Υποχρεωτική πλέον η μάσκα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και ακύρωση δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων.

Η ‘Ομικρον, σύμφωνα με τρεις προκαταρκτικές μελέτες,  εμφανίζεται ηπιότερη της Δέλτα κι αυτό υποκρύπτει κινδύνους.

Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους από αύριο το πρωί, ακύρωση δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων διπλή ή ενισχυμένη μάσκα στα σούπερ μάρκετ, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης. Από 3 Ιανουαρίου και μετά και νέο πλαίσιο μέτρων με έμφαση τη διασκέδαση.

«Η Ομικρον βρίσκεται και στη χώρα μας» ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας η νέα μετάλλαξη είναι πολύ υψηλή αν και υπάρχουν ενδείξεις για χαμηλότερη νοσηρότητα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης και με βάση τις εισηγήσεις τις επιτροπής, τα μέτρα αφορούν δύο στάδια:

1ο. Από αύριο έως 2 Ιανουαρίου.

2ο: Από τις 3 Ιανουρίου και μετά.

Η επιτροπή θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα στις 27 Δεκεμβρίου.

Ετσι από αύριο στις 6 το πρωί: 

– Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους λόγω. Το μέτρο αφορά και τους κλειστούς χώρους όπως γυμναστήρια και εστιατόρια (κατά την είσοδο).

– Ειδικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σουπερμάρκετ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας (KN-95)

– Ακυρώνονται όλες οι δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών που είχαν προγραμματίσει η Δήμοι.

– Οι επισκέπτες που εισέρχονται στην Ελλάδα πέραν των ήδη υφιστάμενων προβλέψεων (PCR 72 ή Rapid 24 ωρών θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλάβουν το τεστ την 2η και την 4η ημέρα από την είσοδό τους στη χώρα.

– Απευθύνεται ισχυρή σύσταση για self test όσο δυνατόν περισσότερο είναι δυνατόν πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ειδικά τα νέα παιδιά πρέπει να προσέξουν μετά την έξοδό τους να προσέξουν τις επαφές τους με τους ηλικιωμένους.

Για το διάστημα από τα ξημερώματα της 3ης Ιανουαρίου και μετά ο κ. Πλεύρης, ανέφερε ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν κυρίως τη διασκέδαση σε σχέση με το ωράριο, αθλητικές εκδηλώσεις και την τηλεργασία και θα εξειδικευθούν και στη σύσκεψη της Δευτέρας.

Για τα σχολεία είπε ότι θα ανοίξουν κανονικά, ενώ μπορεί να εξετασθεί το πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα λειτουργούν.

Ο κ. Πλεύρης απέκλεισε, σχετικά ερωτηθείς, την επαναφορά του SMS και τόνισε ότι δεν θα παραπέμπουν σε lockdown.

Προηγήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κατά την οποία συζητήθηκαν οι εισηγήσεις των επιστημόνων.


 

Ενδείξεις ότι μετάλλαξη Όμικρον είναι ηπιότερη σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις προσφέρουν τρεις νέες προκαταρκτικές μελέτες, δύο στη Μεγάλη Βρετανία και μία τη Νότια Αφρική.

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι λιγότεροι άνθρωποι χρειάστηκαν νοσηλεία σε σχέση με αυτούς που είχαν να προσβληθεί από άλλες μεταλλάξεις.

Η μείωση αφορά ποσοστό από 30 έως 70%

Ωστόσο η ανησυχία παραμένει πως παρότι η Όμικρον ίσως αποδειχθεί ηπιότερη, ο αριθμός και μόνο των κρουσμάτων που θα προκαλέσει μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα στα νοσοκομεία.

Η έρευνα στη Σκωτία έδειξε ότι εάν η Όμικρον παρουσίαζε την ίδια συμπεριφορά με αυτήν της «Δέλτα» τότε θα έπρεπε να έχει στείλει 47 ανθρώπους στα νοσοκομεία και όχι 11 που τελικά έστειλε. 

Στο πλαίσιο των ερευνών που έγιναν στη Σκωτία εξετάσθηκαν τα κρούσματα που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και συγκεντρώθηκαν σε δύο ομάδες: Δέλτα από τη μια πλευρά, Όμικρον από την άλλη.

Σύμφωνα μ’ αυτή τη μελέτη, «η Όμικρον συνδέεται με μείωση κατά δύο τρίτα του κινδύνου νοσηλείας για Covid-19 σε σχέση με τη Δέλτα». Η μελέτη έδειξε επίσης πως μια αναμνηστική δόση εμβολίου προσφέρει επιπλέον προστασία κατά της μόλυνσης με συμπτώματα.

Πρόκειται για μια μικρή μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας δεν εξετάσθηκε κανένας νοσηλευόμενος και ηλικίας κάτω των 60 ετών, αλλά οι συντάκτες της είπαν ότι προσάρμοσαν αυτά τα όρια χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν, ωστόσο, ότι το δείγμα είναι πολύ μικρό ενώ μεταξύ αυτού δεν υπήρχαν πολλοί ηλικιωμένοι.

Ο καθηγητής Μαρκ Γουλχάους (Mark Woolhouse), του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δηλώνει στο ΒΒC: «Η μόλυνση ενός ατόμου μπορεί να είναι ηπιότερη για τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων, αλλά η δυναμική όλων αυτών των μολύνσεων να επισυμβούν μαζί και να προκαλέσουν πίεση στο ΝHS, παραμένει».

 

Στο μεταξύ μία ακόμη μελέτη, από τη Νότια Αφρική, έδειξε ότι οι προσβληθέντες από Covid είχαν 70% έως 80% λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν σε νοσοκομείο  σε σχέση με ό,τι συνέβη από τις μολύνσεις με άλλες παραλλαγές.

Στη δεύτερη μελέτη, η οποία προέρχεται από την Αγγλία, διαπιστώθηκε μείωση κατά 20% έως 25% σε όλους τους τύπους νοσηλειών για την Όμικρον σε σύγκριση με τη Δέλτα και μείωση κατά 40% ως 45% στις νοσηλείες για μία νύχτα ή περισσότερο (τις «εισαγωγές»).

«Μολονότι η μείωση του κινδύνου νοσηλείας με την παραλλαγή Όμικρον είναι καθησυχαστική, ο κίνδυνος μόλυνσης παραμένει εξαιρετικά υψηλός», προειδοποίησε η Άστρα Γάνι του Imperial College του Λονδίνου, η οποία ήταν από τους συντάκτες της αγγλικής μελέτης. «Προσθέτοντας την αναμνηστική δόση, τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν την καλύτερη προστασία από τη μόλυνση και τη νοσηλεία».

Γιατί ηπιότερη

Η μείωση στη σφοδρότητα της νόσου εκτιμάται ότι είναι ένας συνδυασμός των θεμελιωδών ιδιοτήτων της Όμικρον με τα υψηλά επίπεδα ανοσίας που έχουν επιτευχθεί από τους εμβολιασμούς και τη φυσική ανοσία όσων νόσησαν.

Ανάλυση μάλιστα του Imperial College έδειξε ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον είναι αυτές που την κατέστησαν ασθενέστερη από τη Δέλτα.

Καμιά από τις δύο μελέτες έχει υποβληθεί ακόμη σε αξιολόγηση, όμως έρχονται να προστεθούν στα όλο και περισσότερα στοιχεία που έχουμε για την Όμικρον. Δεν είναι σαφές αν η μείωση των ποσοστών των σοβαρών περιπτώσεων, που παρατηρείται με την Όμικρον, οφείλεται στα χαρακτηριστικά της παραλλαγής ή αν η εν λόγω παραλλαγή μοιάζει λιγότερο σοβαρή επειδή πλήττει πληθυσμούς που είναι περισσότερο ανοσοποιημένοι καθώς έχουν εμβολιαστεί ή είχαν νοσήσει από την Covid στο παρελθόν.

«Η είδηση αυτή δεν αφαιρεί τίποτε από την εξαιρετική διάδοση αυτής της παραλλαγής στον πληθυσμό και από το γεγονός ότι ακόμη κι αν μια μικρή μόνο αναλογία ανθρώπων χρειαστεί νοσοκομειακή φροντίδα για Covid, ο αριθμός των νοσηλειών μπορεί να είναι πολύ μεγάλος αν ο ρυθμός με τον οποίο διαδίδεται στην κοινότητα συνεχίσει να αυξάνεται», προειδοποίησε η Πένι Ουόρντ, καθηγήτρια φαρμακευτικής ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, η οποία δεν συμμετείχε στις έρευνες.