Από τον Μπίσμαρκ στην Μέρκελ: Γιατί οι καγκελάριοι της Γερμανίας είχαν και έχουν τόσο μεγάλη σημασία

Καθώς οι Γερμανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες σε εκλογές που θεωρούνται ιστορικής σημασίας, έχει ενδιαφέρον να ενημερωθεί κανείς για μερικούς από τους σημαντικότερους καγκελάριους πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον αντίκτυπο που είχε η καγκελαρία στην Ευρώπη. Γιατί αποτελεί μια πραγματικότητα ότι η Γερμανία και ο γερμανικός λαός διαμορφώνουν – ως ένα βαθμό πάντα – την ευρωπαϊκή ταυτότητα και τις περισσότερες φορές αναδεικνύουν και επιβάλλουν πολιτικές που συνάδουν με τα δικά τους αποκλειστικά συμφέροντα.

Μόνο ο Οτο φον Μπίσμαρκ και ο Χέλμουτ Κολ έχουν καθίσει περισσότερο στο «τιμόνι» της Γερμανίας από ότι η Άνγκελα Μέρκελ. Ο Μπίσμαρκ «έχτισε» μια αυτοκρατορία και εφηύρε το πρώτο δημόσιο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και το πρώτο δημόσιο σύστημα Υγείας στην Ευρώπη. Ο Κολ υπήρξε ο «αρχιτέκτονας» της ενοποίησης της Γερμανίας το 1989 και ο Καγκελάριος με τον οποίο η Γερμανία «αποχαιρέτησε» το μάρκο και υιοθέτησε το ευρώ.

Τα επιτεύγματα της Άνγκελα Μέρκελ είναι πολύ πιο φτωχά. Στη 16χρονη θητεία της στην Καγκελαρία είχε να αντιμετωπίσει μεγάλες κρίσεις, από την οικονομική έως την πανδημία του κορονοϊού. Η ίδια υπηρέτησε με αφοσίωση τη χώρα της και την Ευρώπη, όμως η κυβέρνησή της έχει χάσει την «αίγλη» της τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. H Γερμανία είναι ευημερούσα αυτή την εποχή. Όμως τον θαυμασμό για την σταθερή διακυβέρνηση επί Μέρκελ διαδέχεται η απογοήτευση για τη στασιμότητα της χώρας.

Ακολουθεί podcast στο politico.

Ο σερ Κρίστοφερ Κλαρκ, ομότιμος καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και η αγγλο-γερμανίδα ιστορικός Katja Hoyer συζητούν για τον Ότο φον Μπίσμαρκ και το ρόλο του στη δημιουργία ενός ισχυρού νέου γερμανικού έθνους, καθώς και για τους λιγότερο διάσημους διαδόχους του που συνέβαλαν στο να οδηγηθεί η Ευρώπη σε έναν καταστροφικό πόλεμο.

Ο Timothy Garton Ash, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θυμάται τους μεγάλους μεταπολεμικούς καγκελάριους που ανοικοδόμησαν και τελικά επανένωσαν τη Γερμανία, από τον Konrad Adenauer μέχρι τον Helmut Kohl.

Και ο ίδιος ο Μάθιου Καρνιτσνίγκ του POLITICO και ο πρώην σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ Ντάνιελ Κόρσκι συζητούν για την κληρονομιά της Άνγκελα Μέρκελ – και τον ρόλο της στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ – καθώς η καγκελάριος αποχωρεί μετά από σχεδόν 16 χρόνια στην εξουσία.

ΠΗΓΗ politico