Η βίαιη κρίση των συμμοριών συγκλονίζει τη Σουηδία

Ένα πλούσιο έθνος που φημίζεται για τις προοδευτικές του αξίες παλεύει τώρα με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα θανατηφόρων πυροβολισμών στην Ευρώπη

Αυτό που κάποτε ήταν ένα σπίτι είναι τώρα ένα χάος από ξύλο, μόνωση και επένδυση, που γεμίζει τους γειτονικούς κήπους και ξεχειλίζει στο δρόμο. Τα παράθυρα έχουν ανατιναχτεί εντελώς και έχουν απομείνει μόνο κοφτερά θραύσματα γυαλιού. Κουρτίνες και ρούχα είναι διασκορπισμένα, παρασυρμένα από την καθαρή δύναμη της έκρηξης.


“Είναι σαν σκηνικό πολέμου”, λέει ένας κάτοικος της περιοχής, “κάτι που βλέπεις στις ειδήσεις από το Αφγανιστάν”.

Όμως εδώ δεν πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη. Πρόκειται για μια ως χθες ειρηνική συνοικία της ευημερούσας Ουψάλα, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Σουηδίας, που τώρα αποτελεί το κέντρο της κρίσης των συμμοριών της χώρας. Η Soha Saad, μια 24χρονη νεοεισερχόμενη δασκάλα, πέθανε στην έκρηξη στις 28 Σεπτεμβρίου. Η επίθεση δεν είχε στόχο την ίδια, αλλά έναν γείτονα που πιστεύεται ότι ήταν συγγενής μέλους εγκληματικής συμμορίας.

Η Soha ήταν “φιλόδοξη, καλή, ευγενική, γενναιόδωρη”, σύμφωνα με τη φίλη της Sara Samara. “Αναρωτιέμαι πόσες ακόμα αθώες ζωές θα πρέπει να μας αφαιρεθούν”, έγραψε στο Instagram. “Αυτή είναι η έκκλησή μου προς τους πολιτικούς: ξυπνήστε”.

Η Σουηδία έχει υποστεί ένα εξαιρετικό κύμα βίας τους τελευταίους μήνες, ιδίως στην Ουψάλα και στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη. Στη χειρότερη περίοδο, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, δεν περνούσε σχεδόν ούτε μια μέρα χωρίς πυροβολισμούς, βομβιστική επίθεση ή επίθεση με χειροβομβίδα – μερικές φορές αρκετές.

Η σκανδιναβική χώρα έχει μετατραπεί από ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα θανατηφόρων πυροβολισμών στην Ευρώπη σε ένα από τα υψηλότερα μέσα σε μόλις μια δεκαετία. Οι καθιερωμένες εγκληματικές συμμορίες, που διοικούνται σε μεγάλο βαθμό από μετανάστες δεύτερης γενιάς, δεν σκοτώνουν πλέον μόνο η μία την άλλη, αλλά όλο και περισσότερο συγγενείς και, στην περίπτωση του Saad και άλλων, αθώους παρευρισκόμενους. Πολλοί από τους δράστες είναι παιδιά ηλικίας μόλις 14 ετών, τα οποία προετοιμάζονται από τις συμμορίες για να εκτελέσουν τα χτυπήματα.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ulf Kristersson, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, έδωσε τη διάγνωσή του για την πρωτοφανή βία, κατηγορώντας ευθέως την “ανεύθυνη μεταναστευτική πολιτική και την αποτυχημένη ενσωμάτωση”.
“Δεν μπορώ να υπερτονίσω τη σοβαρότητα της κατάστασης”, πρόσθεσε ο ηγέτης του κεντροδεξιού μετριοπαθούς κόμματος. “Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι παρόμοιο”.

Το θέμα έχει συγκλονίσει όλα τα κοινωνικά στρώματα της σκανδιναβικής χώρας. “Πρόκειται για κοινωνικό σεισμό στη Σουηδία”, λέει ο Jesper Brodin, διευθύνων σύμβουλος του βραχίονα λιανικής του γίγαντα επίπλων Ikea και ένας από τους πιο προβεβλημένους επιχειρηματίες της χώρας.

“Αν αυτό συνεχιστεί για τις επόμενες δύο δεκαετίες, η Σουηδία έχει χαθεί. Μας διαλύει”, λέει ο Ρίτσαρντ Γιόμσοφ, επικεφαλής της επιτροπής δικαιοσύνης του σουηδικού κοινοβουλίου και βουλευτής των ακροδεξιών Σουηδοδημοκρατών.

Η αύξηση της βίας των συμμοριών οδηγεί σε δυσάρεστες συζητήσεις. Ένα πλούσιο έθνος που φημίζεται για το κράτος πρόνοιας, η Σουηδία έχει δεχτεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες περισσότερους αιτούντες άσυλο που διαφεύγουν από διάφορες συγκρούσεις από τα Βαλκάνια έως τη Μέση Ανατολή από ό,τι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Καθώς η βία αυξάνεται, η ακροδεξιά αισθάνεται ενθαρρυμένη, ενώ η αριστερά έχει άγχος να συκοφαντήσει τις κοινότητες των μεταναστών. Αλλά και οι δύο πλευρές της σουηδικής πολιτικής αποδέχονται ότι η χώρα απέτυχε να ενσωματώσει σωστά ορισμένους από τους νεοαφιχθέντες.

Τώρα οι εγκληματικές συμμορίες σε όλη τη χώρα εξελίσσονται πέρα από το εμπόριο ναρκωτικών. Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα δίκτυα αυτά έχουν διεισδύσει σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες, πολιτικά κόμματα και ακόμη και στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Με την αστυνομία να είναι υπερφορτωμένη με τη διερεύνηση ενός αυξανόμενου αριθμού εγκλημάτων μετά τον πιο θανατηφόρο μήνα που έχει καταγραφεί ποτέ, η κυβέρνηση επιστράτευσε τον στρατό για να καλύψει το έλλειμμα αλλού.

‘Ένας εντελώς νέος κόσμος’
Η Ουψάλα φημίζεται για το πανεπιστήμιό της, το παλαιότερο στις Σκανδιναβικές χώρες, καθώς και για τον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Σκανδιναβίας και ένα μεγαλοπρεπές βασιλικό κάστρο.

Αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει κακή φήμη ως η πατρίδα μιας από τις πιο θανατηφόρες συμμορίες της Σουηδίας και του διαβόητου αρχηγού της Ράουα Ματζίντ, της “κουρδικής αλεπούς”, ο οποίος διέφυγε στην Τουρκία το 2018 μετά από μια σειρά καταδίκες για ναρκωτικά και βία.

Μεγάλο μέρος της πρόσφατης βίας οφείλεται σε μια σημαντική διάσπαση της συμμορίας ναρκωτικών Foxtrot, λέει η αστυνομία. Ο Ματζίντ, ο οποίος μεγάλωσε στην Ουψάλα από Ιρακινούς γονείς, πιστεύεται ότι έχει έρθει σε ρήξη με το πρώην δεξί του χέρι, τον Ισμαήλ Άμπντο ή “Φράουλα”, ο οποίος επίσης μετακόμισε στην Τουρκία.
Εν μέσω της διαμάχης, η μητέρα του Abdo πυροβολήθηκε νεκρή στην Ουψάλα τον Σεπτέμβριο.

“Η κατάσταση στην κοινωνία είναι απάνθρωπη, ακατανόητη και χωρίς όρια”, δήλωσε πρόσφατα η Catarina Bowall, ανώτερη αξιωματικός της αστυνομίας στην Ουψάλα. Η αστυνομία της Ουψάλα και της Στοκχόλμης αρνήθηκε να δώσει συνεντεύξεις, λέγοντας ότι είναι πολύ απασχολημένη με τη διερεύνηση των πρόσφατων πυροβολισμών.

Ο Fredrik Linder, γιατρός στο νοσοκομείο της Ουψάλα, έχει γίνει μάρτυρας των συνεπειών της βίας. Όταν άρχισε να εργάζεται στα εξωτερικά ιατρεία, υπήρχαν ένα ή δύο περιστατικά πυροβολισμών το χρόνο, κανένα από τα οποία δεν σχετιζόταν με εγκλήματα συμμοριών, δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Τώρα, υπάρχει κατά μέσο όρο ένα περιστατικό την εβδομάδα. “Είναι ένας εντελώς νέος κόσμος”, πρόσθεσε.

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, είχαν σημειωθεί 48 θανατηφόροι πυροβολισμοί φέτος σε αυτή τη χώρα των 10,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Πέρυσι, σημειώθηκε ρεκόρ 62 δολοφονιών, από 45 το 2021.

Richard Milne in Uppsala, Stockholm and Malmö FT