Επιστροφή των παιδιών της Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ρωσική και η ουκρανική κυβέρνηση είναι έτοιμες να μιλήσουν για ειρήνη, αλλά φέρεται να έχει σημειωθεί πρόοδος στη διαμεσολάβηση για την επίτευξη συμφωνιών για την επιστροφή των ουκρανικών παιδιών, τα οποία έχουν συλληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις στο ρωσικό έδαφος, στις οικογένειές τους στην Ουκρανία.

Η ρωσική απαγωγή αυτών των παιδιών έχει οδηγήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να κατηγορήσει τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου, αλλά οι Financial Times ανέφεραν ότι γίνονται προσπάθειες διαμεσολάβησης, υπό την ηγεσία της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, για τον επαναπατρισμό όσο το δυνατόν περισσότερων ουκρανικών παιδιών.

Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι τα παιδιά μεταφέρθηκαν για να προστατευτούν από τις μάχες. Οι ουκρανικές αρχές διατείνονται ότι τα παιδιά τοποθετούνται σε χώρους όπου οι Ρώσοι δάσκαλοι τα τροφοδοτούν με προπαγάνδα για τον πόλεμο και προσπαθούν να διαγράψουν την ουκρανική τους ταυτότητα. Ορισμένα έχουν υιοθετηθεί από Ρώσους γονείς.

Το πρώτο καθήκον των διαμεσολαβητών είναι να συνεργαστούν με Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους για να δημιουργήσουν ακριβές αρχείο των χιλιάδων ουκρανικών παιδιών που κρατούνται τώρα μέσα στη Ρωσία. Μόλις ολοκληρωθεί, ο στόχος είναι να βρεθεί η καλύτερη οικογενειακή λύση για κάθε παιδί με βάση τη θέση των πλησιέστερων εν ζωή συγγενών τους.

 

Δεδομένου του πόσο συναισθηματικό, και ως εκ τούτου ευαίσθητο, είναι το θέμα, καμία από τις κυβερνήσεις που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία δεν έχει σχολιάσει δημόσια το θέμα. Υπάρχουν κάποιες βάσιμες ελπίδες ότι οι προσπάθειες διαμεσολάβησης για το θέμα αυτό – με έμπιστους ξένους που εργάζονται με την ουκρανική και τη ρωσική πλευρά χωριστά – θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες με παρόμοια δομή.

GZERO Daily