Home Διεθνη ΗΠΑ: Δελτίο προαναγγελίας θυέλλης

ΗΠΑ: Δελτίο προαναγγελίας θυέλλης

by bot

ΗΠΑ: Δελτίο προαναγγελίας θυέλλης

Του Γιώργου Καπόπουλου/ KReport.gr

Την ώρα που κορυφώνεται η ανησυχία για τις εξελίξεις στην κρίση της Ουκρανίας, την ώρα που ο Μπάιντεν αυτοσυγχαίρεται για τον θάνατο του επικεφαλής των Τζιχαντιστών του ISIS , τα νέα από το εσωτερικό μέτωπο των ΗΠΑ είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά.

Liz Cheney – Adam Kinzinger

Η Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος επέβαλλε μομφή στους βουλευτές Λιζ Τσένι και Ανταμ Κίζιγκερ για την συμμετοχή τους στην διερευνητική επιτροπή του Κογκρέσου για την αιματηρή έφοδο στο Καπιτώλιο την 6.1.2021 των οπαδών του Τραμπ με στόχο την ματαίωση της επικύρωσης της εκλογικής νίκης του Μπάιντεν. Το σκεπτικό της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων  προκαλεί ανατριχίλα: Οι δύο Βουλευτές κατηγορούνται για συμμετοχή στην δίωξη νομιμοφρόνων πολιτών που συμμετείχαν σε νόμιμη πολιτική διαδικασία!

Εκτός από τους δύο Βουλευτές που τιμωρήθηκαν για το πολιτικό τους θάρρος, την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων αποδοκίμασε ο πρώην Αντιπρόεδρος Μαρκ Πενς με τη δήλωση ότι ο Τραμπ δεν έχει δίκιο όταν τον κατηγορεί ότι κακώς δεν ακύρωσε τα αποτελέσματα των Εκλογών του 2020 όπως είχε δικαίωμα.

Τα παραπάνω δεν προκαλούν αιφνιδιασμό, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη αναπτυχθεί σε διάταξη μάχης στις Πολιτείες που ελέγχουν, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου, όπου επανεκλέγεται η Βουλή των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο της Γερουσίας.

Στις πολιτείες που έχουν Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη, γίνονται προετοιμασίες σε τρία μέτωπα:

Πρώτον. επαναχαράσσονται τα όρια των εκλογικών περιφερειών  με κριτήριο την διευκόλυνση επικράτησης Ρεπουμπλικάνων  υποψηφίων.

Δεύτερον, περιορίζεται η ακόμη και συρρικνώνεται το δικαίωμα της συμμετοχής στις εκλογές με επιστολική ψήφο.

Τρίτον, καθίσταται πολύ πιο δύσκολη και δαιδαλώδης η διαδικασία εγγραφής  στους εκλογικούς καταλόγους.

Εξυπακούεται ότι το μείζον γεγονός είναι η μομφή της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων στους Βουλευτές Τσένι και Κίζιγκερ που αποτελεί ένα μήνυμα εμφυλιοπολεμικής περιχαράκωσης. Το μήνυμα επί της ουσίας λέει ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα θεωρηθεί νόμιμο δεν είναι άλλο από την νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και στις προεδρικές εκλογές το 2024.

Αν δεν νικήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι, τότε οι ψηφοφόροι του κόμματος θα θεωρήσουν ότι η ήττα είναι προϊόν συνωμοσίας και κλοπής ψήφων για δεύτερη φορά , μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που νομιμοποιεί εξεγερσιακές μορφές διαμαρτυρίας όχι μόνο στο Καπιτώλιο αλλά σε ολόκληρη την χώρα.

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:

  • Η ηγεσία του τραμπικού, πλέον, Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να μπλοφάρει με στόχο την συσπείρωση της εκλογικής βάσης με την ενδόμυχη ελπίδα ότι δεν θα χρειασθεί έξοδος από την συνταγματική νομιμότητα καθώς κατά παράδοση στο τέλος της πρώτης διετίας στο Λευκό Οίκο το κόμμα του Προέδρου χάνει τις ενδιάμεσες εκλογές.
  • Η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων να έχει αυτοεγκλωβισθεί να δείχνει βασιλικότερη του Βασιλέως και να μην μπορεί να σχεδιάσει μια επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα χωρίς πολιτικό κόστος που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ίδρυση ακροδεξιού κόμματος.

Η αρχή έγινε το 2000 όταν ο Γκορ αμφισβήτησε την οριακή επικράτηση του Μπους στην Φλόριντα με τον διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας όχι μόνον να συντηρεί την συνεχή συρρίκνωση της αποδοχής  των κοινών κανόνων  δημοκρατικής εναλλαγής στην εξουσία αλλά να έχει διαμορφώσει δύο αλληλοαποκλειόμενες και ασύμβατες πολιτικές και κοινωνικές νομιμότητες.

Τα παραπάνω θα επηρεάσουν καθοριστικά την θέση των ΗΠΑ στην Διεθνή Σκηνή:

Πρώτον, τίθεται θέμα αξιοπιστίας των όποιων διεθνών δεσμεύσεων θα αναλάβει ο ένοικος του Λευκού Οίκου μέχρι το 2024.

Δεύτερον, ο Μπάιντεν κινδυνεύει αν χάσει σε μερικούς μήνες τον έλεγχο του Κογκρέσου και δεν μπορεί να ελπίζει σε μια λειτουργική συγκατοίκηση με την νέα πλειοψηφία όπως στο παρελθόν να μην μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Τρίτον, είναι γνωστό ότι σε παρόμοιες καταστάσεις ταυτόχρονης κοινωνικής , πολιτικής κι θεσμικής κρίσης ο πειρασμός είναι πάντοτε μεγάλος να αναζητηθεί ένας εξωτερικός εχθρός που να συσπειρώνει.

You may also like

artpointview.gr @ 2024