Πώς επήλθε ο ιστορικός γαλλογερμανικός συμβιβασμός για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ άρχισαν να συνεδριάζουν στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με τηλεδιάσκεψη, και η συμφωνία, με την οποία η Ελλάδα κατήγαγε σημαντική επιτυχία, αφού κατάφερε να εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το έλλειμμα, ανακοινώθηκε από την ισπανική προεδρία, δύο ώρες μετά.

«Άλλο ένα ιστορικό ορόσημο επέτυχε η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ» αναφέρει σε ανάρτησή της στο «Χ» η ισπανική προεδρία, και συνεχίζει: «Το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησε στους νέους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, με κανόνες που είναι ισορροπημένοι, ρεαλιστικοί και κατάλληλοι να αντιμετωπίσουν τις παρούσες και τις μελλοντικές προκλήσεις».

Πώς επήλθε ο γαλλογερμανικός συμβιβασμός
Οι υπουργοί έφτασαν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, σε μια εξέλιξη που μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα μόνον έπειτα από την εύρεση μέσης λύσης από τη Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το Euronews.

Για μήνες, Γερμανία και Γαλλία είχαν αντίθετες απόψεις, καθώς το Βερολίνο πίεζε ώστε να υπάρξουν διασφαλίσεις για τη μείωση των επιπέδων του χρέους και το Παρίσι επιθυμούσε μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας, για να υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες για δαπάνες σε τομείς στρατηγικής σημασίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, Κρίστιαν Λίντνερ και Μπρουνό Λεμέρ, είχαν εδώ και μερικές εβδομάδες διμερείς επαφές με στόχο την εύρεση λύσης στο αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνταν. Το βράδυ της Τρίτης, μετά από συνάντησή τους, οι δύο ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμβιβασμό. Έπειτα, ο Λεμέρ μίλησε με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι, για να βεβαιωθεί ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών.

«Βρήκαμε τη σωστή ισορροπία», δήλωσε ο Λεμέρ
«Πρέπει να έχουμε βιώσιμα δημόσια οικονομικά παντού στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει επίσης ανάγκη, και όλοι το γνωρίζουν αυτό, για περισσότερες επενδύσεις για τη μετάβαση στο κλίμα και την άμυνα» ανέφερε ο Λεμέρ.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο» συμπλήρωσε, και είπε ότι «πριν από έναν χρόνο, οι θέσεις μας ήταν ριζικά διαφορετικές. Χάρη στη σκληρή δουλειά που κάναμε από κοινού, με την υποστήριξη πολλών κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας (…), καταλήξαμε σε αυτή τη συμφωνία».

Ο Λίντνερ τόνισε ότι η χώρα του δεν θα συμφωνούσε ποτέ σε «κανόνες που δεν είναι αυστηροί».

«Αυστηροί με την έννοια ότι (οι κανόνες) είναι αξιόπιστοι, επαρκείς και αποτελεσματικοί για να οδηγήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα χρέους και αξιόπιστους δρόμους προς χαμηλότερα ελλείμματα», σημείωσε ο Λίντνερ. «Οι παλιοί κανόνες ήταν αυστηροί στα χαρτιά αλλά όχι στην εφαρμογή».

Ο γαλλογερμανικός συμβιβασμός άνοιξε τον δρόμο για τα 27 κράτη-μέλη να σφραγίσουν μια προκαταρκτική συμφωνία κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Τετάρτης, φέρνοντας την αναθεώρηση ένα βήμα πιο κοντά σε μια επιτυχή ολοκλήρωση.

Εν αναμονή της εικονικής συνάντησης, η Ισπανία, η σημερινή κάτοχος της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου, είχε προετοιμάσει ένα τροποποιημένο νομικό κείμενο που περιόριζε στο ελάχιστο τον αριθμό των εκκρεμών ζητημάτων. Ως αποτέλεσμα, η βιντεοκλήση διήρκεσε μόλις δύο ώρες.

Μόνο δύο στοιχεία απέμεναν να αποφασιστούν: η ταχύτητα με την οποία οι χώρες πρέπει να συμμορφωθούν με τον στόχο για το έλλειμμα και η μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση από τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις.