ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΡΤΑ/ Θεατρική Σεζόν 2021-2022


Α
ς μην ξαναπούμε τα γνωστά… «Το θέατρο κλονίστηκε το προηγούμενο διάστημα όσο λίγοι τομείς κ.λπ. κ.λπ.». Ας θυμηθούμε ότι όλοι μας ξαφνιαστήκαμε, ταραχτήκαμε, φοβηθήκαμε, δοκιμαστήκαμε, αμφιβάλαμε, απογοητευτήκαμε, ενίοτε διασπαστήκαμε, αδικηθήκαμε. Κάποιοι πιο πολύ από άλλους, αλλά όσοι ήμασταν τυχεροί συνεχίσαμε.

Ας μην ξαναπούμε τα γνωστά… «Ό,τι δεν σε καταστρέφει σε κάνει πιο δυνατό κ.λπ.». Ας θυμηθούμε ότι υπάρχουν πράγματα που προέχουν, όπως η υγεία, σωματική και ψυχική, κι ας μην καταστρέψουμε κι ό,τι μας απέμεινε.

Ας μην ξαναπούμε τα γνωστά… «Η σημαντικότητα της τέχνης κ.λπ. κ.λπ.». Ας θυμηθούμε, ότι η όποια τέχνη έχει την δική της γλώσσα και δεν έχει ανάγκη να εκφράζεται μέσα από βαρύγδουπες δηλώσεις.

Ας μην ξαναπούμε τα γνωστά… «Πολλά θέατρα, πολλές παραστάσεις, ποιον αφορούν;». Ας θυμηθούμε ότι ο καθένας κάνει όσα μπορεί κι ό,τι αντέχει. Καμιά φορά κάνει και παραπάνω, προσπαθώντας να θυμηθεί από πού ξεκίνησε και πώς ονειρεύτηκε τη ζωή του.

Ας μην ξαναπούμε τα γνωστά… «Τα ίδια έργα, οι ίδιοι άνθρωποι, η ίδια ανακύκλωση αγωνίας να εκφράζεται ως καινούρια πρόταση». Ας θυμηθούμε όλοι ότι χρειάζεται χρόνος πολύς για να χτιστεί μια πραγματικότητα και ελάχιστος για να καταστραφεί. Ας επενδύσουμε στη φροντίδα.

Ας μην ξαναδούμε μόνο τους γνωστούς… Ας ανακαλύψουμε νέους κόσμους και ας διατηρήσουμε την ελπίδα και το δικαίωμα στο όνειρο με σταθερότητα και μέτρο.

Ας μην κάνουμε τη ζωή θέατρο… Και μάλιστα του παραλόγου. Το θέατρο είναι,  απλώς, ένας φευγαλέος αντικατοπτρισμός της ζωής που έχει νόημα μόνο εντός λογικών ορίων. Όταν χαθεί η λογική, η δύναμη που προσφέρει η διονυσιακή μανία καταλήγει σε μια πολύ επικίνδυνη πλάνη.

Ας πιάσουμε και πάλι τη ζωή, το θέατρο, τα όνειρα από την αρχή κι ας μην καταλήξουμε να κάνουμε άλλη μια φορά… τα γνωστά.

Θωμάς Μοσχόπουλος