Περίπου 40 ηγέτες, από όλο τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα βρεθούν εντός της ημέρας στο Παρίσι για την πορεία ενάντια στην τρομοκρατία, σε μια ένδειξη παγκόσμιας ενότητας μετά από τις τρεις “ημέρες τρόμου” στη Γαλλία, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους συνολικά 17 άνθρωποι.

Οι ξένοι ηγέτες οι οποίοι αναμένονται στη γαλλική πρωτεύουσα συμπεριλαμβάνουν τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν θα ταξιδέψει τελικώς στη Γαλλία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζενέβ τόνισε ότι “η χώρα του και ειδικά η πρωτεύουσα θα παραμείνει σε αντιτρομοκρατικό συναγερμό για τις επόμενες εβδομάδες“. Επίσης ο Μπερνάρ Καζενέβ θα φιλοξενήσει εντός της ημέρας Σύνοδο των ομολόγων του από ολόκληρη την Ευρώπη με θέμα “Την απειλή που συνιστά ο ένοπλος τζιχαντισμός”.

Σημειώνεται ότι ο κ. Καζενέβ δεσμεύθηκε για “ειδικά μέτρα” για την μαζική πορεία ενότητας στο Παρίσι, με τοποθέτηση ακόμη και ελεύθερων σκοπευτών σε οροφές.

Πριν από την πορεία, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί με τους ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας της χώρας, η οποία βρίσκεται ακόμη σε σοκ από τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων στο εβραϊκό παντοπωλείο του ανατολικού Παρισιού την Παρασκευή.

Η συμμετοχή του κόσμου στη σημερινή διαδήλωση αναμένεται να ξεπεράσει σε συμμετοχή εκείνες του Σαββάτου σε όλη τη Γαλλία, στις οποίες συγκεντρώθηκαν συνολικά περίπου 700.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών δικτύων αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

Η πορεία, της οποίας θα ηγηθούν συγγενείς των θυμάτων των επιθέσεων της εβδομάδας που πέρασε, θα ξεκινήσει από την Place de la Republique στις 15:00 τοπική ώρα

Περίπου 2.000 αστυνομικοί και 1.350 στρατιώτες αναπτύσσονται ήδη στη γαλλική πρωτεύουσα για την προστασία των συμμετεχόντων στη διαδήλωση. Ταυτόχρονα η γαλλική αστυνομία αναζητεί συνεργούς των ισλαμιστών ενόπλων οι οποίοι πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και σε εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι.

Ο δράστης της επίθεσης, στο εβραϊκό παντοπωλείο, Αμεντί Κουλιμπαλί, θεωρείται επίσης δράστης της δολοφονίας μίας αστυνομικού μία ημέρα νωρίτερα. Στην επίθεση με την οποία άρχισαν όλα, στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, τα δύο αδέλφια Σερίφ και Σαΐντ Κουασί σκότωσαν συνολικά 12 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 8 δημοσιογράφων και 2 αστυνομικών, ενώ τραυμάτισαν άλλους 11.

Ο Κουλιμπαλί και οι αδελφοί Κουασί σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά την Παρασκευή, όταν η αστυνομία επενέβη σε δύο ταυτόχρονες καταστάσεις ομηρίας, εντός και εκτός Παρισιού.

Η γαλλική αστυνομία αναζητεί μεταξύ άλλων τη σύντροφο του Κουλιμπαλί, Χαγιάτ Μπουμεντιέν. Ωστόσο, αξιωματούχοι στην Τουρκία θεωρούν ότι η νεαρή κοπέλα διέσχισε τη χώρα και πλέον βρίσκεται στη Συρία.