Εμβόλια, ενεργειακά προβλήματα και Πολωνία ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν χθες στη σύνοδο Κορυφής.

Την ανάγκη να ενταθούν οι εκστρατείας εμβολιασμού στην ΕΕ επεσήμαναν οι ηγέτες κατά την χθεσινή σύνοδο Κορυφής, δεδομένου ότι όσο υπάρχει μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων, το ενδεχομένο να δημιουργηθούν νέες μεταλλάξεις του ιού είναι μεγάλο. Ολοι οι συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι ναι μεν τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλά και μάλλον αποδεκτά,  σημείωσαν ωστόσο ότι πολλοί διστάζουν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, είτε γιατί δεν έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητα και το μη πειραματικό των εμβολίων, είτε γιατί φοβούνται για τυχόν στο μέλλον παρενέργειες, είτε γιατί ανήκουν στην κατηγορία των δικαιωματιστών που θεωρούν ότι είναι δικαίωμά τους να αρνούνται οποιαδήποτε παρέμβαση στο σώμα τους ή θέτουν θέμα υποταγής σε συστήματα. Στη σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε και το πρόβλημα της παραπληροφόρησης, η οποία εντείνεται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Υπό το πρίσμα της εξέλιξης της επιδημιολογικής κατάστασης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά περαιτέρω συντονισμό για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός και των ταξιδιών εντός της ΕΕ, καθώς και την αναθεώρηση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου. Ενθαρρύνει την Επιτροπή να επιταχύνει τις εργασίες της όσον αφορά την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών με τρίτες χώρες.

Ενεργειακά προβλήματα 

Για το ζήτημα της ενέργειας, η καγκελάριος Μέρκελ επαίνεσε την εργαλειοθήκη της Κομισιόν και προειδοποίησε κατά πιο δραστικών μέτρων που θα υπονομεύσουν τους μηχανισμούς της αγοράς. Ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, που έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις ανατιμήσεις, σημείωσε ότι θα επαναφέρει το θέμα της πιο άμεσης εμπλοκής της Ε.Ε. στην προσπάθεια μείωσης των τιμών τον Δεκέμβριο. Η ισπανική κυβέρνηση, είπε, κινείται «ταχύτερα» στο ζήτημα από την Κομισιόν και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική πρέπει να είναι η μαζική επένδυση σε καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια».

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα κράτη-μέλη καλούνται να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της εργαλειοθήκης για την «παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης στους πιο ευάλωτους πολίτες και για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων». Αναφέρεται επίσης ότι το Συμβούλιο και η Κομισιόν θα εξετάσουν μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ενεργειακού συστήματος της Ε.Ε., τη διατήρηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα, την ασφάλεια προμηθειών και την υποστήριξη της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα. Καλείται, τέλος, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επιταχύνει τις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση.

Πολωνία – ΕΕ 

Ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της σκληρής στάσης απέναντι στην Πολωνία, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι η αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στη χώρα είναι «αδιαπραγμάτευτη». Είναι «πολύ δύσκολο» να διατεθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης στην Πολωνία «αν αυτό το θέμα δεν διευθετηθεί», τόνισε. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ρόλο να παίξει στο ζήτημα, επέμεινε ο κ. Ρούτε, όχι μόνο η Επιτροπή.

«Δεν θα ενεργήσουμε υπό την πίεση εκβιασμού. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέκι. Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εκφράστηκε με σκληρή γλώσσα για το ζήτημα.

«Το θέμα έχει να κάνει με τα θεμέλια των δημοκρατιών μας σε αυτό το μέρος του κόσμου, οπότε δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε», σχολίασε ο Μαρκ Ρούτε. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, που ήδη απειλείται με ευρωπαϊκές κυρώσεις, τάχθηκε κατά της επιβολής κυρώσεων στη Βαρσοβία. «Η Πολωνία είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο. Δεν υπάρχει λόγος για κυρώσεις. Είναι γελοίο», είπε ο Βίκτορ Όρμπαν.