Θα κτίσει μια πόλη από το μηδέν και θα της δώσει…ελληνικό όνομα! Προς το παρόν ψάχνει για χρήματα.

Ο Μάρκ Λόρι, ο άνθρωπος που ονειρεύεται να κτίσει από το μηδέν μια καθαρή και δίκαιη πόλη αγωνιά για τις οικονομικές ανισότητες των Ηνωμένων Πολιτειών και θεωρεί ότι θα λειτουργήσουν αρνητικά για το μέλλον της χώρας. Ο Μάρκ Λόρι αναζητά τρόπους να κάνει καλύτερο για τους ανθρώπους το γνωστό καπιταλιστικό σύστημα. Θα τα καταφέρει ή αυτό που προτείνει φαντάζει εξωπραγματικό ;

Η προσωπική ιστορία του Μαρκ Λόρι είναι ένα από τα success stories του αμερικανικού καπιταλιστικού συστήματος. Δημιούργησε δύο startups του ηλεκτρονικού εμπορίου, τις οποίες πούλησε αντί 550 εκατ. δολαρίων και 3,3 δισ. δολαρίων αντίστοιχα και στη συνέχεια πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια «τρέχοντας» το ηλεκτρονικό κατάστημα της Walmart. Σήμερα, από το αξίας 45 εκατ. δολαρίων ρετιρέ του στο Μανχάταν έχει κάθε λόγο να ονειρεύεται.

Σχεδιάζει, λοιπόν, να χτίσει μία νέα πόλη από το μηδέν, που φιλοδοξεί να γίνει «η πιο ανοικτή, η πιο δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς πόλη στον κόσμο». Η ουτοπία του Λόρι θα χτιστεί μέσα στην έρημο, θα κοστίσει 400 εκατ. δολάρια και θα φιλοξενήσει 5 εκατ. άτομα. Μάλιστα, ο entrepreneur την έχει ήδη ονομάσει Telosa, από την ελληνική λέξη «Τέλος», όπως την χρησιμοποιούσε ο Αριστοτέλης, για να περιγράψει έναν ανώτερο σκοπό.

mia-oytopia-me-elliniko-onoma-chtizontas-mia-poli-5-ekat-anthropon-apo-to-miden0

Ο Λόρι εμπνεύστηκε από τον Αμερικανό οικονομολόγο Χένρι Τζορτζ. Όταν διάβασε το μανιφέστο του, Progress and Poverty, όλα άλλαξαν για εκείνον, λέει. Το βασικό επιχείρημα του Τζορτζ είναι ότι οι οικονομικές ανισότητες οφείλονται στην ιδιοκτησία της γης για αυτό και η λύση την οποία προτείνει είναι η βαριά φορολόγηση της γης, ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητα της οικονομίας και η κοινωνική δικαιοσύνη. Οι υποστηρικτές του λένε ότι ένας φόρος επί της γης θα βοηθούσε να εξαλειφθούν σχεδόν όλοι οι άλλοι φόροι.

mia-oytopia-me-elliniko-onoma-chtizontas-mia-poli-5-ekat-anthropon-apo-to-miden1

Αυτό είναι που θέλει να κάνει ο Λόρι στην Telosa. «Εάν πας στην έρημο, όπου η γη δεν αξίζει τίποτα –ή πολύ λίγα- και δημιουργήσεις ένα ίδρυμα το οποίο έχει στην ιδιοκτησία του τη γη, και οι άνθρωποι μετακομίσουν εκεί και με τους φόρους τους χτιστούν υποδομές. Εάν χτίσεις μία από τις σπουδαιότερες πόλεις στον κόσμο, το ίδρυμα θα αξίζει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Και εάν ο σκοπός του ιδρύματος είναι να πάρει την υπεραξία της γης και να την επιστρέψει στους πολίτες με τη μορφή φαρμάκων, παιδείας, προσιτής στέγασης, κοινωνικών υπηρεσιών: Ουάου, αυτό είναι!», έλεγε πρόσφατα σε δημοσιογράφο του Bloomberg Businessweek.

mia-oytopia-me-elliniko-onoma-chtizontas-mia-poli-5-ekat-anthropon-apo-to-miden2

Ήδη, έχει αναθέσει σε έναν από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες του κόσμου, τον Δανό Μπιάρκε Ίνγκελς να σχεδιάσει την πόλη. Πρόκειται για τον άνθρωπο που σχεδίασε τα νέα κεντρικά γραφεία της Google στο Λονδίνο και την Καλιφόρνια και έφτιαξε μία πίστα του σκι πάνω σε ένα εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην Κοπεγχάγη. Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ίνγκελς αναλαμβάνει να σχεδιάσει μία ολόκληρη πόλη. Τον Ιανουάριο του 2020, η Toyota του ανέθεσε να φτιάξει το master plan για μία νέα πόλη 2.000 κατοίκων στους πρόποδες του όρους Φούτζι.

ο αρχιτέκτων που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό Μπιάρκε Ίνγκελς

Το πρόβλημα του Λόρι, τώρα, είναι να βρει τα χρήματα για να φτιάξει την Telosa και να αποδείξει ότι μπορεί να διορθώσει τα ελαττώματα του αμερικανικού καπιταλιστικού συστήματος. Είναι βέβαια πλούσιος, αλλά όχι τόσο.

Ο Λόρι, γιος μιας bodybuilder, πήρε την τάση να κατεβάζει διάφορες επιχειρηματικές ιδέες από τον πατέρα του, ο οποίος πάντα προσπαθούσε να «πιάσει την καλή».

Ως έφηβος έκανε ανταλλαγή καρτών του μπέιζμπολ και στο πανεπιστήμιο «έτρεχε» το δικό του hedge fund, έχοντας για πελάτες τους γονείς των πλούσιων συμφοιτητών του. Πριν να κλείσει τα 30, έβγαζε μισό εκατομμύριο δολάρια στο banking, όμως αποφάσισε να τα παρατήσει και να φτιάξει κάτι δικό του.

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν το Diapers.com, το οποίο πούλησε στην Amazon το 2010. Έπειτα από δύο χρόνια, παραιτήθηκε από την Amazon για να στήσει μία ανταγωνιστική της εταιρεία, την Jet.com. Και το 2016 την πούλησε στη Walmart.

moneyreview.gr