Η επανεκλογή του Ούγγρου πρωθυπουργού ‘Ορμπαν θρίαμβος του λαϊκισμού;

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν θα εξακολουθησει να θεωρείται η κορυφή της αντιπαράθεσης στους κόλπους της ΕΕ. Η επανεκλογή του δεν προοιωνίζεται τίποτα διαφορετικό. Θα υπάρξουν πολλές περισσότερες συγκρούσεις για τις βασικές αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέλος της οποίας είναι και η Ουγγραρία, ενώ θα προκύψουν μεγαλύτερα και εντονότερα προβλήματα καθώς ο ‘Ορμπαν στηρίζει απροκάλυπτα την σκληρή πολιτική και πολεμική γραμμή της Μόσχας.

Ο δεξιός λαϊκιστής ηγέτης εκλέγεται για τέταρτη συνεχή θητεία και μάλιστα το κόμμα του κερδίζει τα δύο τρίτα του ουγγρικού κοινοβουλίου. Προφανώς υπάρχει εξήγηση για όλο αυτό, αλλά η εξήγηση έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ανάλυσης που κάνει ο δυτικός τρόπος σκέψης και μόνον αυτός, κάτι που δεν λαμβάνεται υπόψιν στους κύκλους του Ορμπαν. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι κατέβηκαν ενωμένοι στις εκλογές της Κυριακής. Ομως είχαν παραβλέψει το πόσο μακριά από τους δημοκρατικούς κανόνες βρίσκεται ο ‘Ορμπαν και το πώς έχει διεισδύσει τα ΜΜΕ τα οποία και επηρεάζει.

Η προεκλογική εκστρατεία ουσιαστικά υπαγορεύτηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, χώρα γειτονική της Ουγγαρίας. Ο Όρμπαν δεν υπέστη εκλογική ζημιά από τη στενή σχέση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και αντίθετα φαίνεται να επωφελήθηκε θεωρώντας τον εαυτό του εγγυητή της ειρήνης και της σταθερότητας της Ουγγαρίας που θα διασφάλιζε ότι η χώρα δεν θα παρασυρθεί στον πόλεμο.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκυ επιτέθηκε στον Όρμπαν επειδή υιοθέτησε πιο ήπια γραμμή έναντι της Μόσχας. Ενώ η Ουγγαρία – μέλος τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ – έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και υποστήριξε τις κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα, αντιτάχθηκε στην απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας και αρνήθηκε να παράσχει διμερώς στο Κίεβο όπλα. Ηταν ένα παιγνίδι που ο Ορμπαν το έφερε στα μέτρα του και το έπαιξε προς όφελός του. Τελικά κέρδισε τις εκλογές χωρίς να χρειαστεί να…ανοίξει μύτη.

Η νίκη του Όρμπαν σημαίνει ότι είναι πιθανό να ακολουθήσει παρόμοια στάση καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν αν θα επιβάλουν σκληρότερες κυρώσεις στη Μόσχα, ιδίως υπό το φως των αναφορών για σφαγές και βιασμούς αμάχων στις ουκρανικές πόλεις που προηγουμένως είχαν καταληφθεί από ρωσικά στρατεύματα. Οι βιαιότητες, οι εγκληματικές ενέργειες και η φρίκη στην περιοχή Μπούτσα του Κιέβου έχουν προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση και παγκόσμια αναστάτωση, δρομολογώντας ενδεχομένως κυρώσεις άλλης μορφής και πιθανή ενεργοποίηση φορέων του διεθνούς δικαίου.

Στην ομιλία του το βράδυ της Κυριακής, μετά την ανακοίνωση της νίκης του κόμματός του, ο Όρμπαν ανέφερε τον Ουκρανό πρόεδρο ως έναν από τους αντιπάλους που είχε να αντιμετωπίσει το κόμμα του στις εκλογές — μαζί με πολλούς από τους συνήθεις στόχους του, όπως «η αριστερή πτέρυγα στο σπίτι», «η διεθνής αριστερή πτέρυγα», «γραφειοκράτες των Βρυξελλών». Δεν έμεινε αλώβητος από τις επιθέσεις ούτε ο γνωστός και “φταίχτης των πάντων”, Τζορτζ Σόρος.

Αυτή η νίκη ήρθε εν μέσω σημαντικών ανησυχιών από εμπειρογνώμονες για τη δημοκρατία και πολιτικούς της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν ότι ο εκλογικός αγώνας στην Ουγγαρία είναι εξαιρετικά άνισος: το κόμμα του Oρμπαν είχε σχεδιάσει το σημερινό εκλογικό σύστημα και είχε βρει τρόπο, εμμέσως ή και άμεσα να ελέγχει μεγάλο τμήμα των ΜΜΕ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ;

Η ψήφος του ουγγρικού λαού παραμένει σεβαστή, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες κι αν επετεύχθη. Ομως είναι σαφές ότι η Ουγγαρία είναι δείγμα και μάλιστα εμφανές δείγμα δημοκρατικής οπισθοδρόμησης με έναν κυβερνητικό αυταρχισμό να ξαφνιάζει ολοένα και περισσότερο και χωρίς να υπάρχει τρόπος μετριασμού του.

Τις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμενόταν να ενεργοποιήσει έναν νέο μηχανισμό για την περικοπή των κονδυλίων του προϋπολογισμού στην Ουγγαρία λόγω ανησυχιών σχετικά με το κράτος δικαίου. Όμως η Επιτροπή άργησε και ουδείς γνωρίζει πότε θα επανέλθει επί του θέματος.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Η εκλογική επιτυχία του Ούγγρου ηγέτη θα μπορούσε να τονώσει τις φιλοδοξίες του να ασκήσει επιρροή στο εξωτερικό. Ως ένας από τους μακροβιότερους ηγέτες της Ευρώπης, ο Όρμπαν τείνει να ξεπεράσει το βάρος του στην ευρωπαϊκή πολιτική. Έχει βάλει στόχο να δημιουργήσει μια συμμαχία εθνικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη – φιλικά πρόσωπα όπως η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν και ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι.

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να προβάλει την ουγγρική επιρροή σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας την υποστήριξη μεταξύ των ουγγρόφωνων στις γύρω χώρες και επενδύοντας σε σχέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια. (Ο στενός σύμμαχος του Όρμπαν, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επίσης θριάμβευσε στις εκλογές της Κυριακής)

Η νίκη του Ορμπάν θα τροφοδοτήσει ερωτηματικά γύρω από το μέλλον των Τεσσάρων του Visegrad, συμμαχίας που αποτελείται από την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία, η ενότητα της οποίας δέχεται αυξανόμενη πίεση τις τελευταίες εβδομάδες.

«Πρέπει να σεβαστούμε τις δημοκρατικές εκλογές στην Ουγγαρία», δήλωσε ο Τσέχος ευρωβουλευτής Τόμας ΖΝτετσόβσκι, μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ωστόσο, σημείωσε τις διαφορές στο πλαίσιο των Τεσσάρων του Visegrad όσον αφορά την Ουκρανία και περιέγραψε τη συνεργασία στην ομάδα ως «πολύ δύσκολη». Θα ήταν «κρίμα», είπε, αν ο Όρμπαν απομονώνεται «ολοένα και περισσότερο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.