Ο Γιώργος Κοντογιώργης μιλά για την επικαιρότητα του έργου του Σταγειρίτη φιλοσόφου, μέσα από μια σειρά διαλέξεων στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

 

 

Ο Αριστοτέλης, 2336 χρόνια μετά τον θάνατό του λαμβάνει άδεια από τους θεούς να επανέλθει στα επίγεια και να επισκεφθεί γνώριμα μέρη όπου έζησε και δίδαξε ή τα κέντρα του σύγχρονου κόσμου.

Στις φετινές διαλέξεις του, ο Γιώργος Κοντογιώργης ξεναγεί τον Σταγειρίτη στο Λύκειο, όπου δίδαξε στην Αθήνα, στους δρόμους και στις πλατείες της ελληνικής πρωτεύουσας, για να γνωρίσει τη ζωή, τις αξίες και τη συμπεριφορά των Αθηναίων. Τον βλέπουμε να επισκέπτεται τη Βουλή και να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις της, το Μέγαρο Μαξίμου, από όπου κυβερνάται η χώρα, τις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων, να συνομιλεί με πολιτικούς ηγέτες για τον σκοπό της πολιτικής και τον τρόπο του πολιτεύεσθαι, να βλέπει στο “MEGA Channel”  τις ειδήσεις και τα πολιτικά “πάνελ” ή να διαβάζει “Την Καθημερινή” για να διαπιστώσει πώς αναπτύσσεται ο πολιτικός διάλογος.

Τον βλέπουμε, επίσης να επισκέπτεται τα στέκια των αναρχικών στα Εξάρχεια και να διαλέγεται μαζί τους, να παρίσταται στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου και να ακούει τους καθηγητές να διδάσκουν δημοκρατία ή να διαλέγεται με τους μεγάλους στοχαστές της εποχής μας: τον Marx, τον Rawls, τον Polanyi, τον Καστοριάδη κ.ά. Περιηγείται τη Μακεδονία και ανταλλάσσει απόψεις με τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο για τα αποτελέσματα και τις προεκτάσεις του εγχειρήματός τους ή επισκέπτεται την Ουάσινγκτον, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και προβαίνει σε συγκριτικές αναγωγές του σήμερα με την Αθήνα και τις διακρατικές σχέσεις της εποχής του.

Τι θα αποκομίσει άραγε ο Αριστοτέλης στο τέλος αυτού του ταξιδιού επάνω στη γη στις απαρχές του 21ου αιώνα; Πώς αποτιμά την επικαιρότητα του έργου του στην εποχή μας, ή πώς στοχάζεται τα πράγματα και το μέλλον του σύγχρονου κόσμου; Ένας επίκαιρος διάλογος του Κοντογιώργη με τον δάσκαλό του, που φωτίζει τα πράγματα σε μια κομβική στιγμή για την εποχή μας.

Οι επόμενες διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν τις Τρίτες 27/1 & 3, 10, 17, 24/2 και την Παρασκευή 6/3.