Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. /Τι θα ζητήσει η Ελλάδα.

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το πρωί θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια θα συναντηθεί στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την πρόεδρό του, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βασικό θέμα το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Πρόκειται για την πρώτη σύνοδο κορυφής μετά την συμφωνία για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μια συμφωνία που καλύπτει ορισμένες βασικές επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως ο υποχρεωτικός Μηχανισμός Αλληλεγγύης, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η αποσυμφόρηση στα σύνορα, καθώς και οι απαραίτητες προσαρμογές στον Κανονισμό του Δουβλίνου στις ανάγκες των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, με στόχο να επιμερίζεται η ευθύνη μεταξύ των κρατών μελών.

Στην πρώτη παράγραφο των συμπερασμάτων υπάρχει αναφορά στην πρόσφατη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου, χωρίς ωστόσο να προκύπτει κάποια αλλαγή από την πεπατημένη σε σχέση με το πώς θα αποφευχθούν αντίστοιχες τραγωδίες στο μέλλον. Αυτό που αναφέρεται είναι η αποφασιστικότητα της Ένωσης να καταπολεμήσει τα δίκτυα των διακινητών και η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, αναμένεται να επαναλάβει τις βασικές γραμμές της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, καθώς και την ανάγκη μιας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές. Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. είναι η μία διάσταση μιας συνολικής πολιτικής, που πρέπει να αντιμετωπίσει την αποτροπή της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και να βρει νέους τρόπους να πατάξει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ακόμα τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες και της υλοποίησης των συμφωνιών επιστροφών.

«Παράθυρο» προς την Τουρκία
Σημειώνεται ότι μετά από αίτημα της Γερμανίας, το οποίο έγινε δεκτό, στα συμπεράσματα της ΕΕ υπάρχει αναφορά για το πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι σχέσεις ΕΕ με την Τουρκία και να υπάρξει μία στρατηγική συζήτηση στην επόμενη τακτική Σύνοδο τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η Ελλάδα έχει υπογράψει καθώς υπάρχει αναφορά στα προηγούμενα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και η ΕΕ ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας στην Άγκυρα.

Ναυάγιο στην Πύλο: «Η Frontex θα έπρεπε ήδη να έχει φύγει από την Ελλάδα»

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι είναι συντριπτικά τα στοιχεία για παραβιάσεις στα ελληνικά σύνορα, καλώντας τη Frontex να αποχωρήσει

Μετά την καταστροφή που προκλήθηκε από το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνάρτηση με την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η ίδια αλλά και όλη η ΕΕ

Στο «κάδρο» των ευθυνών από ανθρωπιστικές οργανώσεις και διεθνή ΜΜΕ έχει μπει από την πρώτη στιγμή και η Frontex, o οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ, που επιχειρεί εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και στην προκειμένη περίπτωση ήταν επίσης ενήμερος για το υπερφορτωμένο αλιευτικό με πρόσφυγες που έπλεε μεσοπέλαγα σε κακή κατάσταση.

New York Times: Θα φύγει η Frontex από την Ελλάδα, λόγω παραβιάσεων δικαιωμάτων των μεταναστών;

Λίγες ημέρες μετά το φονικότερο ναυάγιο στη Μεσόγειο εδώ και χρόνια, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών, γράφουν οι NYT.

Ο επικεφαλής για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Frontex δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να αναστείλει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα λόγω των χρόνιων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των μεταναστών, αποσύροντας ενδεχομένως δεκάδες συνοριοφύλακες, πλοία και αεροσκάφη από μια βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times, η οποία έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με τη χώρα μας και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό.

Η εν λόγω τοποθέτηση, η οποία διατυπώθηκε επίσης σε εσωτερική έκθεση που περιήλθε στην κατοχή των New York Times, έγινε λίγες ημέρες μετά από ένα από τα πιο καταστροφικά ναυάγια με μετανάστες στη Μεσόγειο, μια υπόθεση που δεν περιλαμβανόταν στην έκθεση της ΕΕ επειδή ήταν πρόσφατη.

in.gr