Ποια είναι η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν που μπορεί να αναλαμβάνει τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. «Η πολύπειρη τουρκάλα τραπεζίτισσα θα σώσει τη λίρα;», διερωτάται ο διεθνής τύπος
Πηγή, την οποία επικαλείται ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι η Ερκάν είναι μία από τους λίγους υποψηφίους που ακούγονται για να διαδεχθεί τον σημερινό κεντρικό τραπεζίτη  Σαχάπ Καβτσιόγλου, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ανορθόδοξη πολιτική μείωσης των επιτοκίων του Ερντογάν από το 2021, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη 24 ετών πάνω από το 85% πέρυσι.
Η πιθανή επιλογή του Tayyip Erdogan για την «ζέουσα» θέση της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας φαίνεται από τη μία πλευρά συμβατική
Μια αμερικανοθρεμμένη τεχνοκράτισσα με σπουδές, μεταξύ άλλων, στο Princeton και βαθιά γνώση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος φαίνεται ιδιαίτερα προσιτή στο διεθνές οικονομικό στερέωμα μετά μάλιστα την επίθεση που δέχθηκε η τουρκική λίρα στο.. άκουσμα της επικράτησης Erdogan στον Β’  γύρο των προεδρικών εκλογών ενώ επικρέμεται η απειλή της επαχθούς προσφυγής στο ΔΝΤ.
Είναι όμως τόσο συμβατική;
Μια πρώτη επισκόπηση της επιστημονικές εργασίες της Hafize Gaye Erkan δείχνουν της βαθιά της γνώση γύρω από δύο εξίσου σημαντικά ζητήματα: τα συστήματα αποκεντρωμένης διαχείρισης του ρίσκου σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς αλλά και στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Εχει δηλαδή τη δυνατότητα να κατανοεί τα θέματα της νομισματικής πολιτικής όχι από τη στενή πλευρά της «ορθοδοξίας» των νεοκλασικών οικονομικών – ήτοι η άνοδος των επιτοκίων ως το μοναδικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού – αλλά και να αντιλαμβάνεται τη διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας σε τοπικά νομίσματα και τη διαχείριση του νομισματικού ρίσκου όσον αφορά τα συναλαλγματικά αποθέματα  καθώς η χώρα βρίσκεται σε στενή επαφή με τη ομάδα των BRICS.
Tαυτόχρονα, έχει τη δυνατότητα ανάλυσης των κινδύνων για τις αλυσίδες εφοδιασμού στο ρευστό γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται με την κρίση του Ουκρανικού αλλά και τη θέση του Τουρκίας ως ενεργειακός κόμβος για τα ρωσικά ενεργειακά αγαθά και ως φυσικό σύνορο Ανατολής και Δύσης στις εμπορευματικές συναλλαγές.
Η περιπέτεια με τη First Republic Bank

Το 2014 άρχισε να εργάζεται ως διευθυντής στην First Republic Bank όπου παρέμεινε για οκτώ έτη.

Είχε μια επιτυχημένη καριέρα στην τράπεζα και διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στην αύξηση των κεφαλαίων της τράπεζας έως και 10 φορές.

Με αυτόν τον τρόπο έγινε ένα από τα κορυφαία στελέχη της τράπεζας και ανέβηκε στη ιεραρχία με ταχείς ρυθμούς.

Η Erkan υπηρέτησε επίσης ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας κοσμημάτων Tiffany & Co., με έδρα τις ΗΠΑ, για δύο χρόνια.
Είναι ακόμη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της παγκόσμιας εταιρείας οικονομικών συμβούλων Marsh McLennan.

Η First Republic βυθίστηκε σε μια εσωτερική κρίση διαδοχής τους μήνες πριν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θέσει σε κίνδυνο το επιχειρηματικό της μοντέλο ξεκινώντας έναν επιθετικό κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων με την πολιτική της νομισματικής σύσφιξης.

Μετά από δεκαετίες ταχείας ανάπτυξης, όταν κέρδισε τους επαίνους της αγοράς  για την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών σε πλούσιους πελάτες, η First Republic βρέθηκε σε περιδίνηση στις αρχές του 2022.

Ο ιδρυτής Jim Herbert, 79 ετών, έλαβε ιατρική άδεια τον Δεκέμβριο του 2021 λόγω καρδιακής πάθησης, αλλά η Hafize Gaye Erkan, η οποία είχε αναλάβει διάδοχός του, έφυγε από την εταιρεία ένα μήνα αργότερα.

Με διδακτορικό στη διαχείριση κινδύνων, υπηρέτησε λιγότερο από έξι μήνες ως συνδιευθύνων σύμβουλος και συμμετείχε σε μια σειρά αντιπαράθεσεων με άλλα ανώτερα στελέχη τις οποίες δύο αυτά περιέγραψαν ως «τοξικές» – καθώς είχε αρκετά διαφορετικό όραμα για την ανάπτυξη της τράπεζας το οποίο θα της έδινε τη δυνατότητα να ξεφορτωθεί τα ζημιογόνα περιουσιακά της στοιχεία αλλά και να μη χάσει μεγάλο μέρος των καταθέσεων.

Το δράμα αυτό θα ακολουθούσαν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

Η τιμή της μετοχής της τράπεζας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έχει πέσει 90% από τον Μάρτιο και οι καταθέτες έχουν αποσύρει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, εν μέσω φόβου ότι η First Republic θα είναι η επόμενη τράπαζα που θα αντιμετωπίσει κρίση ρευστότητας μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank .

Μια διαδικασία αναζήτησης για την αντικατάσταση της Erkan δεν οδήγησε σε μια ισχυρή εξωτερική επιλογή, έτσι η τράπεζα διόρισε τον οικονομικό διευθυντή Mike Roffler, ο οποίος ασκούσε καθήκοντα συνδιευθύνοντος συμβούλου, στο ρόλο μόνιμα τον Μάρτιο του 2022.

Hafize Gaye Erkan, seen here with First Republic Bank founder and co-CEO Jim Herbert, left the bank at the end of 2021. She will join the board of New York-based Marsh McLennan on March 1.
Ο Herbert έγινε εκτελεστικός πρόεδρος αλλά το σχέδιό του παραμείνετε ανενεργό
Οι αναλυτές επευφημούσαν την επιλογή του Roffler.

Αλλά στα παρασκήνια, η αναταραχή της διοίκησης είχε προσελκύσει την προσοχή στην First Republic τους μήνες που προηγήθηκαν της αύξησης των επιτοκίων της Fed τον Μάρτιο του 2022, την πρώτη σε περισσότερα από τρία χρόνια.

 

Μια σειρά από επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους αμφισβήτησε το επιχειρηματικό μοντέλο της First Republic που προσέλκυε φτηνές καταθέσεις και προσφέρει πολύ ανταγωνιστικά επιτόκια για δάνεια σε πλούσιους πελάτες.

Βιογραφικό – Σπουδές και καριέρα 

Η Hafize Gaye Erkan γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1982.

Η μητέρα της είναι μαθηματικός και ο πατέρας της  μηχανολόγος μηχανικός.

Κατέλαβε την 26η θέση στην Τουρκία στις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο , αποφοίτησε από το τμήμα Βιομηχανικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Boğaziçi με την πρώτη θέση το 2001.

Αργότερα έλαβε προσφορές για υποτροφίες από 9 πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων του Στάνφορντ, του Πρίνστον, του Κορνέλ, της Βοστώνης και της Καλιφόρνια.

Επιλέγοντας το Πρίνστον, η Hafize Gaye Erkan ολοκλήρωσε το διετές διδακτορικό της πρόγραμμα σε ένα χρόνο, ανοίγοντας νέους δρόμους στην ιστορία του πανεπιστημίου.
Εγινε η νεότερη καθηγήτρια οικονομικών στις ΗΠΑ .

Η Erkan εργάστηκε σχεδόν 10 χρόνια στη Goldman Sachs.

-Ως Διευθύνων Σύμβουλος, Επικεφαλής Αναλύσεων και Στρατηγικών για τον Όμιλο Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, στα Συμβούλια και στις ανώτερες διευθυντικές ομάδες μεγάλων τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών των ΗΠΑ .

-Παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε τομείς  όπως τα stress testing, ο σχεδιασμός κεφαλαίων, η διαχείριση κινδύνων, οι συγχωνεύσεις, οι εξαγορές και η διαχείριση του ισολογισμού .

Διετέλεσε Συμπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, ΠρόεδροςΜέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Chief Investment Officer, Chief Depositist και Co-Risk Officer στην First Republic Bank.

Από το 2019 έως το 2021, η Tiffany & Co. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ.
Τον Μάρτιο του 2022, η εταιρεία Fortune 500 εντάχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Marsh McLennan.

Είναι μέλος επίσης στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο Επιχειρησιακής Έρευνας και Χρηματοοικονομικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Princeton.

Ελαβε θέση στις λίστες 40 Under 40 του  Crain New York Business και 40 Under 40 των San Francisco Business Times.
Το 2019, επιλέχθηκε στις λίστες American Banker’s Women to Watch και Crain’s Notable Women in Banking and Finance.

Banking news.gr