Home Επικαιροτητα Φτωχαίνουμε σκληρά εργαζόμενοι

Φτωχαίνουμε σκληρά εργαζόμενοι

by bot

 

Φτωχαίνουμε σκληρά εργαζόμενοι

Άλλη μια έγκριτη οικονομική έκθεση, αυτή τη φορά από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα της ελληνικής Οικονομίας που πάει μεν καλύτερα από την προηγούμενη δεκαετία αλλά όχι και πολύ καλά για τα σημερινά δεδομένα.

Θυμίζουμε ότι ο λόγος που καταγράφουμε τις ειδήσεις αυτές είναι γιατί δεν θέλουμε να εκπλαγούμε, κοινώς «να πέσουμε από τα σύννεφα», αν πάλι πάει κάτι στραβά.

Τα βασικά ευρήματα:

  • Αν και 1 στους 4 εργάζεται ακόμα και στον ελεύθερο χρόνο του, συνολικά, την περίοδο 2019-2023 η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) σε σχέση με όλες τις χώρες της Ε.Ε. Δηλαδή, δουλεύουμε και φτωχαίνουμε.

  • Η μεγέθυνση της οικονομίας το 2023 και το α΄ τρίμηνο του 2024 στηρίχθηκε στην κατανάλωση. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν περισσότερο τα υψηλότερα εισοδήματα από μη μισθωτή εργασία και σε μικρότερο βαθμό τα καταναλωτικά δάνεια. Η αύξηση των μισθών και η συμβολή τους στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και κατ’ επέκταση στην κατανάλωση των νοικοκυριών ήταν πενιχρή.

  • Το 2023 η Ελλάδα είχε μακράν τις χαμηλότερες επενδύσεις σε ποσοστό του ΑΕΠ, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), παρά την υψηλή κερδοφορία και την αύξηση των επενδυτικών χορηγήσεων, εν μέρει λόγω της ρευστότητας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Ένα μεγάλο μέρος της επενδυτικής δραστηριότητας κατευθύνθηκε προς τις κατασκευές. Παράλληλα, παραπάνω από τις μισές Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) κατευθύνθηκαν προς την αγορά κατοικίας και τον κλάδο της εστίασης και της παροχής καταλυμάτων. Το έλλειμμα επενδύσεων σε κλάδους που προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία στο σύνολο της οικονομίας, όπως, για παράδειγμα, οι επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α), εγκλωβίζει την οικονομία σε ένα πλαίσιο χαμηλής παραγωγικότητας, αδύναμης παραγωγικής διάρθρωσης και υψηλής εισαγωγικής εξάρτησης.

  • Το 2023 το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα, αν και αυξημένο έναντι του 2022, διαμορφώθηκε στο 61,8%, επίδοση που κατατάσσει τη χώρα μας στην προτελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών. Το ποσοστό αυτό είναι 8,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ και άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων χαμηλότερο από το αντίστοιχο άλλων οικονομιών της περιφέρειας της ΕΕ και της ανατολικής Ευρώπης.

Ρεπορτάζ για την έκθεση εδώ.
Διαβάστε ακόμα παλαιότερη ανάλυση του Κώστα Καλλίτση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που εξηγεί το βασικό εύρημα της έρευνας: ότι η ελληνική οικονομία παράγει μαζικά νεόπτωχους: ανθρώπους που δεν είναι φτωχοί επειδή είναι άνεργοι, αλλά επειδή εργάζονται σε κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

FACT

Έκθεση ΙΝΕ ΓΣΕΕ: «Πρωταθλήτρια» της Ε.Ε. η Ελλάδα στη μείωση πραγματικού εισοδήματος από εργασία

You may also like

artpointview.gr @ 2024