Ο ωρολογοποιός που έσπασε την κυριαρχία των Ελβετών από ένα μικρό απομακρυσμένο νησί
Στο νησί με την απόκρημνη ακτογραμμή και τα μεσαιωνικά κάστρα που βρίσκεται ανάμεσα σε Ιρλανδία και Βρετανία κατασκευάζονται ορισμένα από τα πιο σπουδαία ρολόγια στον κόσμο.

Το Pocket Watch Number Two, ένα χρυσό ρολόι τσέπης που σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ ως το πιο ακριβό βρετανικό ρολόι τσέπης που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Πρόκειται για δημιούργημα του Βρετανού ωρολογοποιού Roger W. Smith, χρειάστηκε πέντε χρόνια για να κατασκευαστεί και πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Phillips στην Νέα Υόρκη για €4,9 εκατομμύρια, όπως ανέφερε το ΒΒC.

Για τον Smith, το Pocket Watch Number Two είναι το πιο σημαντικό ρολόι που έχει δημιουργήσει και η τιμή πώλησης του ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το 2004, ο Smith το είχε πουλήσει σε έναν συλλέκτη για να χρηματοδοτήσει την τότε νεοσύστατη επιχείρησή του. Πρόκειται για ένα από τα τρία ρολόγια τσέπης που έχει φτιάξει – το πρώτο το αποσυναρμολόγησε για να χρησιμοποιήσει τα εξαρτήματά του στο δεύτερο και το τρίτο ήταν μια ιδιωτική παραγγελία. Οι ειδικοί λένε ότι η πώληση είναι ένα «σημαντικό ορόσημο» για τη βρετανική ωρολογοποιία και οι watch experts δεν σταματούν να μιλούν για τις συναρπαστικές καινοτομίες του Smith αλλά και για την ιστορία του συγκεκριμένου ρολογιού.

Ο ωρολογοποιός που έσπασε την κυριαρχία των Ελβετών από ένα μικρό απομακρυσμένο νησί

Σε ηλικία 22 ετών, ο Smith παρουσίασε ένα ρολόι τσέπης στον θρυλικό Αγγλο ωρολογοποιό George Daniels. Εκείνος σχολίασε ότι φαινόταν πολύ «χειροποίητο» και του είπε να προσπαθήσει ξανά. Ετσι, από το 1992 έως το 1997, ο νεαρός ωρολογοποιός εργάστηκε πάνω σε ένα δεύτερο ρολόι τσέπης, δημιουργώντας κάθε εξάρτημα στο χέρι τουλάχιστον πέντε φορές. «Συγχαρητήρια, τώρα είσαι ωρολογοποιός» του είπε ο Daniels αφού εξέτασε τη δεξιοτεχνία του κομματιού που χρόνια αργότερα θα κατέρριπτε το ρεκόρ πώλησης.

Ο πρωτοπόρος της ανεξάρτητης ωρολογοποιίας George Daniels ήταν εκείνος που δίδαξε την τέχνη του ρολογιού στον Roger Smith. Στα 80s, όταν ο Daniels μετακόμισε στο Isle of Man, το μηχανικό ρολόι βίωνε την απειλή της επέλασης των φθηνών ρολογιών quartz και οι περισσότεροι Βρετανοί ωρολογοποιοί είχαν χάσει τη δουλειά τους.

Τότε, ο “Dr Daniels” ξεκίνησε μια αποστολή για να αποδείξει ότι υπάρχουν ακόμα ποιοτικά ρολόγια με εξαρτήματα φτιαγμένα εξ ολοκλήρου στο χέρι και φινιρισμένα με τον παραδοσιακό αγγλικό τρόπο. Ο Roger Smith ήταν μαθητευόμενος του George Daniels και ορισμένες από τις δημιουργίες τους έγραψαν ιστορία: όπως το tourbillon Τhe Blue του 2005 που σχεδιάστηκε από τον Daniels και συναρμολογήθηκε από τον Smith, που πρόσφατα μεταπωλήθηκε από την πλατφόρμα A Collected Man προς ένα εκατομμύριο λίρες.

O Roger Smith γεννήθηκε το 1970 στην κωμόπολη Μπόλτον και σε ηλικία 16 ετών ο πατέρας του τον έγραψε στη Σχολή Ωρολογοποιίας του Μάντσεστερ. Παρακολουθώντας τις ομιλίες του George Daniels στη σχολή, ο αριστούχος Smith αποφάσισε τι ήθελε να κάνει στη ζωή του: να φτιάχνει χειροποίητα ρολόγια. Σήμερα, οι λάτρεις του ρολογιού γνωρίζουν ότι ο αφοσιωμένος ωρολογοποιός μπορεί να εργαστεί δύο ολόκληρες εβδομάδες για την παραγωγή μόνο μίας στεφάνης. O Smith δεν βιάζεται∙ από το 2001 που ίδρυσε τη μικρή ωρολογοποιία του, στο νησί Isle of Man, έχει δημιουργήσει λίγα παραπάνω από 100 ρολόγια. Οσοι βρίσκονται στο τέλος της λίστας αναμονής για ένα χειροποίητο ρολόι, θα χρειαστεί να περιμένουν έως και επτά χρόνια.

H μέση τιμή για ένα ρολόι είναι £330.000 λίρες -πρόσφατα ένα από 18 κομμάτια Rοger W. Smith Series 1 που σπάνια βγαίνουν σε δημοπρασία, πουλήθηκε στην τιμή των $730.000. Στο εργαστήρι με το ενδεκαμελές προσωπικό δεν παράγονται περισσότερα από δεκαπέντε ρολόγια τον χρόνο. Οι συλλέκτες είναι ευχαριστημένοι με αυτόν τον αριθμό, γιατί όταν η ζήτηση για ένα πολυπόθητο προϊόν ξεπερνά την προσφορά, η αξία του συνεχώς ανεβαίνει. Καθένα από τα ρολόγια ξεχωρίζει για τη στιβαρότητα, την κομψότητα και την τεχνική του ακρίβεια. Ο Roger Smith επιμελείται προσωπικά κάθε λεπτομέρεια -τις κάσες, τα καντράν, τις κορόνες- και επιβλέπει την τελική συναρμολόγηση. Υστερα, όπως λέει, φοράει το ρολόι για δύο εβδομάδες προκειμένου να βεβαιωθεί ότι λειτουργεί άψογα.

Μάρθα Κορινθίου
newmoney.gr