Χαμένο ιστορικό έγγραφο για την εγκατάσταση των Ελλήνων στη Μαριούπολη

 

«Θύμα» της ρωσικής κατοχής φαίνεται ότι έπεσε και το ιστορικό διάταγμα της Μεγάλης Αικατερίνης που ορίζει την εγκατάσταση των Ελλήνων της Ουκρανίας στη Μαριούπολη, του οποίου τα ίχνη έχουν χαθεί μετά την κατάληψη της πόλης από τα ρωσικά στρατεύματα.

Το διάταγμα, γραμμένο στη ρωσική και την ελληνική γλώσσα, προέβλεπε την εθελοντική μετοίκηση της ουκρανικής ομογένειας, λόγω του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1787 και της επέλασης των Τατάρων,  από την περιοχή της Κριμαίας στη σημερινή Μαριούπολη, ενώ τους παραχωρούσε, επιπλέον, θρησκευτική και οικονομική ελευθερία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», διαπιστώθηκε ότι το διάταγμα δεν βρίσκεται πλέον στην υπόγεια κρύπτη του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας της Μαριούπολης, καθώς είτε κάηκε μαζί με άλλα εκθέματα εξαιτίας πυρκαγιάς στην κρύπτη είτε απομακρύνθηκε για να διασωθεί ή για να μεταφερθεί στη Ρωσία.

Την πληροφορία επιβεβαιώνει ο διευθυντής του Μουσείου, ο οποίος σημειώνει ότι το διάταγμα δεν ήταν ένα απλό επίσημο ντοκουμέντο, αλλά ένα έργο τέχνης, στη φιλοτέχνηση του οποίου συνέβαλαν γνωστοί ζωγράφοι και γραφίστες της εποχής. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο,  το διάταγμα που αναφερόταν σε όλους τους εν Κριμαία χριστιανούς, επιβεβαίωνε όχι μόνο την παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή, αλλά και το γεγονός ότι ήταν η πρώτη εθνική ομάδα που εγκαταστάθηκε στα παράλια εκείνα της Αζοφικής. 

Όπως αναφέρει πρώην διευθύντρια του Μουσείου, μετά τους βομβαρδισμούς και την καταστροφή της Μαριούπολης υπήρχαν πληροφορίες για λαθροχειρίες με τα μουσειακά εκθέματα.

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή: Καθημερινή)