«Θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την Ουκρανία»

Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως «θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την Ουκρανία», ενώ ξεκαθάρισε πως «οι ΗΠΑ θα συνδράμουν από την πλευρά τους στην υποδοχή προσφύγων».

Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει τις πιο σημαντικές κυρώσεις στην ιστορία και έχουν «ακρωτηριάσει» την οικονομία της Ρωσίας.

Στη συνέχεια προέτρεψε και τους ευρωπαίους να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τους Ρώσους.

 

Η εφιαλτική πρόβλεψη
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η νορβηγική εταιρεία Rystad Energy – από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους συμβούλους για την ενέργεια στον κόσμο – προβλέπει πως εφόσον η ΕΕ ακολουθήσει τη στρατηγική του Τζο Μπάιντεν, η τιμή του βαρελιού μπορεί να εκτοξευτεί ακόμη και στα 200 δολάρια.

Σημειώνεται πως λίγο πριν τις 17:00 της Τρίτης 8 Μαρτίου η τιμή για το βαρέλι πετρελαίου κυμαινόταν στα 129,89 δολάρια.