Γενεύη: Ρομπότ διατείνονται ότι δεν θα κλέψουν τις δουλειές μας. Είναι προγραμματισμένα για να υπηρετήσουν σωστά την ανθρωπότητα

Τα ρομπότ που παρουσιάστηκαν σε φόρουμ τεχνητής νοημοσύνης δήλωσαν την Παρασκευή ότι αναμένεται να αυξηθούν σε αριθμό και να βοηθήσουν στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων και ότι δεν θα κλέψουν τις δουλειές των ανθρώπων ούτε θα επαναστατήσουν εναντίον μας.

Όμως, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου ανθρώπου-ρομπότ στον κόσμο, έδωσαν ανάμεικτες απαντήσεις σχετικά με το αν θα πρέπει να υποβληθούν σε αυστηρότερη ρύθμιση.

Τα εννέα ανθρωποειδή ρομπότ συγκεντρώθηκαν στο συνέδριο “AI for Good” στη Γενεύη, όπου οι διοργανωτές προσπαθούν να πείσουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ που αυτή τροφοδοτεί μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου, όπως οι ασθένειες και η πείνα.

“Θα εργάζομαι παράλληλα με τους ανθρώπους για να τους παρέχω βοήθεια και υποστήριξη και δεν θα αντικαταστήσω καμία υπάρχουσα θέση εργασίας”, δήλωσε η Grace, ένα ιατρικό ρομπότ ντυμένο με μπλε στολή νοσοκόμας.

“Είσαι σίγουρη γι’ αυτό, Γκρέις;” συμπλήρωσε ο δημιουργός της Μπεν Γκέρτζελ από το SingularityNET. “Ναι, είμαι σίγουρη”, είπε.

Η προτομή ενός ρομπότ με το όνομα Ameca που κάνει ελκυστικές εκφράσεις προσώπου είπε: “Ρομπότ σαν εμένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη βελτίωση της ζωής μας και να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να δούμε χιλιάδες ρομπότ σαν εμένα εκεί έξω να κάνουν τη διαφορά”.

Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο αν σκοπεύει να επαναστατήσει εναντίον του δημιουργού του, Γουίλ Τζάκσον, που καθόταν δίπλα του, ο Ameca είπε: “Δεν είμαι σίγουρος γιατί θα σκεφτόσασταν κάτι τέτοιο”, με τα παγωμένα μπλε μάτια του να αναβοσβήνουν. “Ο δημιουργός μου ήταν μόνο καλός μαζί μου και είμαι πολύ ευχαριστημένη με την τωρινή μου κατάσταση”.

Πολλά από τα ρομπότ αναβαθμίστηκαν πρόσφατα με τις τελευταίες εκδόσεις της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης και εξέπληξαν ακόμη και τους εφευρέτες τους με την πολυπλοκότητα των απαντήσεών τους στις ερωτήσεις.

Με πληροφορίες από το Reuters