ΔΕΘ: Εξαγγελίες και στο βάθος εκλογές;

Ο πρωθυπουργός μετά το πολύ δύσκολο καλοκαίρι, ελπίζει στην αλλαγή  κλίματος, βασιζόμενος πρώτον στα χρήματα που έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και δεύτερον στο τέλος της πανδημίας. Βεβαίως ως προς το δεύτερο, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρξουν άλλες επώδυνες μεταλλάξεις του ιού και με την ελπίδα ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Πέραν αυτών όμως που πραγματικά θα διαμορφώσουν την τελική εικόνα, ο κ. πρωθυπουργός ο οποίος ενδέχεται να προσφύγει στις κάλπες εντός του επόμενου έτους θα πρέπει να συνυπολογίσει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με την απλή αναλογική και ό,τι αυτή μπορεί να σημαίνει για τη Νέα Δημοκρατία.

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, εξήγγειλε σειρά από οικονομικές ελαφρύνσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι προϊό­ντος του χρόνου το κατά τι αρνητικό κλίμα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή για την κυβέρνηση θα αναστραφεί και η προσφυγή στις κάλπες θα γίνει σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από αυτές που επικρατούν την τρέχουσα περίοδο και πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι σε θέση να διεκδικήσει μια νέα κυβερνητική θητεία. Όμως υπάρχει μια νάρκη στα σχέδια του πρωθυπουργού και είναι η απλή αναλογική.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

-Καμία χώρα δεν έχει μέλλον αν τα νέα παιδιά αισθάνονται ότι ο δρόμος κρύβει παγίδες για πολλούς. Οι νέοι φέτος βρίσκονται στην πρώτη σειρά γιατί είναι προτεραιότητα για την πατρίδα. Είναι η γενιά που δοκιμάστηκε πολύ το τελευταίο διάστημα. Είναι καιρός το ισοζύγιο των ευκαιριών να γίνει θετικό υπέρ της. Γιατί η νέα Ελλάδα χρειάζεται νέους πρωταγωνιστές.

-Εδώ ανακοίνωσα την αγορά των 18 rafale, τα οποία σύντομα θα γίνουν 24. Φέτος βρίσκομαι και πάλι στη Θεσσαλονίκη για να περιγράψω το σχέδιο μας για την Ελλάδα που αλλάζει, βαδίζει μπροστά και κοιτάζει ψηλά. Κυρίως όμως για να παρουσιάσω τα περισσότερα που μπορούμε να πετύχουμε μαζί το 2022.

-Η προηγούμενη περίοδος υπήρξε πολύ δύσκολη με πολλά ταυτόχρονα μέτωπα. Οι 19 από τους 26 μήνες της διακυβέρνησης μας ήταν μήνες κρίσεων και μεγάλων προκλήσεων. Όμως η οικονομία μας έμεινε όρθια. Δεσμεύτηκα προσωπικά ότι κανένας δεν θα αντιμετωπίσει μόνος αυτή τη θύελλα και το κάναμε πράξη.

-Οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές. Η Ελλάδα δανείζεται με τους ευνοϊκότερους όρους στην ιστορία της.

-Τα σύνορα μας φυλάσσονται ευρωπαϊκά και διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτεί το κοινό μας μέλλον.

-Είχαμε σημαντικές απώλειες, αλλά ήταν λιγότερες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, αναφορικά με την πανδημία

-Στα 35 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις. -70.000 περισσότερες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο ενώ ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα έσοδα από τον τουρισμό.

-Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται σε αριθμούς που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

-Η ανεργία υποχώρησε κατά 2 μονάδες.

-Πρόοδος αποτυπώνεται και στα κόκκινα δάνεια. Αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης για το 2021 στο 5,9%

-Την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε ότι το ΑΕΠ σημείωσε άλμα 16,2%. Γι’ αυτό και σήμερα είμαι σε θέση να εξαγγείλω την αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης της οικονομίας από το 3,6 στο 5,9%.

-To gov.gr είναι ο καθρέφτης της Ελλάδας του μέλλοντος που δείχνει το είδωλό της στο παρόν.

-Στο ψηφιακό κράτος, μιλούν στην κυριολεξία οι αριθμοί: από τo «112» μέχρι τις 1.256 ψηφιακές υπηρεσίες του που μας εξυπηρετούν καθημερινά. Γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία.

Οι εξαγγελίες για τους νέους

-Οι νέοι μας μεγάλωσαν βιώνοντας μόνο κρίσεις. Από την οικονομική κατάρρευση, το φλερτ με τη χρεοκοπία μέχρι την πανδημία και την κλιματική κρίση, που αφορά πρώτα και πάνω από όλα τη νέα γενιά.

-Εισηγούμαι από το βήμα της ΔΕΘ ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Νεολαία. -Πρώτη πρωτοβουλία, το πρώτο εύσημο: νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία όταν προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση θα ενισχύονται με 1.200 ευρώ για έξι μήνες. Τα 600 θα απευθύνονται στον εργοδότη και τα άλλα 600 στους νέους και νέες.

-Οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000.

-Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους σπουδαστές των ΙΕΚ.

-Από 01/01/2022 μηδενίζεται για τους νέους το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data. -50 GB δωρεάν data στο κινητό των εμβολιασμένων εφήβων 15-17 ετών.

-Καθιερώνεται από το 2022 η Ψηφιακή Κάρτα Νέων.

Φοροελαφρύνσεις

-Το ειδικό τέλος κινητής μειώνεται για όλους τους καταναλωτές. Θα πληρώνουν όλοι 10% αντί για 12% έως 20% που πλήρωναν έως σήμερα.

-Καταργείται ο φόρος για γονική παροχή και δωρεά έως 800.000 ευρώ.

-Μειώνεται κατά 50% ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου.

-Η απαλλαγή για την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και το 2022 για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

-Για τις επιχειρήσεις: ο συντελεστής φόρου πέφτει στο 22% σε μόνιμη βάση και θα ισχύσει από το φορολογικό έτος 2021.

-Καθιερώνουμε υπερεκπτώσεις για πράσινο κεφάλαιο.

-Φορολογικά κινητρα για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων.Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα θα φορολογούνται με 30% λιγότερο φόρο εισδήματος δηλαδή με μόνο 15,5%. Θα ισχύσει για τρία χρόνια.

-Παραμένει έως τον Ιούνιο του 2022 ο μειωμένος ΦΠΑ στα εισιτήρια μεταφορές, καφέ, ρούχα, ποτά, τουρισμό και κινηματογράφους. Επεκτείνεται και σε γυμναστήρια και σχολές χορού.

-Στο 22% μειώνεται ο συντελεστής φόρου εισοδήματος από 24%.

-Μειώνεται έως και 50% η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

-Επεκτείνεται για 3 μήνες η επιδότηση των δανείων του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ

-Η στήριξή μας στον κόσμο της εργασίας και σε ολόκληρη την κοινωνία δεν σταματάει. Αλλά επεκτείνεται.

-Ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθήσει να μειώνεται στην βάση των αντικειμενικών αξιών. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Το 2022 τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2021.

-Ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου.

-Τον Δεκέμβριο σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβάλλουμε το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά. Μια πράξη ανακούφισης πριν τις γιορτές σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.