Home Προβολεις Ελένη Παρχαρίδου “Διαδραστικές Διαδρομές”

Ελένη Παρχαρίδου “Διαδραστικές Διαδρομές”

Aίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος/ 12 Ιουνίου 18:00-22:30

by bot

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική  έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Παρχαρίδου με τον τίτλο «Διαδραστικές Διαδρομές». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 12 Ιουνίου 18:00-22:30, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουλίου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Βαγγέλης Κουμπαρούδης.

Η Ελένη Παρχαρίδου υφαίνει στα έργα της ιστορίες ανθρώπων, ταξιδεύοντας στο χρόνο από την παιδική ηλικία έως την ενήλικη ζωή και από το συνειδητό έως το υποσυνείδητο αυτό δηλαδή που καθορίζει την ύπαρξη μας. Όπως αναφέρει και η ίδια για τα έργα της «Η Τέχνη έχει τη δυνατότητα να γίνει συνάντηση, με τρόπο ενσώματο και βιωματικό. Η δημιουργία ξεκινά από ένα υπαρξιακό αίσθημα που αναζητά μορφή για να κατοικηθεί κι έτσι τελικά η ζωγραφική εν προκειμένω να αντιμετωπιστεί ως σχέση. Μια σχέση υπαρξιακή, που συγκροτείται ανάμεσα στο σώμα, τη μνήμη και τον χρόνο.». Παρατηρώντας κανείς τις δημιουργίες της σίγουρα έρχεται αντιμέτωπος με τον βαθύτερο εαυτό του είτε ανακαλώντας μνήμες είτε επιχειρώντας να λύσει τους γρίφους και τους συμβολισμούς που εμπεριέχονται στα έργα. Πρόκειται για εικόνες οικίες στον θεατή οι οποίες όμως χρήζουν δεύτερης ανάγνωσης για να αποκρυπτογραφηθούν εις βάθος. Η καλλιτέχνης μας καλεί να διαδράσουμε μαζί της, σε μια διαδρομή από έξω προς τα μέσα ώστε να έρθουμε λίγο πιο κοντά σε αυτό που ο καθένας από μας αναζητά και ονειρεύεται να κατακτήσει. Όπως δηλώνει και η ίδια: «Αυτός τελικά είναι ο σκοπός των «Διαδραστικών Διαδρομών», να δημιουργήσουν εκείνο τον χώρο για τον θεατή όπου καλείται να παίξει. Όπως έγραψε ο Winnicott για το παιχνίδι, που «βρίσκεται ακριβώς σ’ αυτόν τον μεταβατικό χώρο ανάμεσα στον εσωτερικό κόσμο του παιδιού και τον εξωτερικό κόσμο. Είναι και μέσα και έξω ταυτόχρονα, ένα συγκλονιστικό φαινόμενο!». Μέσα σε αυτόν τον χώρο, κάτι μπορεί να συμβεί.».

Ο επιμελητής της έκθεσης Βαγγέλης Κουμπαρούδης αναφέρει σχετικά: «Η έκθεση παρουσιάζει μια επιλογή έργων της δημιουργού που διατρέχουν χρονικά το διάστημα 2013 έως 2025, αποτυπώνοντας μια συνεπή αλλά και εξελισσόμενη εικαστική πορεία. Μέσα από τεχνικές όπως η μικτή τεχνική και τα ακρυλικά ή λάδι σε καμβά, η Ελένη Παρχαρίδου επιχειρεί μια διερεύνηση της ταυτότητας, της εσωτερικής αναζήτησης και του συνόλου της ανθρώπινης συνθήκης, όπως αυτή διαπλέκεται με το πραγματικό και το συμβολικό, το οικείο και το μυστηριακό.

Το εικαστικό αυτό σύνολο διακρίνεται για την έμφαση στη χειρονομία και τον ενεργό ρόλο που καλείται να παίξει ο θεατής, τη χρωματική ευαισθησία και την έντονη ανάγκη για αφήγηση. Μέσα από την πολλαπλότητα της φόρμας και των προσεγγίσεων, τα έργα συγκροτούν έναν οικείο αλλά και βαθιά υπαινικτικό κόσμο – μια προσωπική χαρτογράφηση συναισθημάτων, σκέψεων και ονείρων.»

Σύντομο βιογραφικό:

Η Ελένη Παρχαρίδου γεννήθηκε στη Μόσχα το 1985. Το 2007 αποφοίτησε από τη Σχολή Ζωγραφικής – Αγιογραφίας , της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά, με καθηγητή στη ζωγραφική τον Τ. Μισούρα. Σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ., με καθηγητές τον Κ. Μορταράκο και τον Δ. Ζουρούδη, απ’ όπου αποφοίτησε το 2015. Το 2023 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» του Δ.Π.Θ. και από το 2020 έως σήμερα εκπαιδεύεται στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία, στην CCPT και την FCT, στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Μελετών «Πρόσωπον Γίγνεσθαι», στην Αλεξανδρούπολη. Ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη.

 

Διαδραστικές Διαδρομές

Η έκθεση παρουσιάζει μια επιλογή έργων της δημιουργού που διατρέχουν χρονικά το διάστημα 2013 έως 2025, αποτυπώνοντας μια συνεπή αλλά και εξελισσόμενη εικαστική πορεία. Μέσα από τεχνικές όπως η μικτή τεχνική και τα ακρυλικά ή λάδι σε καμβά, η Ελένη Παρχαρίδου επιχειρεί μια διερεύνηση της ταυτότητας, της εσωτερικής αναζήτησης και του συνόλου της ανθρώπινης συνθήκης, όπως αυτή διαπλέκεται με το πραγματικό και το συμβολικό, το οικείο και το μυστηριακό.

Το εικαστικό αυτό σύνολο διακρίνεται για την έμφαση στη χειρονομία και τον ενεργό ρόλο που καλείται να παίξει ο θεατής, τη χρωματική ευαισθησία και την έντονη ανάγκη για αφήγηση. Μέσα από την πολλαπλότητα της φόρμας και των προσεγγίσεων, τα έργα συγκροτούν έναν οικείο αλλά και βαθιά υπαινικτικό κόσμο – μια προσωπική χαρτογράφηση συναισθημάτων, σκέψεων και ονείρων.

Τα έργα θα μπορούσαν, συμβατικά και χωρίς να διαταράσσουν το σύνολο της αφήγησης, να χωριστούν σε μικρές υποενότητες. Η πρώτη ενότητα αποτελείται από τα έργα: «Το παιδί στη σκεπή και ο δύτης», «Το αγόρι και το αεροπλάνο», «Το παιδί στο θρανίο» και τέλος “Ο πρίγκιπας και ο κολυμβητής”. Εδώ η καλλιτέχνιδα βυθίζεται βαθιά στην αθωότητα του κόσμου της παιδικής ηλικίας, όπου η μνήμη, άλλοτε γεμάτη μαγεία και ανεμελιά και άλλοτε τραυματική, μας προετοιμάζει για τη δεύτερη ενότητα, αυτή της ενηλικίωσης. Η δεύτερη ενότητα αφορά τα έργα: «Εραστές με νεκρή φύση», «Η αυγή», «Η επιστροφή», «Η νύφη», «Τα καινούργια της παιχνίδια», «Η θυσία» και «Νυχτερινό». Αυτή τη φορά, η Παρχαρίδου απομακρύνεται, σε φόρμα και χρωματική ένταση, από τη ζωηρότητα της παιδικής ηλικίας και των αναμνήσεων και, με τρόπο πιο αδρό και δυναμικό, αποτυπώνει τη σκληρότητα, τις υποχρεώσεις και την ωριμότητα της ενήλικης ζωής. Μια ζωή που, είτε εκφράζεται από τις σχέσεις της μητρότητας ακόμη και όταν απαιτούνται θυσίες, είτε από την έντονη ερωτική επιθυμία, παραμένει σε έναν κόσμο καθαρά περιγεγραμμένο από όρια και συμβάσεις, ακόμη και όταν εμείς, μέσω της καλλιτεχνικής αποτύπωσης και της χειρονομίας, καλούμαστε νοερά να τα παραβιάσουμε και να κάνουμε την υπαρξιακή μας υπέρβαση ή να βυθιστούμε στο χώρο των ονείρων και των αρχετύπων, που είναι και η τελευταία ενότητα, η οποία συνομιλεί διαρκώς με τις άλλες δύο. Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει τα έργα: «Η γυναίκα και οι μάσκες», «Ο μαγικός αυλός», «Το υπόγειο», «Λειτουργία», «Το σπίτι της αράχνης» (δίπτυχο 1&2), «Αυτός δεν είναι ο Αδάμ», «Αυτή δεν είναι η Εύα», «Ο αυτοφυής». Εδώ, σύμβολα και αρχέτυπα, με ονειρική και βιβλική υφή, επηρεάζουν το ασυνείδητο και μας προτρέπουν να κατανοήσουμε τα μύχια της ψυχής, ενώ παράλληλα καλούν τον θεατή να ερμηνεύσει εκ νέου τη δική του εμπειρία και να αναμετρηθεί με τα προσωπικά του σύμβολα.

Η έκθεση λοιπόν μας καλεί, όπως τονίζει και η Παρχαρίδου στο εισαγωγικό της κείμενο, σε μία απελευθέρωση, άφεση και διάθεση για παιχνίδι. Η (διαδραστική) διαδρομή από την παιδικότητα στην ενηλικίωση και το πέρασμα στον χώρο του συμβολικού και των αρχετύπων είναι αυτή που τελικά θα συνεπάρει τον θεατή σε μία περιπέτεια αυτογνωσίας και απορίας για την ύπαρξη εν γένει, αλλά και για το εδώ και τώρα.

 

Βαγγέλης Κουμπαρούδης, Επιμελητής της Έκθεσης

 

Χορηγοί Επικοινωνίας Art22, www.artpointview.gr

 

 

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 12 Ιουνίου, 18:00-22:30

 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12:00 – 20:00
Τετάρτη, Σάββατο 10:00-18:00
Κυριακή, Δευτέρα κλειστά

 

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 12, Αθήνα | metro Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18
www.technohoros.org | info@technohoros.org

 

You may also like

artpointview.gr @ 2024