Η πανδημία έπληξε μεταξύ άλλων και τα Μουσεία που είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται δραματικά.

Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που μεγάλα μουσεία,όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη προβαίνει σε πώληση φωτογραφιών από τη συλλογή του, ενώ συνολικά και προς το παρόν, 219 δημιουργίες πωλούνται σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s, συμπεριλαμβανομένων έργων τέχνης των Πάμπλο Πικάσο, Ρόι Λιχτενστάιν και Φρανκ Στέλλα. Παρόμοιες εξελίξεις καταγράφονται και στην Ελλάδα,ειδικότερα στο Μουσείο Μπενάκη. 

Οι οικονομικές επιπτώσεις για το διάσημο μουσείο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αναφορές, είναι περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια, που προκλήθηκαν από το πεντάμηνο κλείσιμο του το 2020, όταν η πανδημία της Covid-19 έπληξε τη Νέα Υόρκη.

Από τις 24 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 Οκτωβρίου θα διατεθούν 168 φωτογραφίες του Μουσείου, από τη συλλογή φωτογραφιών της περιόδου του εμφύλιου πολέμου. Οι εικόνες της δεκαετίας του 1860 είναι από τις πιο διάσημες συλλογές του The Met.

Στις 6 Οκτωβρίου, συνολικά 16 φωτογραφίες – επτά από τις οποίες προέρχονται από το βιβλίο The Americans του διάσημου Eλβετού φωτογράφου ντοκιμαντέρ Ρόμπερτ Φρανκ – θα πωληθούν σε online δημοπρασία. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία του Φρανκ «US 90, En Route to Del Rio, Texas, 1955», που δείχνει μια γυναίκα και ένα μικρό παιδί σε μαύρο αυτοκίνητο, εκτιμάται ότι θα πουληθεί έναντι 250.000 δολαρίων.

Επιπλέον θα πωληθούν ανατυπώσεις και πολλαπλά έργα διαδικτυακά από τις 4 έως 18 Νοεμβρίου.

Τον Απρίλιο του 2020, η Ένωση Διευθυντών Μουσείων Τέχνης (AAMD) εξέδωσε μια σειρά αποφάσεων που άρουν τους περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο τα ιδρύματα θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα έσοδα από τις πωλήσεις έργων, αναφέροντας ότι τα Μουσεία θα μπορούσαν να διαθέσουν έργα τέχνης «για να πληρώσουν τα έξοδα που σχετίζονται με την άμεση φροντίδα των συλλογών ..».

Πωλήσεις σε δημοπρασίες

Πολλά μουσεία επηρεάστηκαν από την ιδέα πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από την πώληση έργων τέχνης για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων.

Το Μουσείο του Μπρούκλιν έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 35 εκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις σε δημοπρασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη για τη συντήρηση των έργων που διαθέτει.

Το Μουσείο Τέχνης του Νιούαρκ ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει 20 αντικείμενα από τη συλλογή του με τη βοήθεια του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s.

Ακόμη και στην Ελλάδα, το Μουσείο Μπενάκη προχώρησε πέρυσι τον Δεκέμβρη σε ηλεκτρονική δημοπρασία έργων τέχνης και αντικειμένων, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έσοδα που θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή του.

Καλλιτέχνες που έχουν ήδη αφήσει έργα τους ή συνεργάζονται με το Πωλητήριό του αλλά και ιδιώτες υποστηρικτές του, παραχώρησαν αφιλοκεδώς πολλά έργα με σκοπό τη διατήρηση του Μουσείου.

Ο κατάλογος των καλλιτεχνικών έργων, περιελάμβανε περισσότερα από 250 έργα 138 διαφορετικών καλλιτεχνών όπως Γιάννη Ακριθάκη, Κώστα Βαρώτσο, Αλέκο Φασιαμό, Κυριάκο Κατζουράκη, Σωτήρη Σόρογκα, Χρήστο Μποκόροο κ.ά.