Μπορεί η Ισπανία να καλύψει το κενό του ρωσικού φυσικού αερίου;

Οι υψηλές δυνατότητες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης επιτρέπουν στην Ισπανία να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με περισσότερες εγγυήσεις από τους γείτονές της στην ΕΕ, τουλάχιστον όσον αφορά στην ασφάλεια του εφοδιασμού, όπως αναφέρουν οι ειδικοί στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

 

Η Ισπανία, η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ικανότητα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της ΕΕ, θα μπορούσε να καλύψει το κενό φυσικού αερίου που άφησε η Ρωσία, αν και οι περιορισμένες διασυνδέσεις της με την υπόλοιπη ήπειρο εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα.

Αν και η Ισπανία στεγάζει το ένα τρίτο της ικανότητας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της ΕΕ, οι περιορισμένες διασυνδέσεις της με την υπόλοιπη ήπειρο περιορίζουν επί του παρόντος τη χώρα στο να μπορεί να παρέχει εναλλακτικές λύσεις αντί του ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσαν εμπειρογνώμονες στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Ισπανία στεγάζει λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο ή το 35% της χωρητικότητας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIP)-  της ένωσης των ευρωπαϊκών φορέων εκμετάλλευσης υποδομών φυσικού αερίου, η οποία αποτελείται από 67 εταιρείες από 26 χώρες συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η κατάταξη έχει ως εξής: η Ισπανία, με χωρητικότητα 3,31 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, με 22% της αποθηκευτικής ικανότητας LNG (2,09 εκατομμύρια), η Γαλλία ( με 14% ή 1,35 εκατομμύρια), το Βέλγιο (με 6% ή 0,56 εκατομμύρια) και η Ιταλία (με 5% ή 0,54 εκατομμύρια).

Η Ισπανία κατέχει επίσης την πρώτη θέση όσον αφορά στη δυναμικότητα επαναεριοποίησης – τη διαδικασία που πραγματοποιείται σε εγκαταστάσεις όπου το LNG μεταφέρεται μέσω πλοίων σε υγρή μορφή.

Το αέριο, το οποίο μεταφέρεται με πλοίο σε θερμοκρασία 160 βαθμών κάτω από το μηδέν σε υγρή μορφή, εκφορτώνεται στις εγκαταστάσεις και χρησιμοποιείται μια διαδικασία για την αύξηση της θερμοκρασίας σε αέρια κατάσταση, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να εγχυθεί σε αγωγούς για μεταφορά.

Η δυναμικότητα επαναεριοποίησης της Ισπανίας ανέρχεται στο 27% της δυναμικότητας της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει και πάλι τη δεύτερη μεγαλύτερη δυναμικότητα με 22%, ακολουθούμενο από τη Γαλλία με 17%, το Βέλγιο με 8% και την Ιταλία με 7%. Η δυναμικότητα επαναεριοποίησης της Ισπανίας ανέρχεται συνολικά σε 1.910,40 γιγαβατώρες (GWh) ανά ημέρα, έναντι 1.565 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1.252,70 στη Γαλλία, 541 στο Βέλγιο και 514,5 στην Ιταλία.

Οι υψηλές δυνατότητες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης επιτρέπουν στην Ισπανία να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με περισσότερες εγγυήσεις από τους γείτονές της στην ΕΕ, τουλάχιστον όσον αφορά στην ασφάλεια του εφοδιασμού, όπως αναφέρουν οι ειδικοί στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Εκτός από τις δυνατότητες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης, η σύνδεση της χώρας με την Αλγερία -από όπου προέρχεται το 90% του εφοδιασμού της με φυσικό αέριο- θα μπορούσε να βοηθήσει την Ισπανία να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη.

Ωστόσο, δεν υπάρχει σύνδεση με το κεντρικό ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Gonzálo Escribano, διευθυντής του προγράμματος για την ενέργεια και το κλίμα στο Βασιλικό Ινστιτούτο Elcano, μια από τις πιο έγκυρες δεξαμενές σκέψης της Ισπανίας, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο η Ισπανία να συνεχίζει να συνιστά ένα ευρωπαϊκό «νησί» όσον αφορά στην ενέργεια.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί ζήτησαν την επανέναρξη της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Midcat, ενός έργου για μια νέα διασύνδεση φυσικού αερίου με τη Γαλλία, το οποίο έχει σταματήσει λόγω των αντιρρήσεων των ισπανικών και γαλλικών ρυθμιστικών αρχών.

(Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)