«Έλον Μασκ, Μπέρνι Σάντερς και Λευκός Οίκος ζητούσαν τη βοήθειά μου», δηλώνει ο νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο Δρ. Τζέφρι Χίντον, που χαρακτηρίζεται ως ο «νονός» της Τεχνητής Νοημοσύνης καλείται να δώσει τα φώτα του σε πολιτικούς και επιχειρηματίες, όπως λέει ο ίδιος, λίγες μέρες μετά την παραίτηση του από τη Google, που συνοδεύτηκε από προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Μεταξύ αυτών που έχουν ζητήσει την βοήθειά του είναι ο Μπέρνι Σάντερς, ο Έλον Μασκ και ο Λευκός Οίκος.

Ο 75χρονος Τζέφρι Χίντον, που βραβεύτηκε το 2018 με το βραβείο Turing – την υψηλότερη τιμή από τον κόσμο της επιστήμης των υπολογιστών – έκανε έρευνες για να κατανοήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και έχει πειστεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη υπάρχει κίνδυνος να υπερκεράσει την βιολογική νοημοσύνη.

Ο Χίντον παραιτήθηκε από τη Google δηλώνοντας ότι έτσι θα μπορέσει να μιλήσει ελεύθερα για τα συμπεράσματα των ερευνών του, αλλά μάλλον δεν θα έχει να δώσει στους ισχυρούς τις συμβουλές που θα ήθελαν να ακούσουν.

Γιατί δεν εμπιστεύεται την αμερικανική κυβέρνηση

«Η αμερικανική κυβέρνηση αναπόφευκτα έχει πολλές ανησυχίες για θέματα εθνικής ασφάλειας. Τείνω να διαφωνώ μαζί της», δήλωσε ο Χίντον στον Guardian.

«Για παράδειγμα, είμαι σίγουρος ότι το υπουργείο Άμυνας θεωρεί πως τα μόνα ασφαλή χέρια γι αυτό το υλικό είναι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ- η μόνη ομάδα ανθρώπων που στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε.

«Είμαι σοσιαλιστής. Πιστεύω ότι η ιδιωτική ιδιοκτησία των ΜΜΕ και των υπολογιστικών μέσων δεν είναι κάτι καλό», είπε ο Χίντον, προσθέτοντας:

«Αν κοιτάξετε τι κάνει η Google στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, συμπεριφέρεται όσο υπεύθυνα θα μπορούσατε να αναμένετε.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι προσπαθεί να μεγιστοποιήσει την χρησιμότητα για όλους τους ανθρώπους: είναι νομικά υποχρεωμένη να μεγιστοποιήσει την χρησιμότητα για τους μετόχους της και αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό».

Αφότου εξέφρασε φόβους ότι η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος του πολιτισμού μέσα σε 20 χρόνια, ο Χίντον δέχεται κάθε δύο λεπτά και ένα αίτημα για να μιλήσει σε κάποιον.

Όταν όμως καλείται να δώσει μια συμβουλή, τα πράγματα αποδεικνύονται περίπλοκα. «Δεν είμαι πολιτικός», λέει, «μόνο κάποιος που ξαφνικά αντιλήφθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος για κάτι πραγματικά κακό. Εύχομαι να είχα μία ωραία λύση όπως: σταματήστε να καταναλώνετε ορυκτά καύσιμα και όλα θα είναι εντάξει. Όμως δεν μπορώ να βρω μια τόσο απλή λύση».

«Τα τελευταία 50 χρόνια προσπαθώ να αναπτύξω υπολογιστικά μοντέλα που μπορούν να μαθαίνουν πράγματα, όπως μαθαίνει ο εγκέφαλος, ώστε να κατανοήσω καλύτερα πως ο εγκέφαλος μαθαίνει πράγματα.

Όμως πολύ πρόσφατα αποφάσισα ότι ίσως αυτά τα μεγάλα μοντέλα γίνονται πολύ καλύτερα από τον εγκέφαλο. Χρειάζεται να το σκεφτούμε αυτό και αν υπάρχει κάτι να το κάνουμε. Ο λόγος που δεν είμαι αισιόδοξος είναι γιατί δεν ξέρω παραδείγματα πιο έξυπνων πραγμάτων που να ελέγχονται από λιγότερο έξυπνα πράγματα», τονίζει στον Gurdian ο καθηγητής Χίντον.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία

Εκτός από τον υπαρξιακό κίνδυνο ο Χίντον ανησυχεί και για άλλες συνέπειες από την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και αναφέρεται στην περίπτωση του Ρόμπερτ Μέρσερ και στην εμπλοκή του σε πολιτικές εκστρατείες και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

«Ο Μπομπ Μερσερ και ο Πίτερ Μπράουν, όταν δούλευαν για την ΙΒΜ κατάλαβαν τη δύναμη της συλλογής πληροφοριών. Χωρίς τον Μπομπ Μέρσερ, ο Τραμπ ίσως να μην είχε εκλεγεί.

Και ο Μπομπ πρέπει να έχει κατανοήσει την δύναμη που μπορεί να σου δώσουν τα μεγάλα δεδομένα για να ασκείς έλεγχο, άρα νομίζω ότι ήδη έχουμε τρομερές συνέπειες με το θέμα αυτό», δήλωσε ο Χίντον.

«Αυτά τα πράγματα βοηθούν αυταρχικές κυβερνήσεις στο να καταστρέφουν την αλήθεια, να ασκούν έλεγχο του εκλογικού σώματος. Και έχοντας να αντιμετωπίσεις τέτοιες απειλές, σε μια κατάσταση όπου οι Αμερικανοί δεν μπορούν ούτε να συμφωνήσουν στο να μην δίνουν όπλα σε εφήβους, δεν είναι δύσκολο να σκεφτείς τι θα γίνει».

«Δεν μπορούν καν να απαγορεύσουν την οπλοκατοχή»

«Στο Ουβάλντε (την σφαγή που έγινε το 2022, στο Τέξας) υπήρχαν 200 αστυνομικοί που δεν τολμούσαν να σπάσουν μια πόρτα γιατί ο τύπος που ήταν στην άλλη πλευρά είχε ένα όπλο και πυροβολούσε εναντίον παιδιών. Και ακόμα δεν μπορούν να αποφασίσουν να απαγορεύσουν τα όπλα.

Άρα ένα απόλυτα δυσλειτουργικό πολιτικό σύστημα όπως αυτό, δεν είναι το σωστό σύστημα για να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές (από την Τεχνητή Νοημοσύνη)», τόνισε ο καθηγητής Χίντον.

ΠΗΓΗ