Πόλεμος στην Ουκρανία: Έχουν περάσει πάνω από 600 ημέρες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το ρολόι μοιάζει να έχει σταματήσει σε ένα στρατιωτικό και διπλωματικό αδιέξοδο. Μια πρόσφατη μελέτη της «γεωπολιτικής των συναισθημάτων» που διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) λίγο πριν από τον πόλεμο στη Γάζα, αποτυπώνει μια ανησυχητική τάση: Οι πολίτες στις μεγάλες, μη δυτικές, χώρες, ενδιαφέρονται περισσότερο για το πότε και όχι για το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος.

Η πλειονότητα βλέπει τη Δύση και όχι τη Ρωσία, ως το κύριο εμπόδιο για την ειρήνη. Οι περισσότεροι, αναμένουν ότι τα επόμενα 5 χρόνια η Μόσχα θα επικρατήσει.Μόλις σε ποσοστό 38%,πιστεύουν στη νίκη της Ουκρανίας.

Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας του ECFR, είναι ότι πολλοί σε μη δυτικές χώρες που πιστεύουν ότι η Ρωσία θα κερδίσει τον πόλεμο, πιστεύουν επίσης ότι η ΕΕ δεν θα υπάρχει σε 20 χρόνια. Όπως τονίζουν οι FT, ποιος δίνει πιθανότητες ο Πούτιν να κάνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, όταν ο Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις;

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι το “κύριο καθήκον” του αυτόν τον χειμώνα θα είναι να διαταράξει την υλικοτεχνική υποδομή της Ρωσίας “ώστε να πεινάσουν, να κρυώσουν και να μην έχουν καμία επιθυμία να πολεμήσουν”.

Μιλώντας στην εθνική τηλεόραση, ο εκπρόσωπος της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU), Volodymyr Fitio, δήλωσε ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να κάνουν τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος όσο το δυνατόν πιο άβολα.

Πρόσθεσε: “Το κύριο καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε ότι όλα όσα συμβαίνουν τώρα βοηθούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και, αντίστροφα, βλάπτουν τους Ρώσους κατακτητές”.

Ο Φίτσιο δήλωσε ότι καταβάλλονται ειδικές προσπάθειες για να διακοπούν οι δρόμοι εφοδιασμού, ώστε να εμποδιστούν οι ρωσικές δυνάμεις να παραδώσουν όπλα, τρόφιμα και άλλα απαραίτητα αγαθά.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση του εχθρικού πυροβολικού, του πεζικού και των καταφυγίων χαρακωμάτων θα συνεχιστούν απαραιτήτως.