Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενέκρινε την αποστολή βομβών διασποράς στην Ουκρανία. “‘Ηταν μια δύσκολη απόφαση”, δήλωσε

Μεγάλος ο κίνδυνος για τους αμάχους δηλώνουν ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους.

Πολλές ευρωπαικές χώρες διαχωρίζουν τη θέση τους, αναδεικνύοντας τη διαφωνία τους με την προεδρική αμερικανική απόφαση

Δικαιολογώντας αυτή τη… δύσκολη απόφαση,  ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οδηγήθηκε εκεί καθώς τα πράγματα στην Ουκρανία δεν πηγαίνουν τόσο γρήγορα. Δήλωσε επίσης ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Ουκρανό πρόεδρο ότι θα προστατευτεί ο ουκρανικός λαός από τυχόν ατυχήματα.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση να εγκριθούν τα πυρομαχικά διασποράς αποκαλύπτει την αίσθηση στην Ουάσιγκτον ότι ο πόλεμος φτάνει στην ώρα της κρίσης.

Τι είναι οι βόμβες διασποράς και γιατί είναι αμφιλεγόμενες; Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιβεβαιώνει ότι ενέκρινε την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία κατά των οποίων αντιδρούν οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τι είναι η βόμβα διασποράς;
Η βόμβα διασποράς είναι ένα όπλο που διαλύεται στον αέρα και απελευθερώνει πολλαπλά εκρηκτικά υποστοιχεία ή “βόμβες” σε μια ευρεία περιοχή. Μπορούν να παραδοθούν από αεροπλάνα, πυροβολικό και πυραύλους, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Πόσο επικίνδυνες είναι;
Οι βόμβες είναι σχεδιασμένες να εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση στο έδαφος και όποιος βρίσκεται στην περιοχή αυτή είναι πολύ πιθανό να σκοτωθεί ή να τραυματιστεί σοβαρά.

Πέρα από τις αρχικές ζημιές που προκαλούν τα πυρομαχικά κατά την πρόσκρουση, πολλές βόμβες δεν εκρήγνυνται αμέσως. Έως και το 40% των βομβών δεν εξερράγησαν σε ορισμένες πρόσφατες συγκρούσεις, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ.

Ως αποτέλεσμα, οι βόμβες διασποράς, όπως και οι νάρκες, αποτελούν κίνδυνο για τους αμάχους πολύ καιρό μετά τη χρήση τους. Τα μη ανατιναγμένα πυρομαχικά από βόμβες διασποράς μπορεί να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν ανθρώπους χρόνια ή και δεκαετίες μετά την εκτόξευση των πυρομαχικών.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, επειδή προκαλούν αδιάκριτη καταστροφή. Το εξήντα τοις εκατό των θυμάτων από βόμβες διασποράς είναι άνθρωποι που τραυματίζονται κατά την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το Reuters. Το ένα τρίτο όλων των καταγεγραμμένων θυμάτων από βόμβες διασποράς είναι παιδιά.

Περισσότερες από 120 χώρες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τα πυρομαχικά διασποράς, η οποία απαγορεύει τη χρήση, την παραγωγή, τη μεταφορά και την αποθήκευση των όπλων αυτών. Η Ρωσία, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί να υπογράψουν τη συνθήκη. Από την υιοθέτηση της σύμβασης το 2008, το 99% των παγκόσμιων αποθεμάτων έχει καταστραφεί, σύμφωνα με τον Συνασπισμό για τα πυρομαχικά διασποράς.

Πού έχουν χρησιμοποιηθεί;
Τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τουλάχιστον 15 χώρες τα χρησιμοποίησαν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Reuters. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ερυθραία, η Αιθιοπία, η Γαλλία, το Ισραήλ, το Μαρόκο, οι Κάτω Χώρες, η Βρετανία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έριξαν περίπου 260 εκατομμύρια πυρομαχικά διασποράς στο Λάος μεταξύ 1964 και 1973. Μέχρι στιγμής, λιγότερα από 400.000 – ή το 0,47% – έχουν εκκαθαριστεί και τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Reuters.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στην Ουκρανία, όπως διαπίστωσε έρευνα του Guardian, με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων αμάχων. Η Ουκρανία τα έχει επίσης χρησιμοποιήσει στις προσπάθειες να ανακαταλάβει ρωσικά κατεχόμενα εδάφη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες από τον Guardian, Reuters