“Κοινή Αφετηρία”. Ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής στην αίθουσα τέχνης ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 17:00-22:00
Διάρκεια έκθεσης: 1 έως 30 Δεκεμβρίου 2023

Ελωίζος Θεμιστοκλέους

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει για το μήνα Δεκέμβριο μια εξαιρετική ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Κοινή Αφετηρία». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα λάβουν χώρα την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 17:00-22:00, με διάρκεια έως τις 30 Δεκεμβρίου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η Ηλέκτρα Δουμά-Χαλκούση και ο Ελωίζος Θεμιστοκλέους.

Πρόκειται για μια έκθεση που έχει ως στόχο να αναδείξει τη σχέση μαθητή-καθηγητή και πως αυτή μπορεί να εμπνεύσει τους καλλιτέχνες σε δημιουργικό επίπεδο και να καθορίσει την μετέπειτα καλλιτεχνική τους πορεία. Σε αυτή την ξεχωριστή έκθεση συναντώνται δέκα διαφορετικοί μεταξύ τους καλλιτέχνες, έχοντας ως κοινή αφετηρία το εργαστήριο σχεδίου και ζωγραφικής της Πάτρας «Θεμιστοκλέους», εκεί που όλοι πραγματοποίησαν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο της τέχνης, και μας παρουσιάζουν μια ευρεία γκάμα έργων. Ο καθένας προσδίδει τη δική του προσωπική πινελιά και όλοι μαζί δημιουργούν έναν άκρως ενδιαφέροντα καλλιτεχνικό διάλογο με τον δάσκαλο τους Ελωίζο Θεμιστοκλέους, προσκαλώντας ταυτόχρονα το κοινό που θα επισκεφθεί την έκθεση να συμμετάσχει.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι
: Κωνσταντίνος Δαρείος, Θάνος Δημογιαννόπουλος, Άγγελος Θεμιστοκλέους, Ελωίζος Θεμιστοκλέους,  Ανδριάνα Μαλτέζου, Αλέξανδρος Μπακατσέλος, Αγγελική Πολίτη, Θεοδώρα Τσοπόκη, Αλέξης Φούντζουλας και τιμητικά ο Χαράλαμπος Θεμιστοκλέους, ιδρυτής του εργαστηρίου από το 1983.

Ο ένας εκ των δύο επιμελητών της έκθεσης Ελωίζος Θεμιστοκλέους μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στην ομαδική έκθεση «Κοινή Αφετηρία», η τέχνη γίνεται πείραμα, διάλογος, και πηγή έμπνευσης. Είναι μια ευκαιρία για να εξερευνήσουμε τον κόσμο της δημιουργικότητας μέσα από τα μάτια τόσο των δασκάλων όσο και των μαθητών. Είναι μια υπενθύμιση ότι η τέχνη είναι πάνω απ’ όλα ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία και την αυτοεκφραστικότητα, και η διαδρομή αυτή είναι ακόμα πιο σημαντική όταν γίνεται μαζί με εκείνους που μας καθοδηγούν και μας εμπνέουν.

Στην έκθεση επιλέξαμε μερικούς αξιόλογους καλλιτέχνες που έχουν βρει το δικό τους δρόμο και φιλοδοξούμε να επαναλάβουμε το εγχείρημα τα επόμενα χρόνια. Καθώς κάθε καλλιτέχνης έχει το δικό του ύφος διαμορφώνεται μία ποικιλία στην εικαστική έκφραση, συναντώντας έργα από την αφηρημένη γεωμετρία μέχρι το ρεαλισμό και από τη γλυπτική έως την ψηφιακή τέχνη.»

«Μέσα από τυχαίες συναντήσεις στο χώρο του εργαστηρίου γεννιούνται τα πιο όμορφα ταξίδια.»

Εννέα συν ένας καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους σε μια ξεχωριστή έκθεση που αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ δασκάλου και μαθητών. Σε αυτή την ομαδική έκθεση όλοι μας έχουμε ως κοινή αφετηρία την πορεία μας στο εργαστήριο σχεδίου και ζωγραφικής «Θεμιστοκλέους». Το εργαστήριο του πατέρα μου Χαράλαμπου Θεμιστοκλέους, Κύπριου γλύπτη και ζωγράφου με σημαντική συμβολή στα Ελληνικά εικαστικά δρώμενα, λειτουργεί από το 1983, ενώ τα τελευταία χρόνια τα ηνία έχω αναλάβει προσωπικά εγώ.

Κωνσταντίνος Δαρείος

Αυτό που παρατηρώ για πάνω από 15 χρόνια διδασκαλίας, είναι πως η επιρροή του πρώτου δασκάλου είναι εξίσου σημαντική όσο και οι επιρροές που θα λάβει ο καλλιτέχνης από τους καθηγητές και μέντορες που θα βρεθούν στο δρόμο του.

Στην ομαδική έκθεση «Κοινή Αφετηρία», η τέχνη γίνεται πείραμα, διάλογος, και πηγή έμπνευσης. Είναι μια ευκαιρία για να εξερευνήσουμε τον κόσμο της δημιουργικότητας μέσα από τα μάτια τόσο των δασκάλων όσο και των μαθητών. Είναι μια υπενθύμιση ότι η τέχνη είναι πάνω απ’ όλα ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία και την αυτοεκφραστικότητα, και η διαδρομή αυτή είναι ακόμα πιο σημαντική όταν γίνεται μαζί με εκείνους που μας καθοδηγούν και μας εμπνέουν.

Στην έκθεση επιλέξαμε από κοινού με την Ηλέκτρα Δουμά – Χαλκούση μερικούς αξιόλογους καλλιτέχνες που έχουν βρει το δικό τους δρόμο και φιλοδοξούμε να επαναλάβουμε το εγχείρημα τα επόμενα χρόνια. Καθώς κάθε καλλιτέχνης έχει το δικό του ύφος διαμορφώνεται μία ποικιλία στην εικαστική έκφραση, συναντώντας έργα από την αφηρημένη γεωμετρία μέχρι το ρεαλισμό και από τη γλυπτική έως την ψηφιακή τέχνη.

Το εργαστήριο σχεδίου και ζωγραφικής «Θεμιστοκλέους» με δύο χώρους σε Πάτρα και Αίγιο, φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια απρόσκοπτης λειτουργίας και μετρά πολυάριθμες επιτυχίες για την εισαγωγή φοιτητών σε Σχολές Καλών Τεχνών και Σχολές Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

Ελωίζος Θεμιστοκλέους

Ζωγράφος-Γλύπτης

 

Ο Κωνσταντίνος Δαρείος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1985. Από μικρή ηλικία ανακάλυψε την αγάπη του για τη ζωγραφική παρακολουθώντας μαθήματα σε διάφορα εργαστήρια, καθ’όλη τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων. Το Σεπτέμβριο του 2003 τελειώνοντας τη μέση εκπαίδευση ξεκίνησε μαθήματα στο εργαστήριο σχεδίου-ζωγραφικής Θεμιστοκλέους με αποτέλεσμα την εισαγωγή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 2005. Μαθήτευσε αρχικά στο εργαστήριο του Χρόνη Μπότσογλου ενώ από το 2006 έως το τέλος των σπουδών του στο εργαστήριο του Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη. Το 2006 δίδαξε για πρώτη φορά στο εργαστήριο Φαραμακίδου, όπου ανέλαβε το τμήμα για κατατακτήριες εξετάσεις στο τμήμα της αρχιτεκτονικής. Από το 2007 έως το 2010 παρέδιδε μαθήματα δημιουργικής απασχόλησης στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών. Από το 2009 λαμβάνει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ενώ το 2013 έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση στην γκαλερί Περί τεχνών. Έχει υπάρξει αποκλειστικός συνεργάτης graphic designer, web designer και σύμβουλος δημιουργικού τμήματος στην εταιρεία Make my web και CMD. Από το 2014 έως σήμερα ζει και εργάζεται στη Σπάρτη όπου διατηρεί το δικό του εργαστήριο σχεδίου Δαρείος Κ. για προετοιμασία στις εισαγωγικές εξετάσεις σε σχολές Αρχιτεκτονικής και Καλών Τεχνών.

Θάνος Δημογιαννόπουλος

Ο Θάνος Δημογιαννόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1989. Ασχολείται με τις εικαστικές τέχνες με ιδιαίτερη έμφαση στη ζωγραφική και τα κόμικς από πολύ μικρός. Έκανε προετοιμασία στο εργαστήρι σχεδίου Θεμιστοκλέους στην Πάτρα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας (2009-2014) με κύρια κατεύθυνση την ζωγραφική με καθηγητή τον Γιάννη Καστρίτση και δεύτερη κατεύθυνση ψηφιακές τέχνες με καθηγητή τον Βασίλειο Μπούζα. Στην πορεία έκανε το μεταπτυχιακό του στις οπτικοακουστικές τέχνες, στη Σχολή των Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα (2015-2017) με καθηγητές τους Θωμά Βαλλιανάτο, Σπύρο Βερύκιο και Κωνσταντίνο Τηλιγάδη. Έχει συμμετάσχει σε 9  ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα, Πάτρα και Φλώρινα καθώς έχει δημοσιεύσει δουλείες του σε διάφορα fanzines. Έχει εργαστεί ως δάσκαλος εικαστικών, ως μοντέρ ταινιών και ως storyboard artist, graphic designer και animator σε διαφημιστικές εταιρείες. Παράλληλα ασχολείται με τη μουσική και το video art. Το ύφος του είναι επηρεασμένο από το κίνημα του εξπρεσιονισμού, την Beat γενιά, την Post – Punk και τα ανεξάρτητα κόμικς. Ζει και εργάζεται στην Κοπεγχάγη, Δανία.

Ο Άγγελος Θεμιστοκλέους γεννήθηκε στην Πάτρα το 1989. Είναι Ελληνοκύπριος πολυδιάστατος καλλιτέχνης, συγγραφέας, ποιητής και χαράκτης. Διδάχθηκε σχέδιο, χρώμα και σύνθεση από τον πατέρα του Χαράλαμπο Θεμιστοκλέους στο εργαστήρι σχεδίου-ζωγραφικής Θεμιστοκλέους. Σπούδασε ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2008) με καθηγητές τους Γεώργιο Γκολφινό, Γεώργιο Δίβαρη και Λάμπρο Ψυρράκη. Έκτοτε, έχει διδάξει ακαδημαϊκό σχέδιο για χρόνια στο εργαστήριο σχεδίου-ζωγραφικής Θεμιστοκλέους. Την περίοδο (2016-2017) εργάστηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα ως καθηγητής καλλιτεχνικών ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με το σχεδιασμό κατασκευής μασκότ, στην Πάτρα. Από το 2014 συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις ενώ το 2015 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Αγγέλων Βήμα. Μετακόμισε στη Κοπεγχάγη, Δανία τον Νοέμβριο του 2022 όπου ζει και εργάζεται έως σήμερα.

Ο Ελωίζος Θεμιστοκλέους γεννήθηκε στην Πάτρα το 1980. Έλαβε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον πατέρα του, Χαράλαμπο Θεμιστοκλέους, γλύπτη και ζωγράφο με σημαντική συμβολή στα ελληνικά εικαστικά δρώμενα, ο οποίος επηρέασε καθοριστικά την καλλιτεχνική του ματιά. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Γίωργο Τσακίρη. Αποφοίτησε το 2007. Όντας φοιτητής, ανέπτυξε διδακτικό έργο στα εργαστήρια σχεδίου-ζωγραφικής Θεμιστοκλέους με μακρόχρονη πορεία. Τα τελευταία 10 χρόνια διευθύνει τα δύο εργαστήρια που διατηρεί σε Πάτρα και Αίγιο με σημαντικές επιτυχίες εισαγωγής μαθητών του σε σχολές Αρχιτεκτονικής και Καλών Τεχνών σε ετήσια βάση. Έχει στο ενεργητικό του 7 ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Πάτρα.

Ο Χαράλαμπος Θεμιστοκλέους γεννήθηκε το 1950, στη Μόρφου, Κύπρο, ενώ απεβίωσε το 2012 στην Πάτρα. Το 1969 ήρθε στην Αθήνα, Ελλάδα για σπουδές. Αρχικά γράφτηκε στη Θεολογική Σχολή την οποία σύντομα άφησε για να εγγραφεί στη Γεωπονική όπου και άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα. Παράλληλα όμως ξεκίνησε να λαμβάνει μαθήματα ελεύθερου σχεδίου στο εργαστήριο του Βρασίδα. Το 1970 εισήχθη στο προκαταρκτικό έτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών (ΑΣΚΤ) με καθηγητή τον Νίκο Νικολάου ενώ το 1971 ξεκίνησε να φοιτά κανονικά στην ΑΣΚΤ της Αθήνας με υποτροφία από το Ι.Κ.Υ Κύπρου. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής στο εργαστήριο του Γιάννη Παππά με βοηθό τον Θεόδωρο Παπαγιάννη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διακρήθηκε με τέσσερις επαίνους: Έπαινος Γυμνού, Έπαινος Προτομής (δυο χρονιές), Έπαινος Σχεδίου Εκ Φυσικού Μεγέθους. Το 1975 αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ. Το 1983 ξεκινάει το εργαστήριο σχεδίου και ζωγραφικής Θεμιστοκλέους στην Πάτρα. Είχε στο ενεργητικό του περισσότερες από 25 ατομικές εκθέσεις και πολλές ομαδικές. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές

Αλέξανδρος Μπακατσέλος

Η Ανδριάνα Μαλτέζου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε αργυροχρυσοχοΐα στο ΙΕΚ ΜΟΚΟΥΜΕ στη Θεσσαλονίκη όπου και αποφοίτησε το 2003. Μετέπειτα σπούδασε στο τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Γιώργο Διβάρη και αποφοίτησε το 2011. Από το 2012 έως σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια καλλιτεχνικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει στο ενεργητικό της πολλές ομαδικές εκθέσεις. Ζει και εργάζεται στην Πάτρα.

Ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος γεννήθηκε στην Πάτρα. Από μικρή ηλικία εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την ζωγραφική και το σχέδιο γεγονός που τον οδήγησε να πάρει τα πρώτα του μαθήματα από τον ζωγράφο και γλύπτη Χαράλαμπο Θεμιστοκλέους. Φοίτησε στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., στο 5ο εργαστήριο ζωγραφικής με καθηγητή τον Γιώργο Γκολφίνο και παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής με καθηγητή τον Ξενή Σαχίνη (2007 – 2013). Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, καθώς και καλλιτεχνικές δράσεις που αφορούν την street art. Έχει γνώση προγραμμάτων ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας και 3d modeling. Από το 2022 φοιτεί στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με αντικείμενο τη Σχεδίαση Ψηφιακών Πολιτιστικών Προϊόντων.

Η Αγγελική Πολίτη γεννήθηκε στην Πάτρα. Το 2023 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Εικαστικών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., με κατεύθυνση τη Ζωγραφική και καθηγητές τον Γ. Τσακίρη και Β. Βασιλακάκη. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ το 2021 είχε επιλεγεί και στο πρόγραμμα Inspire του Momus- Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Ασχολείται επίσης και με τη σκηνογραφία, έχοντας δουλέψει ως Σκηνογράφος και Ενδυματολόγος σε αρκετές ταινίες μικρού μήκους, οι δύο από τις οποίες βραβεύτηκαν και στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το 2021 και 2022.

Θεοδώρα Τσοπάκη

Η Θεοδώρα Τσοπόκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Σχολή της Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (2006 – 2011) και μέχρι το 2018 εργάστηκε ως δικηγόρος. Από το 2015 έως το 2018 φοίτησε στην Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας με δάσκαλο τον Πέτρο Λαμπρινάκο ενώ το 2018 παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο εργαστήριο σχεδίου ζωγραφικής  Θεμιστοκλέους. Το 2019 ξεκίνησε τις σπουδές της στο Εργαστήριο Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., με καθηγητές τον Μανώλη Γιανναδάκη και τον Γιάννη Μπελιμπασάκη. Τα έργα της περιλαμβάνουν κυρίως τις τεχνικές της οξυγραφίας και της φωτοχάραξης, ενώ παράλληλα ασχολείται και με την γλυπτική παρακολουθώντας μαθήματα του Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Αλέξης Φούντζουλας

Ο Αλέξης Φούντζουλας γεννήθηκε στην Πάτρα, το 1989. Το 2008 μαθήτευσε  στο εργαστήριο σχεδίου και ζωγραφικής Θεμιστοκλέους και έναν χρόνο αργότερα εισήχθη στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην πόλη της Φλώρινας. Με καθηγητή τον Γιάννη Καστρίτση και κατεύθυνση την ζωγραφική αποφοίτησε το 2014 και επέστρεψε στην Πάτρα. Την περίοδο 2021-23 επισκέφθηκε τον τόπο των Πρεσπών προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Εικαστικές τέχνες και τοπίο: προσεγγίσεις του φυσικού και αστικού χώρου» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις, ενώ το 2018 παρουσίασε την πρώτη του ατομική στο νησί των Τριζονίων. Από το 2017 εργάζεται ως δάσκαλος εικαστικών και εκτός της ζωγραφικής ασχολείται με την μουσική και την συγγραφή

Ξεφυλλίστε το βιβλίο της έκθεσης εδώ!