Το Auditorium Niccolò Paganini

Γράφει η πιανίστα ‘Εφη Αγραφιώτη που επισκέπτεται την Πάρμα της Ιταλίας 

Ο συναυλιακός αυτός χώρος βρίσκεται στο πάρκο ExEridania της Πάρμα κι έχει 800 θέσεις. Αρχιτέκτονας του ήταν ο Renzo Piano, το έργο παραδόθηκε το 2001. Είναι αφιερωμένο στον Niccolò Paganini, ο οποίος κλήθηκε στην Πάρμα από τη Δούκισσα Μαρία Λουίζα για να πλουτίσει τη δραστηριότητα της δουκικής ορχήστρας.


Μετά από συναυλίες στην Πάρμα και την Πιατσέντσα, του απονεμήθηκαν τιμές και η Μαρία Λουίζα του ανέθεσε την αναδιοργάνωση της Δουκικής Ορχήστρας. Έχοντας όμως συναντήσει αντίσταση στην υλοποίηση του έργου, καθώς ήταν πολύ επαχθές για τα οικονομικά του Δουκάτου, ο Παγκανίνι παραιτήθηκε και έφυγε από την Πάρμα.
Σοβαρά άρρωστος, αποφάσισε να πάει στη Νίκαια, που είχε πιο ήπιο κλίμα. Εδώ πέθανε όμως. Ο επίσκοπος απαγόρευσε την ταφή του λόγω ορισμένων φημών που κυκλοφορούσαν για το πρόσωπό του. Μετά από περιπλανήσεις, το σώμα του το οποίο είχε ταριχευθεί, θάφτηκε στο νεκροταφείο Villetta στην Πάρμα το 1876.

Στον οικισμό Gaione, λίγα χιλιόμετρα από την Πάρμα, βρίσκεται μια σύνδεση του με την Πάρμα: η Villa Paganini, που αγοράστηκε από τον βιολιστή το 1833. ‘Ηταν το αγαπημένο σπίτι στο οποίο ηρεμούσε από τις συναυλίες.

Η ανακαίνιση του Αμφιθεάτρου Παγκανίνι έδωσε μεγάλη σημασία στην ακουστική, τον φωτισμό και την αισθητική. Η κατασκευή είναι έργο μεγάλης αισθητικής και λειτουργικής αξίας, το κτίριο αναπνέει μέσα στο πράσινο του Πάρκου Ηριδανίας, σε μικρή απόσταση από το ιστορικό κέντρο.

Εδώ φιλοξενούν κάθε χρόνο συναυλίες υψηλού και παγκόσμιου μουσικού επιπέδου, καθώς και τις συναυλίες της Φιλαρμονικής Arturo Toscanini που χρησιμοποιεί το Paganini Auditorium για τη συναυλιακή της δραστηριότητα.


Τις Κυριακές του Σεπτεμβρίου στις 11:00 πραγματοποιείται η πατροπαράδοτη Festa delle bande militari και τις Κυριακές του Οκτωβρίου οι φίλοι της μουσικής παρακολουθούν το φεστιβάλ Festa delle Bande civiche. Το 2009 οι ακροατές πρωτάκουσαν την μπαντα  Giuseppe Verdi της Πάρμας σε δύο συναυλίες, εκ των οποίων η μία ήταν για το πάρτι λήξης του Festival Verdi.