Για το 2022 το τετραήμερο του Πάσχα πέφτει από τη Μεγάλη Παρασκευή ( 22 Απριλίου ) μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα ( 25 Απριλίου ) . Εσύ τι θα κάνεις φέτος σε αυτή την αργία; Έχεις σκεφτεί να περάσεις ένα διαφορετικό Πάσχα σε κάποιο ελληνικό νησί; Συγκεντρώσαμε για εσένα τα διαφορετικά έθιμα και παραδόσεις που γίνονται σε ορισμένα από τα νησιά της Ελλάδος. Και μην ξεχνάς, καθώς πολύς κόσμος επιλέγει να επισκεφθεί κάποιο νησί για το Πάσχα, πρέπει να κλείσεις άμεσα τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια από τη Ferryscanner, προκειμένου να βρεις θέση. Διάβασε το άρθρο και διάλεξε κάποιον νησιώτικο προορισμό για να βιώσεις μοναδικές εμπειρίες αυτές τις ημέρες που έρχονται . 
 

Δωδεκάνησα

Πάσχα στην Αστυπάλαια

πάσχα αστυπάλαια

Στην Αστυπάλαια, τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιείται η περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια του νησιού και γύρω από το κάστρο, με τελικό σημείο συνάντησης την κεντρική πλατεία. Η ατμόσφαιρα είναι μαγευτική και κατανυκτική. Το Μεγάλο Σάββατο ντόπιοι και επισκέπτες μαζεύονται για την Ανάσταση. Μπορούν να επιλέξεις να κάνεις Ανάσταση ανάμεσα στον Άγιο Νικόλαο, στο Γιαλό ή στην Παναγία την Πορταΐτισσα ή την Μεγάλη Παναγιά, στη Χώρα και στον Άγιο Δημήτρη στην Μαλτεζάνα. Την Κυριακή του Πάσχα μπορείς να δεις τον Ιούδα να καίγεται σε ένα ξύλινο κοντάρι. Ταυτόχρονα, το νησί γεμίζει με ήχους βιολιού και λαούτου.
 

Πάσχα στην Πάτμο

πάσχα πάτμος

Στην Πάτμο, από την Κυριακή των Βαϊων οι εκκλησίες μοιράζουν στους πιστούς κεντήματα από τα βάγια, σε σχήμα ψαριού ή σταυρού. Τη Μεγάλη Τετάρτη οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού πηγαίνουν στις ενορίες τους. Εκεί, ο ιερέας τούς αλείφει με αγιασμένο λάδι, για ίαση ψυχής και σώματος. Τη Μεγάλη Πέμπτη, το πρωί, στη Χώρα της Πάτμου πραγματοποιείται η ‘Τελετή του Νιπτήρος’. Αυτή η τελετή συμβαίνει μόνο στην Πάτμο και τα Ιεροσόλυμα! Για αυτό, πάρα πολλοί επισκέπτες από διάφορα μέρη του κόσμου καταφτάνουν για να την απολαύσουν. Κατά την τελετή, ο Ηγούμενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου αναπαριστά τον Ιησού Χριστό και ραντίζει συμβολικά τα πόδια των μοναχών, οι οποίοι αναπαριστούν τους μαθητές του. Έπειτα, ο Ηγούμενος αρχίζει την πορεία προς τον τόπο της προσευχής, υπενθυμίζοντας στους πιστούς την μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες.

Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιείται περιφορά Επιταφίων στα μαγευτικά σοκάκια του νησιού και ράντισμα νοικοκυριών. Την Κυριακή του Πάσχα, κατά τις απογευματινές ώρες, όλο το νησί, ντόπιοι και επισκέπτες, συγκεντρώνονται στην πλατεία της Σκάλας. Εκεί, ο Δήμος και οι διάφοροι σύλλογοι της Πάτμου προσφέρουν στον κόσμο εδέσματα, αυγά, γλυκά, κρασί και ντόπιοι νέοι/ες χορεύουν φορώντας παραδοσιακές φορεσιές.
 

Πάσχα στη Ρόδο

πάσχα ρόδος

Στη Ρόδο, είναι πολύ γνωστό το έθιμο της ‘βούρνας’ που διαρκεί πολλές μέρες. Αρχικά, τη Μεγάλη Πέμπτη, οι κάτοικοι ανάβουν τον ‘καλαφουνό’, μια φωτιά που συμβολίζει το κάψιμο του Ιούδα και δεν πρέπει να σβήσει μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο οι ντόπιοι άνδρες μαζεύουν ξύλα και ανάβουν φωτιά έξω από την εκκλησία. Σε αυτήν οι κάτοικοι και επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, πετούν τα μαρτάκια που φοράνε από το Μάρτιο. Υπάρχουν και παραλλαγές του εθίμου σε διάφορα χωριά του νησιού.  Λάβε υπόψιν πως στη Ρόδο ,παραδοσιακά , δεν τρώνε εκείνες τις ημέρες οβελία, κοκορέτσια και αντίστοιχα φαγητά με τον τρόπο που γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το τραπέζι της Ανάστασης έχει την παραδοσιακή μαγειρίτσα. Την Κυριακή του Πάσχα, το μεσημέρι παραδοσιακά θα γευτείς «Λαμπριάτη», δηλαδή αρνί ή κατσίκι στο φούρνο γεμιστό με ρύζι και εντόσθια. Στα χωριά της Ρόδου αυτό το πιάτο λέγεται ‘καππαμάς’.
 

Επτάνησα 

Πάσχα στην Κέρκυρα

πάσχα κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά των Επιταφίων, οι οποίοι βγαίνουν σε σειρά κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Ο τελευταίος, της Μητροπόλεως, βγαίνει με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας. Όλοι οι επιτάφιοι συγκεντρώνονται στο κέντρο της πόλης με τις τρεις πιο παλιές Φιλαρμονικές του νησιού (  ”Καποδίστριας”, ”Μάντζαρος”, ”Παλαιά”) να παίζουν πένθιμα κομμάτια.

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η μέρα με τα πιο γνωστά έθιμα που δε γίνεται να χάσεις. Κατά τις 11πμ. το πένθος σπάει και πραγματοποιείται το γνωστό έθιμο ”Μπότηδες”. Πλήθος ντόπιων και τουριστών συγκεντρώνεται στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, τη Σπινιάδα, και παρακολουθεί τους κατοίκους να πετάνε από τα μπαλκόνια μεγάλες πήλινες στάμνες ή κανάτια νερού. Στη συνέχεια, παίρνει σειρά το έθιμο της ”Μαστέλας” στον χώρο Πίνια, στο παλιό εμπορικό κέντρο του νησιού. Η Μαστέλα είναι ένα ανοιχτό βαρέλι γεμάτο με νερό και, σύμφωνα με την παράδοση, όποιος περνάει από εκεί πρέπει να ρίξει μέσα ένα κέρμα. Οι Πινιαδόροι, μπορεί να κυνηγήσουν κάποιον για να τον ρίξουν μέσα στο βαρέλι, ο οποίος στο τέλος θα πάρει όλα τα κέρματα.
 

Πάσχα στην Κεφαλονιά

πάσχα κεφαλονιά

Στην Κεφαλονιά, την Κυριακή των Βαϊων οι εκκλησίες στολίζονται με κλαδιά φοίνικα (ταταλιάς). Σχηματίζονται σαν σταυρός ή αστέρι, συμβολίζοντας τη νίκη πάνω στον θάνατο. Τη Μεγάλη Πέμπτη τα πασχαλινά αυγά ετοιμάζονται με έναν ξεχωριστό τρόπο από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Βράζονται με ένα ειδικό φύκι που πωλείται μόνο για εκείνη την περίοδο. Την Κυριακή του Πάσχα μπορείς να επισκεφτείς κάποιο από τα χωριά του νησιού. Στο χωριό Αγία Ειρήνη στο Ναό του Αγίου Αθανάσιου θα δεις το έθιμο της “χορευτικής Αγάπης”. Ένας χορός που γίνεται αμέσως μετά την απογευματινή λειτουργία της Αγάπης. Ιερείς, ψάλτες, ντόπιοοι και επισκέπτες του νησιού να γίνονται ένα για να χορέψουν για την Ανάσταση.
 

Πάσχα στη Λευκάδα

πάσχα λευκάδα

Στη Λευκάδα, τη Μεγάλη Παρασκευή μετά τη δοξολογία, στην Αγορά και την Κεντρική Πλατεία της Χώρας γίνεται η περιφορά των Επιταφίων. Βγαίνουν οι Επιτάφιοι του Αγίου Νικόλα, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αναργύρων, του Αγίου Μηνά, της Μητροπόλεως. Ταυτόχρονα, η Φιλαρμονική παίζει πένθιμη κλασσική μουσική, ευρισκόμενη και αυτή στην πλατεία.  Το Μεγάλο Σάββατο, με την πρώτη πρωινή καμπάνα, οι κάτοικοι του νησιού σπάνε με θόρυβο πήλινα αγγεία. Όπως θα ακούσεις να το αποκαλούν, ”ρίχνουν το κομμάτι”  προκειμένου να διώξουν το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδος.
 

Κυκλάδες

Πάσχα στην Ανάφη

πάσχα ανάφη

Η Ανάφη, το Μεγάλο Σάββατο πλημμυρίζει από όμορφες μυρωδιές. Από το πρωί οι ντόπιοι ζυμώνουν τυρόπιτες με αναφιώτικα ζαφορά (σαφράν) και τοπικό τυρί. Το απόγευμα στο νησί επικρατεί η μυρωδιά του ξύλου, επειδή τα φουρνιά προετοιμάζονται ώστε να δεχθούν το κατσικάκι και το τυρί. Μάλιστα, οι κάτοικοι σφραγίζουν τα ανοίγματα και τις καπνοδόχους από τα φουρνιά με λάσπη και χώμα. Επίσης, ιδιαίτερη παράδοση στην Ανάφη αποτελεί το απόγευμα της Μεγάλης Κυριακής. Τότε, οι ντόπιοι και επισκέπτες συγκεντρώνονται στην πλατεία του Αγίου Νικολάου για τη Δεύτερη Ανάσταση. Εκεί, μετά τη Λειτουργία, μοιράζονται γλυκά από τις οικογένειες που έχουν χάσει κάποιον δικό τους άνθρωπο.
 

Πάσχα στην Άνδρο

πάσχα άνδρος

Η Άνδρος, τη Μεγάλη Παρασκευή αποτελεί μια καλή ευκαιρία για κάποιον να επισκεφθεί τα διάφορα ορεινά μέρη της και να δει τους Επιταφίους τους. Το απόγευμα, στην πλατεία Καϊρη, ενώνονται οι Επιτάφιοι από τρεις Ενορίες. Το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι στη Χώρα του νησιού πραγματοποιείται η ‘γιορτή του Λεμονιού’, καθώς η Άνδρος φημίζεται για τις λεμονιές της. Την Κυριακή πρωί, μπορεί κάποιος να βιώσει τις παραδόσεις της Δεύτερης Ανάστασης στην πλατεία Αφανή Ναύτη. Εκεί, ντόπιοι και τουρίστες παρακολουθούν τις εκρήξεις από τα παλιά κανόνια του ενετικού κάστρου, τσουγκρίζοντας αυγά και τρώγοντας λαζαράκι.
 

Πάσχα στην Ηρακλειά και τη Σχοινούσα

πάσχα ηρακλειά

Η Ηρακλειά και η Σχοινούσα είναι δύο από τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων στα οποία λαμβάνει χώρα το έθιμο ‘Μπίλιοι’. Την Κυριακή του Πάσχα οι νέοι συγκεντρώνονται στις κεντρικές πλατείες, χωρίζονται σε ομάδες, στήνουν και παίζουν το παιχνίδι που αποκαλούν ‘Μπίλιοι’. Οι ‘Μπίλιοι’ έχουν τις ρίζες τους στην Αρχαία Αίγυπτο και μοιάζουν με το σημερινό μπόουλινγκ.
 

Πάσχα στην Κύθνο

πάσχα κύθνος

Η Κύθνος, έχει δύο ξεχωριστά έθιμα. Το Μεγάλο Σάββατο βράδυ γίνεται το ‘Συχώριο’ προς τιμήν των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι πιστοί συγγενείς των ψυχών φέρνουν στην εκκλησία ψητό κρέας, ψωμί και κρασί, τα οποία έχει ευλογήσει ο Παπάς και τα προσφέρουν στον κόσμο γύρω τους. Τη Μεγάλη Κυριακή πραγματοποιείται το γνωστό έθιμο της ‘Κούνιας’. Στην πλατεία του νησιού τοποθετείται μια κούνια. Αγόρια και κορίτσια, με παραδοσιακές στολές, κουνιούνται σε αυτήν. Λέγεται πως αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον/α δεσμεύεται πως θα τον/ην παντρευτεί.
 

Πάσχα στην Πάρο

πάσχα πάρος

Η Πάρος διατηρεί πολλά έθιμα και παραδόσεις. Τη Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι στη Λαγκάδα, στον Άγιο Γεώργιο, ντόπιοι και επισκέπτες παρακολουθούν το δρώμενο της αναπαράστασης της ανόδου στο Γολγοθά. Στη Μάρπησσα, στα Μάρμαρα και στον Πρόδρομο πραγματοποιούνται οι περίφημες Αναπαραστάσεις του Θείου δράματος. Η περιφορά του Επιταφίου στους μεγάλους οικισμούς γίνεται τα μεσάνυχτα. Εκεί, οι πιστοί μπορούν να δουν μπροστά τους αναπαραστάσεις από σκηνές του Θείου Πάθους. Το Μεγάλο Σάββατο στη Μάρπησσα γίνεται η Πρώτη Ανάσταση. Κάτοικοι και τουρίστες είναι παρευρισκόμενοι, ενώ κοριτσάκια ντυμένα αγγελάκια είναι διάσπαρτα στους τοίχους του οικισμού. Την Κυριακή του Πάσχα, στη Νάουσα γίνεται το έθιμο των ‘μπουρλοτιέριδων΄. Νέοι ρίχνουν βαρελότα, κάνοντας μια επεισοδιακή φανταχτερή ατμόσφαιρα με ήχους και κόκκινους καπνούς. Τελικά όλοι μαζί, ντόπιοι και επισκέπτες, γλεντάνε, χορεύουν, τρώνε και πίνουν.
 

Πάσχα στη Σέριφο

πάσχα σέριφος

Η Σέριφος, τηρεί και αυτή τις παραδόσεις του Πάσχα. Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνονται οι περιφορές των Επιταφίων της Άνω και Κάτω Χώρας, με φόντο ένα μαγευτικό σκηνικό στα σοκάκια του νησιού. Το Μεγάλο Σάββατο βράδυ κάθε οικογένεια έχει μαζί της στην εκκλησία ένα καλαθάκι με κουλούρια, τυρί και τόσα κόκκινα αυγά όσα τα μέλη της οικογένειας.
 

Πάσχα στη Σύρο
Πάσχα Σύρος

Σύρος, είναι ένας από τους λίγους προορισμούς παγκοσμίως που το Πάσχα θεωρείται περίοδος συμφιλίωσης με τις κοινότητες των Ορθόδοξων και των Καθολικών να το γιορτάζουν μαζί. Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι Ορθόδοξοι πιστοί μπορούν να ζήσουν την εμπειρία της Περιφοράς του (Ορθόδοξου) Επιταφίου ξεκινώντας από τους ναούς του Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα. Πιστοί ακολουθάνε τους Επιαφίους κουβαλώντας χιτώνες, σφουγγάρια, ζάρια, ως συμβολισμό για τα πάθη του Χριστού. Την ίδια στιγμή, οι Καθολικοί πιστοί  μπορούν να ζήσουν την εμπειρία της Περιφοράς του (Καθολικού) Επιταφίου ξεκινώντας από τον Καθολικό Καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου ή του ναού της Ευαγγελίστριας. Τελικά, στην πλατεία Μιαούλη συναντώνται οι Επιτάφιοι των Ορθοδόξων με τους Επιταφίους των Καθολικών δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.

Το Μεγάλο Σάββατο η πλειοψηφία των Ορθοδόξων πηγαίνει στην Εκκλησία της Ανάστασης και παρακολουθεί τον ουρανό να φωτίζεται με πυροτεχνήματα ενώ ήχοι της Φιλαρμονικής ηχούν σε όλο το νησί. Οι Καθολικοί, μετά την Ανάσταση πραγματοποιούν περιφορά του Αγάλματος του Ιησού.
 

Κλείσε τα εισιτήριά σου εύκολα

Οι επιλογές για ένα ξεχωριστό Πάσχα σε κάποιο ελληνικό νησί είναι πολλές. Η τελική απόφαση δική σου. Εμείς σού παρουσιάσαμε κάποια από τα έθιμα που συμβαίνουν σε ορισμένα από τα νησιά της Ελλάδος. Τώρα ήρθε η σειρά σου να διαλέξεις πού θα πας το φετινό Πάσχα. Όπως και να έχει, σού υπενθυμίζουμε πως προκειμένου να βρεις διαθεσιμότητα καλό είναι να κάνεις άμεσα τις κρατήσεις σου για το Πάσχα αλλά και για κάθε άλλο τριήμερο! Επισκέψου την επίσημη ιστοσελίδα της Ferryscanner, διάλεξε ακτοπλοϊκό προορισμό ανάμεσα σε μια πληθώρα επιλογών και κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια σήμερα. Ίσως φέτος να είναι η κατάλληλη χρονιά για να ανακαλύψεις ένα καινούριο έθιμο ή παράδοση που συμβαίνει στην Ελλάδα.