Εσείς, τι γνωρίζετε για το B.A.S.E. Jumping;

Μάθετε τα πάντα για τo υψηλής επικινδυνότητας άθλημα που ασκείται και στην Ελλάδα!

Αναμφισβήτητα το B.A.S.E Jumping είναι ένα από τα πιο ακραία extreme sports. Και φυσικά, στην χώρα μας υπάρχουν αθλητές, αλλά και κάποια κορυφαία spots!
Τα βασικά χαρακτηριστικά του αθλήματος.
H έννοια του B.A.S.E (Building. Antenna. Span. Earth.) Jumping σημαίνει ότι εκτελείς μια ελεύθερη πτώση από σταθερό σημείο -κτήριο, κεραία, γέφυρα ή την άκρη κάποιου γκρεμού. Έτσι, έχεις πολύ μικρότερο ύψος και κατ’ επέκταση πολύ λιγότερο χρόνο πτώσης και πτήσης σε σχέση με το sky diving. Όλα είναι πολύ κοντά σου, ο χρόνος πολύ περιορισμένος και η επικινδυνότητα πολύ αυξημένη, αλλά πολύ όμως… Γι’ αυτό, το σύστημα που φοράει ο άλτης δεν διαθέτει εφεδρικό αλεξίπτωτο, λόγω έλλειψης χρόνου πτήσης, μας εξηγεί ο Κώστας Στέλλας.
‘Ετσι ξεκίνησαν όλα στις…Ηνωμένες Πολιτείες 
O Κώστας Στέλλας σε εκπαιδευτικό άλμα B.A.S.E. Jumping στην Ελβετία

O Κώστας Στέλλας σε εκπαιδευτικό άλμα B.A.S.E. Jumping στην Ελβετία

To B.A.S.E Jumping ουσιαστικά γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1978, με πρωτοπόρο τον κινηματογραφιστή ταινιών δράσης, τον Carl Boenish και την σύζυγο του Jean Boenish, τον Phil Smith και τον Phil Mayfield οι οποίοι έκαναν και φίλμαραν τα πρώτα άλματα από το El Capitan στο Yosemite. Από τότε το άθλημα έχει εξελιχθεί πολύ και ειδικά με την έλευση των wingsuits, ενώ στην Ελλάδα οι πρώτοι τολμηροί πραγματοποίησαν άλματα το 2008. Πρώτος ήταν ο Στράτος Γιαμούκογλου -ο οποίος άνοιξε και το spot στην παραλία Ναυάγιο στην Ζάκυνθο- και μερικούς μήνες αργότερα ακολούθησε ο Δημήτρης Καφάσης -που άνοιξε και το spot στον Κούβελο- το οποίο μάλιστα ήταν και το πρώτο επίσημο base jump άλμα με wingsuit από Έλληνα στην χώρα μας.

Πλέον, με το B.A.S.E Jumping έχουν δραστηριοποιηθεί πάνω από δέκα αθλητές στην Ελλάδα με τον Δημήτρη Καφάση να έχει τον πρώτο λόγο με πάνω από 650 άλματα, τον Στράτο Γιαμούκογλου να μετρά κοντά στα 500, τον Βασίλη Θεοδώρου, τον Πέτρο Λάππα, τον Κώστα Οροκλό και τον Στράτο Νιαρχάκο να έχουν κάνει πάνω από 400 και τον Κώστα Στέλλα, με τον Γιάννη Γραφανάκη, να μετρούν πάνω από 250 άλματα B.A.S.E. Αρκετά άλματα -πάνω από 100- έχει κάνει ο Χρύσανθος Κοίλιας και ο Στάθης Βρυώνης. Αυτοί είναι και οι πιο δραστήριοι και όλοι τους έχουν ανοίξει κάποια spots στη χώρα μας. Και όταν λέμε ότι κάποιος άνοιξε ένα spot στο B.A.S.E. Jumping, εννοούμε ότι είναι ο πρώτος που πήδηξε από το συγκεκριμένο σημείο.
Άλμα στην Πάρνηθα με σύστημα static line.

Άλμα στην Πάρνηθα με σύστημα static line.

Μερικές φορές μάλιστα είναι απαραίτητη η τοποθέτηση κάποιας ράμπας που θα διευκολύνει το άλμα και όπως μας τόνισε ο Κώστας Στέλλας: “Κάποιες φορές το να προσεγγίσεις το σημείο του άλματος είναι πιο δύσκολο απ’ ότι το ίδιο το άλμα”. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για να προσεγγίσεις ένα spot στα Μετέωρα που έχει ανοίξει ο Βασίλης Θεοδώρου πρέπει να αναρριχηθείς σε διαδρομή με ανάπτυγμα πάνω από 200 μέτρα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν spots που έχουν καθιερωθεί, υπάρχουν secret spots, ακόμη και παράνομα spots. 

Παραλία Ναυάγιο στην Ζάκυνθο -από τα πιο ωραία spot στον κόσμο- με ύψος 200 μέτρα. Η πασίγνωστη λευκή παραλία που έχει αποτυπωθεί σε χιλιάδες φωτογραφίες και καρτ ποστάλ. Έχουν γίνει εκατοντάδες άλματα από το συγκεκριμένο spot και είναι ευρέως γνωστό σε όλο τον πλανήτη, ενώ έχουν διοργανωθεί και αρκετά -και ιδιαίτερα επιτυχημένα- B.A.S.E. Jumping events που προσέλκυσαν πολύ κόσμο.

Jumping, αλλά πού;

Παραλία Ναυάγιο στην Ζάκυνθο, δείτε το βίντεο

-Μετέωρα. Και αυτό είναι ένα από τα καλύτερα spot στον πλανήτη. Όχι δεν έχουν γίνει άλματα από μοναστήρια, αλλά ο local Βασίλης Θεοδώρου έχει ανοίξει τουλάχιστον δύο spot και προσπαθεί εδώ και χρόνια να καθιερώσει αυτή την δραστηριότητα στην μοναδική αυτή περιοχή.
Παρνασσός. Έχεις προσέξει αυτή την εντυπωσιακή ορθοπλαγιά, στα δεξιά σου, λίγο πριν φτάσεις στην όμορφη Αράχωβα; Αυτός είναι ο Κούβελος και από εκεί πραγματοποιούνται εντυπωσιακά άλματα B.A.S.E Jumping με wingsuit ή χωρίς. Το πρώτο άλμα το έκανε ο Δημήτρης Καφάσης, ωστόσο ο Κώστας Στέλλας ήταν εμπνευστής και κατασκευαστής της μόνιμης ράμπας που υπάρχει στο χείλος του γκρεμού και διευκολύνει τα άλματα. Να σημειώσουμε ότι από την κορφή του Κούβελου απαιτείται ραπέλ 80 μέτρα για να προσεγγίσεις την ράμπα που αποτελεί και το exit point.
-Γέφυρα Μπαλντούμας στα Γιάννενα. Και δεν μιλάμε για το ιστορικό γεφύρι της Κυράς, αλλά την γέφυρα σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά τμήματα της Εγνατίας Οδού. Μάλιστα πρόκειται για ένα εύκολο σποτ, ιδανικό για αρχάριους, καθώς δεν υπάρχει κάτι από κάτω που να σε δυσκολέψει και έχει εύκολη προσγείωση.
-Φαράγγι Βίκου. Ναι, έχουν γίνει άλματα από αυτό το φαράγγι το οποίο φημίζεται για το ύψος και την μαγευτική φύση του. Μάλιστα σύμφωνα με το βιβλίο Guinness είναι το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως, σε αναλογία ύψους, πλάτους μήκους. Να σημειώσουμε ότι το φαράγγι του Βίκου έχει μήκος πάνω από 11 χιλιόμετρα, ενώ σε πολλά σημεία το βάθος του ξεπερνά τα 1.000 μέτρα!
-Γέφυρα Μετσόβου στην Εγνατία Οδό. Άλλο ένα δυνατό spot στην Εγνατία με ύψος 150 μέτρα. Θεωρείται δύσκολο spot πάντως με απαιτητική προσγείωση.
Παραλία Άη Γιώργη, στην Σύμη. Και αυτό το spot το έχει ανοίξει ο Στράτος Γιαμούκογλου τον Μάιο του 2013. Ο Στράτος μάλιστα αφού περπάτησε στο άγριο δάσος στην κορυφή, στη συνέχεια χρειάστηκε να καταρριχηθεί για 30 μέτρα στον απότομο βράχο για να προσεγγίσει το σημείο πού ήταν κατάλληλο για B.A.S.E Jumping. Το άλμα έγινε παρουσία του Δημάρχου Σύμης και το επανέλαβε την επόμενη μέρα.
-Πλάκα Συκιάς στην Γκιώνα. Αυτό το spot το άνοιξε ο Δημήτρης Καφάσης και μάλιστα solo. Δηλαδή ανέβηκε μόνος του στην κορυφή και στη συνέχεια έκανε B.A.S.E. Jumping με wingsuit γράφοντας ιστορία.
Αυτά είναι ορισμένα από τα κορυφαία spot για B.A.S.E Jumping στην Ελλάδα και όχι δεν θα σας αναφέρουμε για τα secret spots και τα απαγορευμένα. Ωστόσο αν κάποιο βράδυ μέσα στην πόλη ακούσετε έναν έντονο ήχο από ψηλά κοιτάξτε προς τα πάνω γιατί μπορεί να είναι ένας τολμηρός B.A.S.E. Jumper. Μπορούμε επίσης να αναφέρουμε για ένα τρελό άλμα του Στάθη Βρυώνη από κτήριο στην Μεσογείων με προσγείωση στον δρόμο!

Και πώς μπορώ να κάνω;

Φλιπ στην Πάρνηθα.

Φλιπ στην Πάρνηθα.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχολείο B.A.S.E Jumping, ενώ οι σχολές στο εξωτερικό ζητούν 200 άλματα ελευθέρης πτώσης για έχεις δικαίωμα να γραφτείς. Γενικά πρέπει να είσαι πολύ έμπειρος αλεξιπτωτιστής και άλτης ελευθέρας και θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το B.A.S.E Jumping είναι ένα ακραίο άθλημα που συνδυάζει την αλητεία, την αδρεναλίνη, την περιπέτεια και είναι μόνο για σκληρούς. Ο βαθμός επικινδυνότητας είναι εξαιρετικά μεγάλος και όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο Κώστας Στέλλας από πλευράς επικινδυνότητας υπάρχουν τρια σπορ στην κορυφή: Ο αγώνας TT στο Isle of Man, η αναρρίχηση free solo και το B.A.S.E Jumping.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τρεις τρόποι άλματος B.A.S.E Jumping
Πρώτος, με P.C.A. δηλαδή με pilot suit assistance ή static line (κρατάει άλλος το πιλοτάκι σου) ή δένεις το πιλοτάκι με ειδικό σχοινάκι που στο ενεργοποιεί. Δεύτερος, με hand held όπου κρατάς το πιλοτάκι στο χέρι σου για maximum δύο με τρία δευτερόλεπτα. Και τρίτος, ο Stowed, όπου το πιλοτάκι βρίσκεται σε ειδική θήκη στο κάτω μέρος του αλεξίπτωτου και πρέπει να το ενεργοποιήσει ο άλτης μόνος του.
Επίσης υπάρχουν και τρία διαφορετικά στυλ: Slick, με απλά ρούχα, χωρίς στολή. Με tracking suit, δηλαδή με στολή που φουσκώνει, αλλά δεν διαθέτει μεγάλα φτερά και τέλος με wingsuit, δηλαδή με στολή πτήσης, οι οποίες στολές να επισημάνουμε ότι έχουν εξελιθεί πολύ την τελευταία πενταετία και πλέον σου δίνουν την δυνατότητα να κινείσαι πολύ περισσότερο προς τα εμπρός απ’ ότι με τα wingsuit προηγούμενης γενιάς.
Παρότι το άθλημα έχει ιστορία πάνω από 30 χρόνια, στην Ελλάδα εξελίχθηκε ουσιαστικά με την άνθηση του αλεξιπτωτισμού από το 2010 και μετά. Είναι ένα άθλημα που “τρέφεται” από το sky diving και μάλιστα από έμπειρους αθλητές του χώρου. Έχει κάποια κοινά στοιχεία με το sky diving ωστόσο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και απαιτεί σεβασμό και αφοσίωση. Διαφορετικό είναι και το αλεξίπτωτο του οποίου μάλιστα η συσκευασία είναι πιο πολύπλοκη, περισσότερο σύνθετη, αλλά και πιο χρονοβόρα από το κανονικό αλεξίπτωτο.
Ναι, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αθλήματα που υπάρχουν και ειδικά με χρήση wingsuit, αλλά σίγουρα δεν σου το προτείνουμε!