Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε σήμερα τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα από μέσα, και είπε πως η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για «τρομοκρατική επίθεση».

Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε πως σκοπός της Ρωσίας ήταν να εμποδίσει τα ουκρανικά στρατεύματα να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο για να επιτεθούν στις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις.

Αξιωματούχοι που έχουν διοριστεί από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής έδωσαν αντικρουόμενες εκδοχές, με ορισμένους να επιρρίπτουν την ευθύνη σε ουκρανικούς βομβαρδισμούς, άλλους να λένε πως το φράγμα στον Δνείπερο εξερράγη μόνο του.

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, πάντως, δήλωσε ότι η Ρωσία βομβαρδίζει περιοχές της Χερσώνας, από την οποία οι κάτοικοι άρχισαν να απομακρύνονται σήμερα μετά την καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα και ότι δύο αξιωματικοί της αστυνομίας έχουν τραυματισθεί.

 

«Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει εδάφη όπου έχουν ληφθεί μέτρα απομάκρυνσης των κατοίκων. Μία ώρα νωρίτερα, δύο αξιωματικοί της αστυνομίας τραυματίσθηκαν στην περιοχή. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αυτή τη στιγμή», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο. Ο ίδιος προειδοποίησε για τον αυξανόμενο κίνδυνο που προέρχεται από τις νάρκες, επειδή ανεβαίνει η στάθμη του νερού.

Ζελένσκι: Ρώσοι τρομοκράτες πυροδότησαν εσωτερικά τις δομές του φράγματος
«Ο κόσμος οφείλει να αντιδράσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στη νότια Ουκρανία. «Η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο κατά της ζωής, κατά της φύσης, κατά του πολιτισμού» δήλωσε στο Telegram, κατηγορώντας τους Ρώσους ότι ναρκοθέτησαν το φράγμα, πριν το ανατινάξουν.

Δορυφορική εικόνα από το κατεστραμμένο φράγμα της Χερσώνας / Φωτογραφία: AP
«Η Ρωσία ανατίναξε μια βόμβα, προκαλώντας τεράστιες περιβαλλοντικές ζημιές», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους «Εννέα του Βουκουρεστίου», ένα σχήμα που συγκεντρώνει εννέα χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, μέλη του ΝΑΤΟ.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί από τον άνθρωπο στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», συνέχισε. «Η Ρωσία είναι ένοχη για βάρβαρη οικοκτονία» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να τεθούν υπόλογες.

«Είναι αδύνατη η ανατίναξη ενός φράγματος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εξωτερικά, με βομβαρδισμό» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, αναφερόμενος στο σενάριο που προώθησε η Μόσχα για να εξηγήσει την καταστροφή, επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Κίεβο.

«Απόψε στις 02:50, Ρώσοι τρομοκράτες διενήργησαν εσωτερική πυροδότηση των δομών του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα. Περίπου 80 οικισμοί είναι στη ζώνη των πλημμυρών», δήλωσε ο Ζελένσκι έπειτα από έκτακτη σύσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

«Κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε τους ανθρώπους», ανέφερε στην πλατφόρμα Telegram και πρόσθεσε πως στη σύσκεψη «συμφωνήθηκε δέσμη διεθνών μέτρων και μέτρων ασφαλείας προκειμένου η Ρωσία να λογοδοτήσει για αυτή την τρομοκρατική επίθεση».

Ουκρανία: «Υστερική αντίδραση» της Ρωσίας για να εμποδιστεί η επίθεση στις ρωσικές δυνάμεις
Ο Ολέξιι Ντανίλοφ, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, ανέφερε στο Twitter πως η κίνηση ισοδυναμεί με «ένα νέο, ουσιαστικά, στάδιο της ρωσικής επίθεσης».

Οφθαλμοφανής η οικολογική καταστροφή στη Χερσώνα / Φωτογραφία: AP
Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα προειδοποίησε για την απειλή για το περιβάλλον, η οποία θα μπορούσε να καταλήξει σε «περιφερειακή οικοκτονία».

 

Η Ναταλία Χουμενιούκ, εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας, χαρακτήρισε την πρόκληση ρήγματος στο φράγμα «υστερική αντίδραση», με στόχο να εμποδιστούν τα ουκρανικά στρατεύματα από το να επιτεθούν στις ρωσικές δυνάμεις στην απέναντι πλευρά του ποταμού Δνείπερου.

Ο Σέρχιι Νάεφ, διοικητής του κοινού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, πως οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από το ρήγμα στο φράγμα «δεν θα πρέπει να εμποδίσουν την προώθησή μας σε εκείνες τις κατευθύνσεις όπου μπορεί να υπάρχει διαρροή νερού».

Κίνδυνος νέων διαρροών λαδιού στον Δνείπερο
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν εξάλλου πως 150 τόνοι λαδιού μηχανής έπεσαν σήμερα στον ποταμό Δνείπερο μετά το ρήγμα στο υδροηλεκτρικό φράγμα της Νόβα Καχόβκα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο για το περιβάλλον.