Αρχιπέλαγος/ Ομαδική εικαστική έκθεση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.

Θα πραγματοποιηθεί στο παλαιό δημοτικό σχολείο στον Αρτέμωνα της Σίφνου

Εγκαίνια 31 Ιουλίου

Συμμετποχή: Κική Βουλγαρέλη, Πάνος Καρδάσης, Βάσω Τρίγκα & Κλαίρη Τσαλουχίδη Χατζημηνά

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Ο όρος Αρχιπέλαγος, στη γεωγραφία, χαρακτηρίζει γεωλογικό σχηματισμό αποτελούμενο από μια αλυσίδα ή ανεπτυγμένη συστάδα νησιών.

Αρχιπελάγη απαντώνται συνήθως στην ανοιχτή θάλασσα, αν και σε μερικές περιπτώσεις γειτνιάζουν με μεγάλους όγκους ξηράς. Τα αρχιπελάγη είναι συχνά ηφαιστειογενή, σχηματισμένα κατά μήκος ωκεάνιων ρηγμάτων ή σε περιοχές με ενεργή ηφαιστειακή δραστηριότητα, εντούτοις στη διαδικασία σχηματισμού τους εμπλέκονται και άλλες γεωλογικές διεργασίες όπως η απόθεση, η αποσάθρωση και η ανύψωση του εδάφους.

Ο όρος «arcipelago» προέρχεται από τις Ελληνικές λέξεις «άρχων» (αρχηγός / πρώτος) και «πέλαγος» (θάλασσα) . Αρχικά η ονομασία αφορούσε το Αιγαίο Πέλαγος. Ήταν η μεσαιωνική του ονομασία και αναφέρεται με αυτή σε όλους τους χάρτες που διασώζονται από την εποχή. Αργότερα προσδιορίζεται με αυτόν τον όρο τα νησιά του Αιγαίου σαν ενότητα.

Με αφορμή την Επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και την επίσημη έναρξη του Αγώνα για την Απελευθέρωση των Ελλήνων, γεννήθηκε και εξελίχθηκε η σκέψη μιας ομαδικής εικαστικής επετειακής εγκατάστασης. Στο πλαίσιο της εκθεσιακής δράσης, και υπό την αιγίδα του Δήμου Σίφνου, οι εικαστικοί Κική Βουλγαρέλη, Πάνος Καρδάσης, Κλαίρη Τσαλουχίδη-Χατζημηνά και Βάσω Τρίγκα σε συνεργασία με την επιμελήτρια της έκθεσης, προχωρούν στη σύσταση ενός σύνθετου επετειακού εγχειρήματος, με εικαστικές, πλαστικές και συμβολικές αναφορές στην Επανάσταση και τα ηρωϊκά νησιά του ελληνικού Αρχιπελάγους.

Μέσα από επίτοιχα ζωγραφικά έργα και κατασκευές (Κική Βουλγαρέλη, Κλαίρη Τσαλουχίδη Χατζημηνά), εγκαταστάσεις κοσμημάτων που εμπνέονται από τη γυναικεία και την ανδρική φορεσιά (Πάνος Καρδάσης), καθώς και μοναδικά κεραμικά γλυπτικά αντικείμενα και ζωγραφισμένα υφάσματα-λάβαρα (Βάσω Τρίγκα), αναμοχλεύεται με ευρηματικότητα και υψηλή αισθητική ένας διαφορετικός «χάρτης» του Αιγαίου και των επιμέρους στοιχείων του. Ηρωϊκά πορτρέτα, καράβια του Αγώνα, εξαρτήματα φορεσιάς και άλλα σύμβολα ελληνικότητας μα και θαλασσινά παραμύθια και ναυτικοί θρύλοι, εξυφαίνουν ένα χειροποίητο οπτικό πανόραμα που στρέφει το βλέμμα στη Σίφνο, το πρώτο νησί του ελληνικού αρχιπελάγους που ρίχτηκε από την πρώτη στιγμή στον αγώνα με πάθος, ακολουθώντας την Ύδρα και τα άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Στο πλαίσιο της εκθεσιακής εγκατάστασης στον εμβληματικό τόπο της παρουσίασής της, τα έργα των συμμετεχόντων εικαστικών εγκαλούν σε ένα πολυσχιδές εικονοποιητικό αφήγημα.

Η έκθεση πραγματοποιείται  με την ευγενική χορηγία των:

Οικογένεια Χ. Χατζημηνά και  Ζ. Λέντζα & των εταιρειών και καταστημάτων Carpo, Dimello, Boutari Winery, Yalos, Ωκύαλος, Vegeraki και Tratamento καθώς και με την υποστήριξη του Ζαχαροπλαστείου Γεροντόπουλος & του Φαρμακείου Κ. Βαβρίτσα.

Κατά τα εγκαίνια και τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.