Τι ξέρει, άραγε, ο Μπίλι Τζόελ για το πώς είναι να είσαι έφηβη; Αρκετά, απ’ ό,τι φαίνεται, για να έχει γράψει έναν από τους αγαπημένους ύμνους της Gen Z κατά της βίας: Το «Vienna», ένα τραγούδι σχεδόν 50 ετών έχει υιοθετηθεί από τις ηλικίες κάτω των 30 για να περιγράψει τα ιδιαίτερα συναισθήματα της ανίας, αγανάκτησης και έκρηξης που νιώθουν μέσα τους.

(*Ο όρος που συμπυκνώνει όλες αυτές τις έννοιες είναι ennui και κατανοείται από τους μελετητές ως ένα σύγχρονο φαινόμενο που έχει πολιτιστική διάσταση).

Στο TikTok, νεαρές γυναίκες δημιουργούν τις ταυτότητές τους γύρω από το τραγούδι. Μια δημιουργός περιεχομένου δήλωσε ότι έκλεισε ένα ταξίδι στην αυστριακή πρωτεύουσα εξαιτίας του- άλλες κάνουν τατουάζ τους στίχους στο σώμα τους. «Θέλω να ονομάσω το παιδί μου Βιέννη, αλλά όλοι λένε ότι τους θυμίζει λουκάνικο», αναφέρει ένα σχόλιο σε ένα κλιπ όπου μια νεαρή γυναίκα συγχρονίζει τα χείλη της με τη μελωδία.

Το ρεφρέν του «slow down, you’re doing fine» (χαλάρωσε, τα πας μια χαρά) καταπραΰνει ένα συγκεκριμένο είδος ανησυχίας της Gen Z

Photo: YouTube

«Κανείς δεν καταλαβαίνει μια γυναίκα στα 20 της όπως ο Μπίλι Τζόελ όταν έγραψε το Vienna»

«Κάθε έφηβη κοπέλα έχει την ανεξήγητη συναισθηματική της προσκόλληση σε αυτό το τραγούδι, κανείς δεν ξέρει γιατί, απλά είναι ένα κορυφαίο κομμάτι της κοριτσίστικης ηλικίας», έγραψε ένας χρήστης στη λεζάντα ενός βίντεο που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο και το οποίο έγινε like πάνω από 195 χιλιάδες φορές.

«Κανείς δεν καταλαβαίνει μια γυναίκα στα 20 της όπως ο Μπίλι Τζόελ όταν έγραψε το Vienna», αναφέρει ένα άλλο ποστ με πάνω από 424k likes.

Το Vienna, το B-side του single Just the Way You Are από το άλμπουμ The Stranger του 1977, έχει γίνει αγαπημένο των οπαδών του Μπίλι Τζόελ στις δεκαετίες που ακολούθησαν από την κυκλοφορία του. Είναι το τρίτο πιο πολυπαιγμένο τραγούδι του καλλιτέχνη στο Spotify με πάνω από 582 εκατ. ροές – μένει πίσω από τα Uptown Girl και Piano Man, αλλά ξεπερνά τα We Didn’t Start the Fire και She’s Always a Woman.

ΠΗΓΗ

Ακούστε το Vienna