Footage of the George Washington Bridge that connects New Jersey and New York City amid smoke from Canada wildfires. pic.twitter.com/J1PMoosdjl
— Ravi Chaturvedi (@Ravi4Bharat) June 8, 2023
Footage of the George Washington Bridge that connects New Jersey and New York City amid smoke from Canada wildfires. pic.twitter.com/J1PMoosdjl
— Ravi Chaturvedi (@Ravi4Bharat) June 8, 2023
Για 5η χρονιά το φιλανθρωπικό fashion event Hautes Grecians πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας. Ο μεγαλύτερος θεσμός Υψηλής Ραπτικής της Ελλάδας τίμησε τους δημιουργούς και την τέχνη της μόδας σε ένα ξεχωριστό και ατμοσφαιρικό event.
Ο διάλογος με την ιστορία είναι ζωντανός στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 και μαζί με το διαρκώς εξελισσόμενο όραμα του Hautes Grecians αφηγήθηκαν μια ιστορία αναγέννησης. Στο στρογγυλό catwalk με background το Παλαιό Ελαιουργείο 3 καταξιωμένοι Έλληνες σχεδιαστές, πρωτοπόροι στον τομέα της μόδας και παθιασμένοι με την υψηλή ραπτική παρουσίασαν τις συλλογές τους σε ένα κοινό που «διψούσε» για τέχνη και μόδα. Ο Dimitris Petrou, η Ελένη Καββάδα με το brand της 240791ek μαζί με τα κοσμήματα Apiliotis και ο Sotiris Georgiou. Επίσης ο νεοσύστατος Σύλλογος Ελλήνων Σχεδιαστών παρουσίασε στο catwalk 15 looks εμπνευσμένα από τη θεματική «Από το σκοτάδι στο φως».
Την αρχή έκανε ο σχεδιαστής Dimitris Petrou, γνωστός για τις καθαρές γραμμές του. Υπό την μουσική υπόκρουση Ορφικών Ύμνων από ενά πολυποίκιλλο μουσικό σύνολο, την PanArmonia, ο ταλαντούχος σχεδιαστής ξετύλιξε μπροστά στα μάτια μας το όραμά του για την Pre Fall 2023 συλλογή του. Με τίτλο «Vice Versa» η συλλογή αποτελείται από έντονα χρώματα, εντυπωσιακά floral, ιδιαίτερες υφές και όγκους, ενώ υπάρχει και η απαραίτητη δόση λάμψης. Τα elevated γυναικεία πέδιλα ήταν Tsakiris Mallas, όπως και τα ανδρικά σανδάλια. Το ανδρόγυνο στοιχείο ήταν διάχυτο, όπως έκδηλο ήταν και το άψογο tailoring. Ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων περπάτησε στο κυκλικό catwalk και μας έκλεψε την καρδιά.
Τη σκυτάλη πήρε Ελένη Καββάδα με το brand της 240791ek και τα κοσμήματα Apiliotis που συντρόφευαν τα looks. Η σχεδιάστρια δημιουργεί κομμάτια τα οποία αξίζουν να είναι σε μουσείο για το «πίσω κείμενό» τους και για την τεχνική ικανότητα που απαιτούν. Η συλλογή συνομιλεί με τα στοιχεία της φύσης σε ένα σύγχρονο υπόβαθρο, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Είδαμε αποδομημένα ρούχα, αρχιτεκτονικούς όγκους, ρευστές μορφές σαν νερό σε μια urban και συνάμα απόκοσμη πασαρέλα. Τα Tsakiris Mallas παπούτσια ήταν άψογα σεταρισμένα με το κάθε σύνολο, επιτρέποντάς τους να παρουσιαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα κοσμήματα Apiliotis «έδεναν» τα looks. Με πρωταγωνιστή το ανακυκλωμένο ασήμι σε οργανικές μορφές, προκαλώντας τον θεατή να κοιτάξει με περισσότερη προσοχή και πιο λεπτομερώς το look.
Το show του σχεδιαστή Sotiris Georgiou άνοιξε ένας από του κορυφαίους χορευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Στέλιος Κατωπόδης με έναν σύντομο, αλλά μαγευτικό dance act φυσικά φορώντας δημιουργία του σχεδιαστή. Τα μοντέλα ξεκίνησαν να περπατούν στο catwalk ενώ ο χορευτής βρισκόταν ακόμα στο μέσο της κυκλικής πασαρέλας. Με δυναμικό και έντονο περπάτημα είδαμε κομμάτια, που ήταν εμπνευσμένα από φύλλά, από τη φύση γενικά. Γεωμετρικές γραμμές με αυστηρά κοψίματα, ρευστές μορφές που αγκάλιαζαν το σώμα σαν πρωινή ομίχλη και εξαιρετικά φορέσιμα κομμάτια, που η δεξιοτεχνία και η ποιότητα δεν μπορούσαν να κρυφτούν. Η χρωματική παλέτα κινήθηκε περισσότερο προς το παστέλ, αλλά χωρίς να λείπουν οι πιο έντονες νότες και φυσικά οι λαμπερές λεπτομέρειες που έκαναν τη διαφορά. Τα παπούτσια ήταν από το brand BILERO σε ασημένιες αποχρώσεις και ολοκλήρωναν με τον καλύτερο τρόπο τα σύνολα.
Ολες οι πληροφορίες για την εκδήλωση στη σελιδα jenny.gr
Όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια της εκδήλωσης θα διατεθούν για τους σκοπούς του ΕΛΙΖΑ, της εταιρείας κατά της κακοποίησης του παιδιού και το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας, «Φιλική Φωλιά».
Ήταν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Ουκρανία ξεκίνησε την αντεπίθεσή της κατά των Ρώσων εισβολέων, καθώς γιορτάζουμε αυτή την εβδομάδα την επέτειο της απόβασης της Νορμανδίας το 1944. Αυτή η επίθεση θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της μάχης για την Ουκρανία, όπως ακριβώς η συμμαχική επίθεση στις ακτές της Νορμανδίας άλλαξε την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
David Ignatius – Washington Post
Οι στρατιωτικές εκστρατείες σπάνια είναι όλα ή τίποτα, αλλά αυτή πλησιάζει να γίνει. Αν η Ουκρανία μπορέσει να απωθήσει τον ήδη κλονισμένο ρωσικό στρατό, έχει την ευκαιρία να αναγκάσει τη Μόσχα να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της εισβολής της. Αλλά αν η Ουκρανία αποτύχει, θα είναι ένα πικρό πλήγμα για τον κουρασμένο πληθυσμό της και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συνεχή υποστήριξη από ορισμένα ανήσυχα μέλη του ΝΑΤΟ.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πιστεύουν ότι η επίθεση ξεκίνησε τη Δευτέρα με μια ουκρανική ώθηση προς τα νότια κατά μήκος πολλαπλών αξόνων. Ένας σημαντικός στόχος είναι, πάντα σύμφωνα με την άποψη αμερικανών αξιωματούχων, να κοπεί η χερσαία γέφυρα στη νοτιοανατολική Ουκρανία που συνδέει τη Ρωσία με τις δυνάμεις κατοχής της στην Κριμαία. Μέρος της στρατηγικής της Ουκρανίας φαίνεται να είναι να οργανώσει επιθέσεις κατά μήκος πολλών λωρίδων, ώστε να μπορούν να μετακινήσουν δυνάμεις μεταξύ τους για να χτυπήσουν στόχους.
Η επιχειρηματική εξέλιξη της Δευτέρας μάλλον πήγα καλύτερα του αναμενόμενου. Οι ουκρανικές μονάδες προωθήθηκαν μέσα από βαριά ναρκοθετημένες περιοχές για να προχωρήσουν μεταξύ πέντε και 10 χιλιομέτρων σε ορισμένες περιοχές του μεγάλου μετώπου. Αυτό δημιούργησε κάποιες ελπίδες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να συνεχίσουν να προωθούνται προς τη Μαριούπολη, τη Μελιτόπολη και άλλα ρωσικά ελεγχόμενα μέρη κατά μήκος της ακτής – αποκόπτοντας τη χερσαία γέφυρα.
Την Τρίτη ήρθε ένα δυνητικά καταστροφικό νέο συμβάν στην περιοχή της μάχης – μια κατά τα φαινόμενα επίθεση δολιοφθοράς που έσπασε το φράγμα του ταμιευτήρα Kakhovka και έστειλε ένα τμήμα του ποταμού Δνείπερου προς την Κριμαία, η οποία εξαρτάται από τον ταμιευτήρα για μεγάλο μέρος της υδροδότησης της. Η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν πυρά για την επίθεση, την οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε “εξωφρενική πράξη”.
Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δεν έχουν καταλήξει στο αν η Ρωσία ή η Ουκρανία ανατίναξαν το φράγμα. Αλλά η απώλειά του θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές. Θα είναι δυσκολότερο τώρα για την Ουκρανία να προωθηθεί νότια του Δνείπερου- αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι πιο δύσκολο για τα ρωσικά στρατεύματα να ελιχθούν και να υπερασπιστούν τα εδάφη που ήδη κατέχουν. Το νερό ψύξης για το τεράστιο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια θα μπορούσε τελικά να επηρεαστεί, αλλά αυτό θα γινόταν σε πολλές εβδομάδες από τώρα.
Μπορεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να γίνουν σαφή τα αποτελέσματα της ουκρανικής εκστρατείας, αλλά το Κίεβο έχει ήδη καταφέρει να επεκτείνει τις αδιέξοδες μάχες στο Μπαχμούτ, την σκληρά αμφισβητούμενη ανατολική πόλη που ήταν το σημείο μηδέν καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Πρόκειται πλέον για μια εκστρατεία με πολλαπλά στρατιωτικά και πολιτικά μέτωπα – και μετασεισμούς που φτάνουν μέχρι τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον.
Την παραμονή της ουκρανικής επίθεσης, μια αξιοσημείωτη εξέλιξη ήταν η αυξανόμενη αποδιοργάνωση των ρωσικών δυνάμεων. Ο Ιλία Πριγκόζιν, ηγέτης της πολιτοφυλακής Wagner που έδωσε μεγάλο μέρος των μαχών στο Μπαχμούτ, έβγαζε σχεδόν καθημερινά κηρύγματα κατά του ρωσικού στρατού. Υποστήριξε, για παράδειγμα, ότι οι ισχυρισμοί του ότι δρομολόγησε τις ουκρανικές δυνάμεις αυτή την εβδομάδα στην περιοχή του Ντονέτσκ ήταν “απλώς άγρια και παράλογη επιστημονική φαντασία”.
Σε ένα περίεργο περιστατικό αυτή την εβδομάδα, πολεμιστές της ομάδας μισθοφόρων Wagner συνέλαβαν τον Ρώσο αντισυνταγματάρχη Ρομάν Βενεβίτιν, αφού κάποιοι από τους στρατιώτες του φέρεται να πυροβόλησαν τις δυνάμεις της Wagner. Οι Moscow Times παραθέτουν την εξήγηση του Ρώσου αξιωματούχου: “Ενήργησα σε κατάσταση αλκοολικής μέθης από προσωπική εχθρότητα”.
Το μυστήριο είναι γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέχεται αυτή την αυξανόμενη διαταραχή. Ορισμένοι θεωρούν αυτή την παθητικότητα χαρακτηριστική. Ο Ρώσος ηγέτης επέτρεψε στον Ντμίτρι Μεντβέντεφ να διεξάγει πειράματα εξωτερικής πολιτικής που δεν άρεσαν στον Πούτιν, ενώ ο Μεντβέντεφ ήταν πρόεδρος από το 2008 έως το 2012- επέτρεψε σε υφισταμένους του να προωθήσουν ένα σχέδιο του 2018 για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, μόνο για να το αμβλύνει όταν το κοινό διαμαρτυρήθηκε. Φαίνεται ότι ο Πούτιν δεν θέλει να λερώνει τα χέρια του, ακόμη και στον αιματηρό πόλεμο στην Ουκρανία που ξεκίνησε ο ίδιος προσωπικά.
Η προθυμία της Ουκρανίας να ρισκάρει στην καλοκαιρινή της επίθεση είναι ένα μέτρο της αυτοπεποίθησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και της ανάγκης του να δείξει αποτελέσματα. Τέτοια μεγάλα στοιχήματα έχουν ανάμεικτα αποτελέσματα στη στρατιωτική ιστορία.
Ο ιστορικός Ρικ Άτκινσον, ο οποίος συντάσσει τον δεύτερο τόμο μιας τριλογίας για τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ, επισημαίνει σε μήνυμά του ότι η αποτυχία του Βρετανού υποστράτηγου J.Burgoyne στη μάχη του Freeman’s Farm (19 Σεπτεμβρίου) και στα Bemis Heights κοντά στον ποταμό Χάντσον το 1777 τον ανάγκασε να παραδοθεί “σε ένα από τα αποφασιστικά κομβικά σημεία όχι μόνο της Επανάστασης αλλά και της αμερικανικής ιστορίας”.
Ο Άτκινσον υπενθύμισε ότι ο Αμερικανός διοικητής, υποστράτηγος Horatio Gates, έγραψε για τον Burgoyne λίγο πριν από τη μάχη του Freeman’s Farm: “Είναι προφανές ότι ο στρατηγός σκοπεύει να τα ρισκάρει όλα με ένα βιαστικό χτύπημα”.
Παρομοίως, ο στρατηγός της Συνομοσπονδίας Robert E. Lee, διαβλέποντας την ενδεχόμενη ήττα σε έναν πόλεμο φθοράς, έριξε τα ζάρια το 1863 με τη μαζική του επίθεση στο Gettysburg. Και αυτή απέτυχε.
Ο Αδόλφος Χίτλερ προσπάθησε να αντιστρέψει την ήττα με την επίθεσή του στις Αρδέννες τον Δεκέμβριο του 1944, η οποία οδήγησε στη Μάχη των Αρδεννών. “Έξι εβδομάδες μετά την έναρξή της, η επίθεση είχε καταστραφεί και το Τρίτο Ράιχ ήταν καταδικασμένο”, σημείωσε ο Άτκινσον στο μήνυμά του.
Απέναντι σε αυτές τις αποτυχημένες εξορμήσεις, η D-Day στέκεται ως υπενθύμιση ότι ένας στρατός πρέπει μερικές φορές να παίρνει τεράστια ρίσκα για να τοποθετηθεί για την τελική νίκη. Κάθε επισκέπτης της παραλίας Ομάχα στη Νορμανδία θα θυμάται τους απότομους βράχους στο Pointe du Hoc που οι Αμερικανοί καταδρομείς έπρεπε να σκαρφαλώσουν για να εκτοπίσουν τις γερμανικές δυνάμεις. Οι επιτύμβιες στήλες για τους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στην D-Day φαίνεται να εκτείνονται σχεδόν μέχρι τον ορίζοντα. Αλλά κέρδισαν τη μάχη – και τον πόλεμο.
Tηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ είχε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής πρεδρίας.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, το τηλεφώνημα αφορούσε περιφερειακά ζητήματα, πέραν τον συγχαρητηρίων για την νίκη του Τούρκου προέδρου.
Μπροστά το μεταναστευτικό για τον Ερντογάν
«Ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την ανάγκη να αυξηθούν οι επαφές σε όλα τα επίπεδα με συγκεκριμένη και θετική ατζέντα για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, η οποία έχει μεγάλη στρατηγική αξία για την Ευρώπη, στην ΕΕ».
«Τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας στους τομείς της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης, της διασφάλισης της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, της διαχείρισης του μεταναστευτικού και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η δίκαιη μεταχείριση έναντι της Τουρκίας και η υποστήριξη της προοπτικής πλήρους ένταξης θα διασφαλίσουν το άνοιγμα νέων οριζόντων στις σχέσεις», ΕΕ-Τουρκίας.
Η Φρανσουάζ Ζιλό έζησε με τον Πικάσο για 10 χρόνια και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά.
H μούσα του Πικάσο με την οποία απέκτησε δύο παιδιά
Η μούσα του Πικάσο πέθανε σε νοσοκομείο του Μανχάταν και τον θάνατό της επιβεβαίωσε στους «New York Times» η κόρη της, Aurelia Engel, η οποία είπε ότι η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα αντιμετώπιζε καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις.
Η Φρανσουάζ Ζιλό, επίσης ζωγράφος, ποζάρει το 1965 πλάι στα έργα της
Είχε 40 χρόνια διαφορά με τον Πικάσο
Γεννημένη σε μια εύπορη παριζιάνικη οικογένεια, η Ζιλό ήταν ήδη αφοσιωμένη ζωγράφος όταν γνώρισε τον 40 χρόνια μεγαλύτερό της Πικάσο, σε ένα γαλλικό εστιατόριο, όταν ήταν μόλις 21 ετών. Δέκα χρόνια μετά, και αφού είχε υποστεί κάποιες ακόμα ερωμένες, τον εγκατέλειψε με τα δύο της παιδιά, την Παλόμα και τον Κλοντ.
Η δυναμική καλλιτέχνις, μιλώντας για τη σχέση τους, είχε πει πως ο Πικάσο ήταν μια ηφαιστειακή δύναμη της φύσης. «Ετσι φέραμε στον κόσμο τα δύο παιδιά μας, την Παλόμα, που είναι φημισμένη σχεδιάστρια, και τον Κλοντ, που είναι φτυστός ο πατέρας τους».
Η γυναίκα που απέρριψε τον Πικάσο
Ο Πικάσο την έλεγε «Η γυναίκα που λέει ‘Όχι”», γιατί ήταν η μόνη που τολμούσε να του φέρει αντίρρηση.
Στα 21 της η Ζιλό γνώρισε τον Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος ήταν τότε 61 ετών, σε ένα εστιατόριο, την άνοιξη του 1943.
Η Ντόρα Μάαρ, η φωτογράφος που ήταν η μούσα και η αγαπημένη του εκείνη την εποχή, ένιωσε συντετριμμένη όταν έμαθε ότι ο Πικάσο την αντικατέστησε με μια πολύ νεότερή του.
Η Ζιλό μετακόμισε στο σπίτι του Πικάσο το 1946 και πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια μαζί.
Ο Πικάσο και η Ζιλό δεν παντρεύτηκαν ποτέ, αλλά απέκτησαν μαζί δύο παιδιά: Τον γιο τους, Κλοντ (που γεννήθηκε το 1947), και την κόρη τους, Παλόμα, που γεννήθηκε δύο χρόνια αργότερα.
Σύμφωνα με πηγές, κατά τη δεκαετή συμβίωσή τους, η νόμιμη σύζυγος του Πικάσο, Όλγα Κόχλοβα, μια Ρωσίδα πρώην χορεύτρια μπαλέτου, της έκανε σκηνές στους δρόμους του Παρισιού, ενώ και ο ίδιος ο Πικάσο φέρεται να είχε κακοποιήσει σωματικά τη Ζιλό.
Το 1964, 11 χρόνια μετά τον χωρισμό τους, η Ζιλό έγραψε τα απομνημονεύματά της για τη ζωή με τον Πικάσο, ένα βιβλίο που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε δεκάδες γλώσσες, παρά την προσπάθεια του διάσημου ζωγράφου να σταματήσει τη δημοσίευση.
Από τότε, ο Πικάσο αρνήθηκε να ξαναδεί τον Κλοντ ή την Παλόμα.
Όλα τα κέρδη από το βιβλίο χρησιμοποιήθηκαν από τον Κλοντ και την Παλόμα Πικάσο για να επιτύχουν δικαστικά γίνουν οι νόμιμοι κληρονόμοι του Πικάσο. Μετά τη μεγάλη δικαστική διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στις οικογένειες τη δεκαετία του ’70 επήλθε συμβιβασμός μεταξύ των κληρονόμων και τα παιδιά του Πικάσο πήραν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του.
Στην αυτοβιογραφία της «Η ζωή με τον Πικάσο», η Ζιλό έγραφε:
«Από τότε που συνειδητοποίησα ότι αυτός ζούσε σε έναν κόσμο κλειστός στον εαυτό του και ότι, κατά συνέπεια, η μοναξιά του ήταν πλήρης, θέλησα να εξερευνήσω τη δική μου μοναξιά. Σύντομα κατάλαβα ότι ο πυρήνας του προβλήματος ήταν ότι με τον Πικάσο πρέπει πάντα να υπάρχει ένας νικητής και ένας ηττημένος. Δεν μπορούσα να είμαι ικανοποιημένη με το να είμαι νικητής και πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με αυτό κάποιος που είναι συναισθηματικά ώριμος. Κι ούτε υπήρχε κάτι να κερδίσεις με το να είσαι ηττημένος, γιατί με τον Πικάσο τη στιγμή που ήσουν ηττημένος έχανε κάθε ενδιαφέρον. Μιας και τον αγαπούσα, δεν είχα περιθώριο να ηττηθώ. Τι μπορεί να κάνει κανείς μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα;».
Η Ζιλό εγκατέλειψε τον Πικάσο για τον Κώστα Αξελό
Η Ζιλό εγκατέλειψε τον Πάμπλο Πικάσο για να συνδεθεί αισθηματικά με τον Έλληνα φιλόσοφο Κώστα Αξελό, ο οποίος εκείνη την περίοδο ξεκινούσε τη μεγάλη του καριέρα στα γαλλικά γράμματα.
Στη συνέχεια, το 1955, η Ζιλό παντρεύτηκε τον καλλιτέχνη Luc Simon, από τον οποίο απέκτησε μία κόρη, την Αουρέλια. Το ζευγάρι χώρισε το 1962.
Το 1969, η Ζιλό γνώρισε τον δρ. Τζόνας Σολκ, τον Αμερικανό πρωτοπόρο του εμβολίου πολιομυελίτιδας, σε σπίτι κοινών φίλων. Σύντομα έγιναν ζευγάρι και παντρεύτηκαν το 1970 στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια του γάμου τους, ο οποίος διήρκεσε μέχρι το θάνατο του Salk το 1995, το ζευγάρι ζούσε χωριστά τον μισό χρόνο, καθώς η Ζιλό ζωγράφιζε στη Νέα Υόρκη, τη Λα Τζόλα και στο Παρίσι.
Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου. Καζανόβα / Δον Ζουάν, ερωτική περιπλάνηση
Πειραιώς 260
Στάθης Λιβαθινός
Μια παράσταση που συντίθεται πάνω στον ποιητικό παραλληλισμό του Λόρδου Μπάιρον με τη Μαρίνα Τσβετάγεβα, οι οποίοι εμπνεύστηκαν ο μεν Μπάιρον από τη μυθική φιγούρα του Δον Ζουάν, η δε Τσεβετάγεβα από την ιστορική φιγούρα του Καζανόβα με διαφορά ενός αιώνα. Ο Μπάιρον άρχισε να γράφει τον Δον Ζουάν αυτοεξόριστος στην Ιταλία τo 1818 και, αφού προσέγγισε τον μυθικό αυτό Δον Ζουάν με εντελώς καινούριο τρόπο, τον εγκατέλειψε ημιτελή το 1823, καθώς αναμειγνυόταν ολοένα πιο ενεργά πρώτα στο επαναστατικό κίνημα των Καρμπονάρων κι έπειτα στην Ελληνική Επανάσταση. Περίπου εκατό χρόνια μετά, στα θυελλώδη χρόνια που ακολούθησαν την Οκτωβριανή Επανάσταση, η Τσβετάγεβα συνθέτει στη Μόσχα τo Τέλος του Καζανόβα, τελευταίο μέρος του θεατρικού της Φοίνικα, λίγο πριν φύγει αυτοεξόριστη για το Βερολίνο.
Στη νέα παράσταση του σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινού, οι φωνές των δύο μεγάλων ποιητών συναντούν η μία την άλλη φωτίζοντας από την ερωτική περιπλάνηση και τον διαρκή απολογισμό για τον χρόνο που περνά και χάνεται ως το θέμα της εξορίας, την άλλη πάντα όψη της περιπλάνησης. Και τα δύο κείμενα γεννιούνται σε ταραγμένους καιρούς και η αίσθηση πως κάτι τελειώνει εγγράφεται στον πυρήνα τους.
Για την παράσταση ο Στάθης Λιβαθινός συμπράττει με τη σταθερή ομάδα των ηθοποιών συνεργατών του, τη δραματολόγο και μεταφράστρια Έλσα Ανδριανού για τη μετάφραση του Καζανόβα της Τσβετάγεβα και τον ποιητή και μεταφραστή Γιώργο Κοροπούλη, ο οποίος μεταφράζει τον Δον Ζουάν του Μπάιρον. Και τα δύο αυτά μοναδικά, κλασικά έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά σε έμμετρο ομοιοκατάληκτο στίχο, και μας υπόσχονται ένα σκηνικό έργο υψηλής δημιουργικής πνοής.
Σημαντικά αποτελέσματα είχε η πρόσφατη ανασκαφική έρευνα της Ακρόπολης της αρχαίας πόλης της Κύθνου (σημερινό «Βρυόκαστρο»), συνεργατικό πρόγραμμα του Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η πόλη της Κύθνου κατοικήθηκε αδιάκοπα από τον 12ο αιώνα π.Χ. έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, οι εργασίες της τελευταίας περιόδου εστίασαν στην ανασκαφή των κτηρίων της Ακρόπολης που είχαν έρθει στο φως κατά το 2021. Το Νότιο τμήμα της ακρόπολης προοριζόταν για εγκαταστάσεις στρατιωτικού χαρακτήρα, αναμφίβολα και της Μακεδονικής φρουράς που εγκατάστησε στην Κύθνο το 201 π.Χ. ο Φίλιππος Ε’.
Πραγματοποιήθηκαν μόνον ορισμένοι καθαρισμοί στον τομέα αυτό, που έφεραν στο φως μια σειρά από δεξαμενές, οι οποίες προφανώς εξασφάλιζαν αποθέματα νερού σε καιρό πολιορκίας. Το Βόρειο τμήμα του πλατώματος καταλαμβάνει ιερό, το οποίο ταυτίστηκε το 2021 με βεβαιότητα με ιερό της Δήμητρας και της Κόρης. Εδώ συνεχίστηκαν οι έρευνες σε τρία κτήρια (αρ. 3, 4 και 6) καθώς και σε υπαίθριους χώρους.
Αρχικά ολοκληρώθηκε η έρευνα του διμερούς Κτηρίου 4, διαστάσεων 7,50 Χ 5,70 μ., που αναμφίβολα ταυτίζεται με ναό, των κλασικών χρόνων. Στο Δυτικό χώρο, το 2021 είχαν βρεθεί τρεις θήκες από όρθια τοποθετημένες λίθινες πλάκες, τοποθετημένες εν μέρει μέσα σε στρώμα στάχτης που περιείχε πολλά καμένα οστά ζώων. Από το πίσω (Ανατολικό) δωμάτιο («άδυτο»), προέρχονται επίσης πολλά οστά μικρών ζώων, κυρίως όμως γνάθοι από χοιρίδια, θυμιατήρια πολύμυξα φωτιστικά σκεύη, καθώς και πήλινα γυναικεία ειδώλια.
Ανάμεσα στο ναό αυτό και το επίμηκες Κτήριο 3 νοτιότερα, παρεμβάλλονται δύο σχεδόν τετράγωνα μικρά οικοδομήματα, 5 και 6, με αντικρυστές εισόδους. Κατά την τελευταία περίοδο ολοκληρώθηκε η έρευνα του Δυτικού Κτηρίου 6 – ιαστ. 4,85 Χ 4,25 μ.). Το εσωτερικό του διαμορφώνεται εσωτερικά σε τουλάχιστον τρία επίπεδα. Φαίνεται ότι εδώ βρισκόταν αρχικά η κύρια βαθμιδωτή πρόσβαση στο τέμενος, η οποία καταργήθηκε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους και ενσωματώθηκε στο Κτήριο 6, πιθανώς για την εξυπηρέτηση λατρευτικών αναγκών (ίσως ως μια προσομοίωση της καθόδου στον ‘Αδη;
Επίσης ολοκληρώθηκε η έρευνα περιμετρικά από το αντικρυστό πρωιμότερο Κτήριο 5 που μάλλον ταυτίζεται και αυτό με δεύτερο μικρότερο ναό (διαστ. 3,80 Χ 3,30 μ.) καθώς, όπως φάνηκε το 2021, περιείχε κάτω από το τελευταίο δάπεδό του ποικίλα αναθήματα. Αποκαλύφθηκε ένα φροντισμένο πλακόστρωτο δάπεδο στο στενό διάδρομο ανάμεσα στα Κτίρια 4 και 5, ο οποίος υποδηλώνει ότι τα δύο αυτά οικοδομήματα ήταν ταυτόχρονα σε χρήση.
Οι ανασκαφικές εργασίες επικεντρώθηκαν ωστόσο στο Κτήριο 3, μήκους 21 και πλάτους 8,50 μέτρων. Χαρακτηρίζεται από τραπεζιόσχημη τοιχοποιία και διαθέτει μνημειώδη είσοδο στο μέσον του επιμήκη Βόρειου τοίχου. Ανασκάφτηκαν δύο ζώνες τετραγώνων εσωτερικά του κτηρίου που επέτρεψαν να αποσαφηνιστεί ως ένα βαθμό η διαρρύθμισή του. Είναι αξιοσημείωτο ότι το μεγαλύτερο μέρος των αναθημάτων του ιερού προέρχεται από τις επιχώσεις εγκατάλειψης του εν λόγω οικοδομήματος.
Στο Ανατολικό τμήμα του κτηρίου αποκαλύφθηκαν μια σειρά από οδοντωτές εσοχές του φυσικού βράχου, που ορίζονται από τοιχάρια, που φαίνεται ότι διαμόρφωναν χώρους και «θήκες» για την φύλαξη και απόθεση αναθημάτων, καθώς στις περιοχές αυτές υπήρχε έντονη συγκέντρωση ευρημάτων όλων των κατηγοριών.
Στο τμήμα αυτό του κτηρίου αποκαλύφθηκε και λίθινη πεταλόσχημη εσχάρα, διαστ. περ. 2,50 Χ 2 μ., πλήρης με στάχτη και διάσπαρτες πυρακτωμένες πλίθρες και με αρκετά καμένα οστά ζώων, καθώς και σημαντική συγκέντρωση αναθημάτων. Η όλη διαμόρφωση εδώ δημιουργεί αμφιβολίες για το αν το τμήμα αυτό του οικοδομήματος ήταν στεγασμένο. Μεγάλη συγκέντρωση αναθημάτων παρατηρήθηκε και σε λωρίδα κατά μήκος του πίσω (Νότιου) τοίχου του Δυτικού μισού του κτηρίου.
Από τον τοίχο αυτό προβάλλουν εσωτερικά σε τακτά διαστήματα και στο ίδιο χαμηλό ύψος διάτονοι επίπεδοι λίθοι, υποδηλώνοντας την παρουσία εδώ ενός ξύλινου ραφιού πάνω στο οποίο θα πρέπει να ήταν τοποθετημένα αναθήματα.
Ανάμεσα στους δύο ναούς (αρ. 4 και 5) και το επίμηκες Κτήριο 3, διαμορφώνεται ένα ανάλημμα με είσοδο από τα Ανατολικά, που οριοθέτησε κάποια στιγμή, κατά την μακρόχρονη πορεία χρήσης του ιερού (7ο αιώνα π.Χ. έως 3ο – 4ο αιώνα μ.Χ.) έναν εκτεταμένο «αποθέτη» ο οποίος περιείχε αναρίθμητα αναθήματα. Η έρευνα εδώ ολοκληρώθηκε φέρνοντας στο φως πολλές εκατοντάδες ακέραια ή σχεδόν ακέραια ευρήματα, κυρίως πήλινα ειδώλια και πολύμυξα φωτιστικά σκεύη.
Η ακριβής χρήση και η χρονολόγηση όλων των αποκαλυφθέντων οικοδομημάτων θα προσδιοριστεί όταν θα ολοκληρωθεί η μελέτη των ευρημάτων και των ανασκαφικών δεδομένων. Εν γένει, η έρευνα του εσωτερικού των κτηρίων οδήγησε στην εύρεση πολυάριθμων αναθημάτων. Ο κύριος όγκος προέρχεται ωστόσο από το Κτήριο 3 και από τον «αποθέτη». Συλλέχτηκαν πολλές εκατοντάδες πήλινα αρχαϊκά-ελληνιστικά ειδώλια (τα ακέραια ή σχεδόν ακέραια ξεπέρασαν τα 2000), γυναικεία, και παιδικά. λιγότερα ανδρικά, ιδιαίτερα ηθοποιών και συμποσιαστών, ερμαϊκές στήλες, χοιρίδια, χελώνες, λέοντες, κριοί, πτηνά κ.ά.
Συλλέχθηκαν επίσης εξίσου πολλοί λύχνοι αρχαϊκών-ρωμαϊκών χρόνων και πολύμυξα τελετουργικά φωτιστικά σκεύη, δακτυλιόσχημοι «κέρνοι» με επίθετα μικρογραφικά αγγεία, πλήθος επίθετων μικρογραφικών υδριών που έχουν αποκολληθεί από τελετουργικά σκεύη, εξαιρετικής ποιότητας κεραμεική, κυρίως Αττική μελανόμορφη και ερυθρόμορφη (υδρίες, κάλπεις κλπ.,), αλλά και άλλων εργαστηριακών κέντρων (Κορινθιακά, Κυκλαδικά και Ανατολικού Αιγαίου). Στα αναθήματα συγκαταλέγονται και ορισμένα χάλκινα, αργυρά, οστέινα, και υάλινα κοσμήματα, μαρμάρινα και αλαβάστρινα αγγεία (φιάλες, πυξίδες), κ.ά.
Βρέθηκαν και ορισμένα χάλκινα ρωμαϊκά νομίσματα (π.χ. sestertius του Τραϊανού, μετά το 106 μ.Χ., και νόμισμα Διοκλητιανού του 285 μ.Χ.). Ωστόσο, ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα αργυρό νόμισμα Κύθνου με κεφαλή Απόλλωνα στον εμπροσθότυπο και λύρα στον οπισθότυπο, καθώς τα έως σήμερα γνωστά Κυθνιακά νομίσματα των Ελληνιστικών χρόνων είναι όλα χάλκινα.
Αρκετά αγγεία πόσεως, κυρίως ρωμαϊκών χρόνων, προερχόμενα τόσο από το εσωτερικό του ναού (Κτιρίου 4), όσο και από τις διάφορες επιχώσεις εντός του Κτηρίου 3 και από τον «αποθέτη», ταυτίζονται ως τελετουργικά καθώς έχουν επιγραφές που χαράχθηκαν πριν την όπτηση και αποτελούν αφιερώματα γυναικών, ενώ επιβεβαιώνουν ότι το ιερό ήταν αφιερωμένο στη λατρεία τόσο της Δήμητρας όσο και της Κόρης. Προσωρινά, θα μπορούσαμε μάλιστα να υποθέσουμε ότι το Κτήριο 4 ήταν ο ναός της Δήμητρας, ενώ το παρακείμενο μικρότερο Κτήριο 5 αυτός της Κόρης.
Εσωτερικά της θύρας του Κτιρίου 3 βρέθηκε, μετακινημένο από την αρχική θέση του, ενεπίγραφο μνημειώδες βάθρο διαστ. 1,43 Χ 0,47 Χ 0,21 (πάχ.), που σώζει την επιγραφή των ύστερων ελληνιστικών χρόνων «Νηρηίς δαμιουργός», το οποίο πιθανώς αναφέρεται σε κάποια αξιωματούχο του ιερού. Η χρήση της δωρικής διαλέκτου επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την παράλληλη χρήση της με την Ιωνική στην Κύθνο. Πολλά από τα προαναφερθέντα αναθήματα παραπέμπουν και αυτά έμμεσα ή άμεσα στη λατρεία των δύο θεοτήτων, όπως άλλωστε και διάφορα μεμονωμένα ευρήματα, λ.χ. ένα ακόμη ειδώλιο κιστοφόρου ή αρκετά θραύσματα εισαγμένων Ελευσινιακών κέρνων.
Το πενταετές ανασκαφικό πρόγραμμα στο Βρυόκαστρο Κύθνου (2021-2025) διενεργείται υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Αλεξάνδρου Μαζαράκη Αινιάνος και του Εφόρου Αρχαιοτήτων Δρος Δημήτρη Αθανασούλη. Οι έρευνες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της ΕΦΑ Κυκλάδων, στηρίζονται επίσης από τη ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Δήμο Κύθνου, το Σύλλογο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου, τον καπετάνιο του πλοίου «ΜΑΡΜΑΡΙ», και κυρίως τον γενναιόδωρο χορηγό του ανασκαφικού προγράμματος, κ. Θανάση Μαρτίνο.
Την διεπιστημονική ερευνητική ομάδα αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, συντηρητών, ζωοαρχαιολόγου, αρχαιομέτρη, κ.ά. πλαισίωσαν 33 φοιτητές και φοιτήτριες της αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και δύο φοιτήτριες από τη Γαλλία.
Η Apple παρουσίασε τη Δευτέρα τα πολυαναμενόμενα ακουστικά “μικτής πραγματικότητας”, στο πιο αναμενόμενο προϊόν υλικού της από τότε που ο Steve Jobs αποκάλυψε το iPad το 2010.
Το gadget, που ονομάζεται Vision Pro, συνδυάζει την εικονική πραγματικότητα με την επαυξημένη πραγματικότητα, η οποία επικαλύπτει ψηφιακές εικόνες πάνω στον πραγματικό κόσμο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, δήλωσε ότι το headset θα χρησιμοποιείται για “την απρόσκοπτη ανάμειξη του πραγματικού κόσμου με τον ψηφιακό κόσμο” και ότι είναι “το πρώτο προϊόν της Apple που κοιτάζεις μέσα από αυτό και όχι σε αυτό”. Σε μια ένδειξη ότι η Apple δεν αναμένει ότι η συσκευή θα γίνει μεγάλος πωλητής στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ότι η παρουσίαση αντιπροσωπεύει “την αρχή ενός ταξιδιού” προς αυτό που η εταιρεία αποκαλεί “spatial computing”, προβλέποντας ότι μια μέρα θα γίνει εξίσου σημαντικό με το personal computing στον Mac και την εισαγωγή του iPhone στο mobile computing.
Σε ένα προηχογραφημένο βίντεο επίδειξης που προβλήθηκε κατά την έναρξη του ετήσιου Worldwide Developers Conference, η Apple έδειξε το headset να χρησιμοποιείται για να παίζει κανείς βιντεοπαιχνίδια, να παρακολουθεί ψυχαγωγία σε μεγάλες “εικονικές” οθόνες και να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους σε πιο καθηλωτικές βιντεοκλήσεις.
Η τιμή της συσκευής και το στενό φάσμα εφαρμογών αναμένεται να περιορίσουν τη χρήση της τα πρώτα χρόνια, κυρίως σε παιχνίδια και σε μια σειρά εξειδικευμένων χρήσεων στον χώρο εργασίας. Το headset απευθύνεται επίσης σε προγραμματιστές λογισμικού, οι οποίοι, όπως ελπίζει η Apple, θα δημιουργήσουν ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών VR και AR.
Οι μετοχές της Apple σημείωσαν ρεκόρ πριν από την ανακοίνωση, σημειώνοντας άνοδο άνω του 2% στα 184,91 δολάρια και ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2022.
Τα έσοδα της Apple αναμένεται να μειωθούν κατά 2% στο τρέχον οικονομικό έτος, το οποίο λήγει τον Σεπτέμβριο. Oι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι θα πουλήσει περίπου 200.000 ακουστικα Vision Pro κατά τον πρώτο χρόνο, που σίγουρα δεν είναι ικανοποιητικός αριθμός. Ωστόσο, η Wall Street ελπίζει ότι η συσκευή θα εξελιθεί σε σταθερό συντελεστή των εσόδων της Apple μέσα στην επόμενη πενταετία, με τη δυνατότητα να γίνει μια μέρα η πιο σημαντική υπολογιστική πλατφόρμα μετά την κυκλοφορία του iPhone.
Κατά την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου της την περασμένη Δευτέρα, η Apple ανακοίνωσε επίσης ταχύτερες εκδόσεις του Mac studio desktop, ένα MacBook Air 15 ιντσών και το πρώτο Mac Pro με “Apple Silicon” – ολοκληρώνοντας την πολυετή σταδιακή κατάργηση των τσιπ της Intel σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιό της. Υποσχέθηκε ότι οι νεότεροι υπολογιστές της θα προσφέρουν στο κοινό…”εξωφρενικές επιδόσεις”!
με πληροφορίες από FT
Γλυφάδα/«Εσπλανάδα»: Μια γέφυρα περιπάτου θα συνδέει τον αστικό ιστό με το παραλιακό μέτωπο.
Δεκατέσσερα εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης εξασφάλισε ο δήμος Γλυφάδας για τη δημιουργία μίας γέφυρας – περιπάτου («Εσπλανάδα») που θα ξεκινάει από το δημαρχείο της πόλης και θα καταλήγει στην παραλία.
Μία ανάπλαση-ορόσημο, όπως τη χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου.
«Ένα όνειρο γενεών ολόκληρων Γλυφαδιωτών γίνεται πραγματικότητα και η χαρά μας γι’ αυτό είναι πολύ μεγάλη» λέει ο δήμαρχος.
«Οι εικόνες που βλέπετε είναι από το κοντινό μέλλον. Εξασφαλίσαμε 14 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μετά από μελέτες, προσπάθειες και κόπους ετών και πλέον ξεκινάμε ολοταχώς ένα σπουδαίο έργο για την πόλη μας:
»Μια γέφυρα-περίπατος («Εσπλανάδα»), που συνδέει το παραλιακό μας μέτωπο με τον αστικό ιστό της πόλης μας και η οποία θα ξεκινάει μπροστά από το Δημαρχείο και θα καταλήγει στην παραλία.
»Και μαζί ένα έργο μείζονος σημασίας, στον ίδιο χώρο, ένα υπόγειο πάρκινγκ με πολλές εκατοντάδες νέες θέσεις στάθμευσης.
»Έτσι θα δοθεί οριστική απάντηση σε δύο μεγάλα προβλήματα για την πόλη μας: Η στάθμευση στο εμπορικό κέντρο και η σύνδεση της πόλης με το παραλιακό της μέτωπο με τρόπο καινοτόμο, σύγχρονο και οικολογικό!
»Με μια ανάπλαση-ορόσημο για τη Γλυφάδα μας, η οποία ασφαλώς θα συνδεθεί και με την μελλοντική δημιουργία του τερματικού σταθμού του Μετρό στην ίδια περιοχή σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για την επέκταση της Γραμμής 2. Οι διαδικασίες ξεκινούν άμεσα.
“ΜΕΛΙΣΣΑ, Κοσμώντας τον Μύθο” Εικαστική Ομαδική Έκθεση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Οργάνωση: Τζένη Φραγκούλη / Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
Εγκαίνια: Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023
Στον Ελληνικό Κόσμο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού εγκαινιάζεται η πρωτότυπη θεματική ομαδική έκθεση με τίτλο “ΜΕΛΙΣΣΑ, ΚΟΣΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΥΘΟ” με τη συμμετοχή εξήντα και πλέον διακεκριμένων σχεδιαστών κοσμήματος και εικαστικών. Μοναδικά τεχνουργήματα από πολύτιμη ή άλλη ευφάνταστη ύλη παρουσιάζονται σε έναν οργανικό διάλογο με εικαστικά έργα, συνομιλώντας για τη Μέλισσα και τον οίκο της, την εικόνα, τη φόρμα και τον συμβολισμό της.
Από 12 Ιουνίου 2023 έως 15 Σεπτεμβρίου 2023 θα παρουσιαστεί στην Αθήνα μια έκθεση που τιμά την πολυτιμότητα και τους πολυσχιδείς συμβολισμούς της μέλισσας, όπως αυτοί αποτυπώνονται με θαυμαστή πλαστικότητα στις όψεις των πολύτιμων και σπάνιων τεχνουργημάτων της ελληνικής νομισματικής τέχνης αλλά και στις πολύτιμες όψεις και φόρμες των κοσμημάτων της Μινωικής και Μυκηναϊκής Αρχαιότητας, της νεότερης αρχαιότητας, της βυζαντινής τέχνης και της ελληνικής λαϊκής παράδοσης.
ΜΕΛΙΣΣΑ
Κόρη, Κεντρί, Κυψέλη, Μελίσσι, Κερί, Μέλι
Με την πρωτοβουλία της δημοσιογράφου-ερευνήτριας κοσμήματος Τζένης Φραγκούλη και την επιμέλεια της αρχαιολόγου-ιστορικού της τέχνης Ίριδας Κρητικού, με αφετηρία τους πολυσχιδείς συμβολισμούς του μικρού δέματος της μέλισσας που αποτυπώνονται με θαυμαστή πλαστικότητα στις όψεις των πολύτιμων και σπάνιων τεχνουργημάτων της ελληνικής νομισματικής τέχνης αλλά και στις πολύτιμες όψεις και φόρμες των κοσμημάτων και της ενδυμασίας ή των υφαντών και των σκευών της Μινωικής και Μυκηναϊκής Αρχαιότητας, της νεότερης αρχαιότητας, της βυζαντινής τέχνης και της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, αλλά ακόμη, σε συνομιλία με τον ιδιαίτερο κόσμο των μελισσοκόμων, ή το πρωτογενές σχήμα της κυψέλης και τη λειτουργία του μελισσιού, καθώς και το μέλι ή το μελισσοκέρι ως πρώτη ύλη και σύμβολο, σχεδιάστηκε και προτείνεται ένας δημιουργικός εικαστικός διάλογος με πηγή έμπνευσης τη Μέλισσα.
Η μυθολογία και η σημασία της Μέλισσας στην αρχαία Ελλάδα αλλά και στον κόσμο είναι σχεδόν ανεξάντλητες. Μοναδικού κάλλους και ενδελέχειας είναι και οι απεικονίσεις της στην τέχνη και τη μικροτεχνία, κυριότερα δε, ως λαμπρού λατρευτικού συμβόλου στον Μινωικό και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Σε κάθε περίπτωση, η μέλισσα, έμβλημα πόλεων και στολίδι πολλών νομισμάτων σε διάφορα ιερά και ισχυρά κέντρα της αρχαιότητας, συνδεόταν επίσης με τις γενεσιουργές δυνάμεις της φύσης και είχε εμβληματική θέση στα λατρευτικά έθιμα, γεγονός που ο άνθρωπος συνειδητοποίησε, θεοποίησε και προστάτευσε από πολύ νωρίς. Η συνομιλία με τον ιδιαίτερο κόσμο των μελισσοκόμων, το πρωτογενές σχήμα της κυψέλης, η λειτουργία του μελισσιού, το μέλι, το μελισσοκέρι, οι συμβολισμοί, αποτελούν πηγή έμπνευσης στον εικαστικό διάλογο.
Μνήμη και τιμή στη «Βασίλισσα Μέλισσα», το χρυσό κόσμημα από την Ελεύθερνα της Κρήτης, ηλικίας 2.700 ετών – μοναδική απεικόνιση της µέλισσας ως θεάς-, και το «Κόσμημα των Μελισσών», το χρυσό κόσμημα εξαίρετης τέχνης από το ανάκτορο των Μαλλίων (2.100-1700 π.Χ.) Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Η οργανική σύνδεση της Μέλισσας με όλα τα παραπάνω και η σημασία της διαχρονίας στους συμβολισμούς της αποτελούν τους κύριους άξονες αναφοράς και έμπνευσης των συμμετεχόντων σχεδιαστών και εικαστικών. Με χρήση παραδοσιακών τεχνικών, χειροποίητη διαδικασία, επιστράτευση πολύτιμων ή εφήμερων υλικών, προσμένουμε τη δημιουργία μικρόκοσμων ωραιότητας και ιστορικής αναφοράς, με την παράλληλη παρουσίαση μεγαλύτερης κλίμακας αυτοδύναμων εικαστικών έργων και εγκαταστάσεων.
Παράλληλες δράσεις όπως ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά καθώς και επιστημονική ημερίδα, θα πλαισιώσουν την έκθεση.
Στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδιάζεται και θα κυκλοφορήσει ομότιτλο λεύκωμα, ενώ ήδη προγραμματίζεται η μεταφορά της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Συμμετέχουν με δημιουργίες τους οι καλλιτέχνες:
Ιωάννα Αγγελίδου, Χριστίνα Αθανασούλα-Μαντζαβίνου, Mari Aoyama, Άννα Αχιλλέως, Κωστής Βελώνης, Βασίλης Βλασταράς, Γιώτα Βόγκλη, Μάρω Βούλγαρη, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Ομαδικό έργο από το Εργαστήριο Γυψοτεχνίας και Χαλκοχυτικής της ΑΣΚΤ: Ιωάννα Αγγελίδου, Τζουλιάνα Βασιλάκου, Δήμητρα Γρηγορίου, Περσεφόνη Ζυγομαλά, Λωρίνα Καρατζά, Πάνος Ντε Πίντο, Γιώργος Παπαδομανωλάκης, Αλεξία Ταλιαδώρου-Χαραλαμπίδη (υπεύθυνος εργ. Μάρκος Γεωργιλάκης), Μαρία Γκίζη, Άκης Γκούμας, Γεωργία Γκρεμούτη, Τερέζα Δαμιανίδου, Παναγιώτης Δαραμάρας, Ελένη Δασκαλάκη, Μάρθα Δημητροπούλου & Απόστολος Καρακατσάνης, Μαρία Διακοδημητρίου, Polina Ellis, Κατερίνα Ιωαννίδου, Σταυρούλα Καζιάλε, Δέσποινα Καλλιγά, Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος, Bάσω Καλουδιώτη, Αναστασία Κανδαράκη, Τίνα Καραγεώργη, Bούλα Καραμπατζάκη, Πάνος Καρδάσης, Μαρία Καπρίλη, Μάρω Κορνηλάκη, Άγγελος Κωνσταντακάτος, Ρόδη Κωνσταντόγλου, Σοφία Λαμπροπούλου, Κωνσταντίνος Μάρος, Μηνάς Μαυρικάκης, Άνθια Μέγα-Χαβρέ, Χαρίτων Μπεκιάρης, Χριστίνα Μόραλη, Γεωργία Μπλιάτσου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Nicofilimon, Δημήτρης Νικολαΐδης, Ιόλη Ξιφαρά, Γιώργος Παπαδομανωλάκης, Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης, Σοφία Πάσχου, Δέσποινα Πανταζοπούλου, Joanna Peters, Βαγγέλης Πολύζος, Κλάρα Πουλαντζά, Τιτίκα Σάλλα, Ρουμπίνα Σαρελάκου, Ιφιγένεια Σδούκου, Ζωή Σεκλειζιώτη, Ελένη Σιούστη, Χριστίνα Σούμπλη, Μάριος Σπηλιόπουλος, Παρασκευή Σπύρου, Αλίκη Στρουμπούλη, Ιωάννα Τερλίδου, Ντίνα Τζαβιδοπούλου, Ζαφειρία Τριβιζά, Βάσω Τρίγκα, Λίνα Φανουράκη, Μαρία Χάνιου, Αλέκος Φασιανός, Τζένη Φραγκούλη, Οίκος ZOLOTAS.
Διάρκεια Έκθεσης: 12 Ιουνίου 2023 έως 15 Σεπτεμβρίου 2023
Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος: Πειραιώς 254, 177 78 Ταύρος
Είσοδος Ελεύθερη