Home Bloomberg: Γιατί η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα στην ευρωζώνη

Bloomberg: Γιατί η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα στην ευρωζώνη

by bot

Καθώς η Ελλάδα οδεύει σε εθνικές εκλογές, και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις, ολοένα και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ένα πιθανό Grexit και ιδιαίτερα από την πλευρά του γερμανικού τύπου.

Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν ισχύει, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg Businessweek διότι η Γερμανία δεν έχει κανένα συμφέρον να διακινδυνεύσει τη διάλυση του ενιαίου νομίσματος που πιθανότατα να φέρει ένα Grexit.

Στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία έχει ανάγκη όσο καμία άλλη χώρα την διατήρηση του ενιαίου νομίσματος διότι αν αναγκαστεί να επιστρέψει στο γερμανικό μάρκο, οι Γερμανοί εξαγωγείς, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του ΑΕΠ, θα πάψουν να είναι το ίδιο ανταγωνιστικοί και το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας θα συρρικνωθεί σημαντικά.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Boris Schlossberg του BK Asset Management στη Νέα Υόρκη, αν επέστρεφε το γερμανικό μάρκο θα διαπραγματευόταν τώρα περίπου στο 1,50 δολάριo, δηλαδή περίπου  25% πιο ακριβά σε σχέση με τα επίπεδα του ευρώ.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει μια ελληνική έξοδο», ανέφερε ο Joachim Poss, εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που ανήκει στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα.

Μια έκθεση του 2013 από το Ίδρυμα Bertelsmann εκτίμησε ότι χωρίς το ευρώ, το γερμανικό ΑΕΠ θα είναι περίπου 0,5% το χρόνο μικρότερο μέχρι το 2025, που ισοδυναμεί με απώλεια 120.000.000.000 ευρώ και θα κοστίσει στη χώρα 200.000 θέσεις εργασίας.

Πηγή: newmoney.gr

artpointview.gr @ 2024