Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά το “ΟΧΙ” της Μαριούπολης στο ρωσικό τελεσίγραφο, τι;
Οσοι παρακολουθούν τις παγκόσμιες εξελίξεις επί σειρά ετών, θα γνωρίζουν ίσως ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα διστάσει ούτε λεπτό να δώσει την γνωστή προφιλή του διαταγή: “Ισοπεδώστε τη Μαριούπολη”, κατά τα πρότυπα του “Ισοπεδώστε το Γκρόζνι”.
Οσοι πολεμικοί ανταποκριτές βρέθηκαν στην Τσετσενία εκείνα τα χρόνια περιγράφουν τη ρωσική επιχείρηση με μία λέξη: ισοπέδωση. «Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το πυροβολικό και οι αεροπορικές επιδρομές μετέτρεψαν σε ερείπια το κέντρο του Γκρόζνι, μια τυπική σοβιετική πόλη από σκυρόδεμα και ατσάλι. Βρέθηκα στην πλατεία Minutka», θυμάται ο βρετανός πολεμικός ανταποκριτής, Μπόουεν «κέντρο της τσετσενικής αντίστασης, μια μέρα που χτυπήθηκε από επανειλημμένες αεροπορικές επιδρομές. Οι πολίτες βρίσκονταν κυρίως σε υπόγεια, διακινδυνεύοντας τον θάνατο κάθε φορά που έβγαιναν έξω για να βρουν νερό ή φαγητό. Εκείνη την ημέρα, τσετσένοι μαχητές σκοτώθηκαν από βόμβες διασποράς και κτίρια πυρπολήθηκαν. Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, ολόκληρη η κεντρική λεωφόρος της πόλης χτυπήθηκε από πυραυλικές επιδρομές και τυλίχθηκε σε καπνό και φλόγες. Το έδαφος έτρεμε εκεί που τραβούσαμε βίντεο».
Διεξάγοντας «επιχείρηση τρόμου» εις βάρος του άμαχου πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία βομβαρδίζεται ανελέητα μέσω ξηράς, αέρος και θαλάσσης, η Ρωσία έδωσε το βράδυ της Κυριακής ολιγόωρη διορία στις ουκρανικές αρχές έως τις 04.00 τα ξημερώματα (05.00 ώρα Μόσχας) σήμερα, Δευτέρα 21 Μαρτίου, για την παράδοση της στρατηγικής σημασίας πόλης της Μαύρης Θάλασσας.
Το τελεσίγραφο, που πλέον έχει παρέλθει, απορρίφθηκε από το Κίεβο και το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, με τις επόμενες ώρες να προμηνύονται ιδιαίτερα δύσκολες καθώς χιλιάδες άμαχοι -μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά- παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη όπου οι συνθήκες παραμένουν δραματικές.
Δεν τίθεται ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη Μαριούπολη στον ρωσικό στρατό, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, ή κατάθεσης των όπλων», είπε η Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την Ουκράινσκα Πράβντα. «Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Η ίδια μίλησε για «εσκεμμένη χειραγώγηση» και «αληθινή απαγωγή ομήρων», αναφερόμενη στο ρωσικό τελεσίγραφο.
Μιλώντας στο BBC, σύμβουλος του δημάρχου της πόλης είπε ότι οι υποσχέσεις της Ρωσίας δεν μπορούν να εμπιστευτούν και οι υπερασπιστές θα πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη.
H WSJ εκτιμά ότι καθώς καταγράφεται μεγάλη δυσκολία κατάληψης του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις, ο πρόεδρος Πούτιν θα στραφεί προς τις νότιες περιοχές τις οποίες θέλει να καταλάβει και ενδεχομένως να προσαρτήσει στη Ρωσία. Στο μεταξύ θα χυθεί πολύ αίμα και δικαίως θα ακουστούν δύσκολοι χαρακτηρισμοί για τον πρόεδρο μιας μεγάλης χώρας που ως και αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εντοπιστεί με ιστορική ακρίβεια ο ρόλος αυτής της απίστευτης εισβολής στο έδαφος μιας ξένης χώρας.