Covid-19: Πάνω από τα πέντε εκ. οι νεκροί παγκοσμίως. 246 εκατομμύρια τα κρούσματα.Οι επιστήμονες ανησυχούν για την επιβράδυνση των εμβολιασμών.

Μάλιστα ο αριθμός κρουσμάτων και θανάτων και κρουσμάτων μπορεί σύμφωνα με πρόσφατη πρόβλεψη του ΠΟΥ να είναι ακόμη και τριπλάσιος από εκείνον που επισήμως αναφέρεται.

Το όριο των τεσσάρων εκατομμυρίων θανάτων από κορονοϊό παγκοσμίως είχε ξεπεραστεί από τις αρχές Ιουλίου και έκτοτε παρά την μείωση κρουσμάτων και θανάτων στις περισσότερες ηπείρους, η Ευρώπη παρουσίασε σταδιακά, μια ιδιαίτερα υψηλή αύξηση που διαμορφώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε 1,6 εκ. κρούσματα και σε 21.700 θανάτους.

 Τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων

Ειδικότερα 42 από τις 61 χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας ανέφεραν αύξηση των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα. Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με 330.465 νέα κρούσματα και αύξηση 16%, την Ρωσία με 248.956 νέα κρούσματα, και αύξηση 15% καθώς και στην Τουρκία 196.850 νέα κρούσματα, αριθμός όμως που συνιστά μείωση κατά 8%. Ο υψηλότερος αριθμός νέων θανάτων καταγράφεται στην Ρωσία με 7288 που αντιστοιχεί σε αύξηση 6%. Ακολουθούν η Ουκρανία με 3239 και αύξηση 51%, ενώ και η Ρουμανία καταγράφει 2889 θανάτους και αύξηση 22%.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ υποστηρίζουν πως για την αύξηση των κρουσμάτων και θανάτων ευθύνονται αρκετοί παράγοντες μεταξύ των οποίων και τα σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης καθώς χώρες όπως η Ουκρανία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Μολδαβία και η Γεωργία καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά νέων κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα.

Αύξηση κρουσμάτων με την παραλλαγή AY.4.2

Όσον αφορά την παραλλαγή Δέλτα Plus γνωστή ως AY.4.2, ο ΠΟΥ σημειώνει πως  από τον Ιούλιο και έως στις 25 Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί πάνω από 26.000 ακολουθίες του γονιδιώματος σε 42 χώρες. Η πλειοψηφία τους και σε ποσοστό 93% προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου καταγράφεται μια σταδιακή αύξηση της AY.4.2., ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες με στόχο να αξιολογηθεί εάν η παραλλαγή παρουσιάζει υψηλότερη μεταδοτικότητα ή μείωση της ικανότητας των αντισωμάτων να μπλοκάρουν τον ιό.

Παραμένουν χαμηλά τα κρούσματα στις νεαρές ηλικίες

Εν τω μεταξύ τα πρώτα στοιχεία της ανάλυσης για την αναλογία κρουσμάτων και θανάτων ανά ηλικία και φύλο δείχνουν ότι επι 122.921.974 κρουσμάτων, που αντιπροσωπεύουν το 52% των παγκόσμιων λοιμώξεων, το 51% αφορά γυναίκες, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το  58% των θανάτων. Αυτές οι αναλογίες ποικίλλουν ανά περιοχή, όπως για παράδειγμα, στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και της Αφρικής, στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών τόσο στα κρούσματα όσο και στους θανάτους. Παράλληλα, όπως τονίζεται από τον Ιούλιο του 2021, άρχισε να παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων μεταξύ των ατόμων ηλικίας 0-24 ετών, ιδιαίτερα στις περιοχές της Ευρώπης και του Δυτικού Ειρηνικού. Ωστόσο, τα συνολικά ποσοστά μόλυνσης και ασθένειας παραμένουν χαμηλά μεταξύ των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων.

 Κώστας Δαβάνης/ΕΡΤ