Home Life & Art Auguste Rodin: 10 Γλυπτά που κόβουν την ανάσα που πρέπει να γνωρίζετε

Auguste Rodin: 10 Γλυπτά που κόβουν την ανάσα που πρέπει να γνωρίζετε

by bot

Auguste Rodin: 10 Γλυπτά που κόβουν την ανάσα που πρέπει να γνωρίζετε

Η μαεστρία του Γάλλου γλύπτη Auguste Rodin στην ανθρώπινη ανατομία, οι αντισυμβατικές μέθοδοι εργασίας και η δημιουργία συναισθηματικά πολύπλοκων έργων τον χαρακτήρισαν ως τον θεμελιωτή της σύγχρονης γλυπτικής.

O Auguste Rodin (1840-1917) θεωρείται ο θεμελιωτής της σύγχρονης γλυπτικής. Αντλώντας έμπνευση από τον Μιχαήλ Άγγελο, ο Ροντέν δημιούργησε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του γλυπτά που κόβουν την ανάσα και μετατρέπουν τα παραδοσιακά στοιχεία σε κάτι νέο. Παρόλο που μερικές φορές χρησιμοποιούσε καθιερωμένες μεθόδους στην προσέγγισή του στο έργο του, απομακρύνθηκε επίσης από τα ακαδημαϊκά πρότυπα στυλ τέχνης της εποχής για να προτιμήσει κάτι πιο αντισυμβατικό. Η ικανότητά του να δείχνει τηn ταραχώδη κίνηση της ανθρώπινης ανατομίας τον έκανε να ξεχωρίζει από τους συγχρόνους του και τον οδήγησε στη δημιουργία έργων που εξακολουθούν να έχουν αντίκτυπο στη σύγχρονη εποχή. Από τον “Στοχαστή” μέχρι τους “Πολιορκητές του Καλαί” και τις “Πύλες της Κόλασης”, ανακαλύψτε δέκα από τα πιο αξιόλογα γλυπτά του Ροντέν!

Το πιο διάσημο γλυπτό που φιλοτέχνησε ο Auguste Rodin (1840-1917) ονομάζεται Ο Στοχαστής (1880). Αυτό το εμβληματικό ανδρικό γυμνό απεικονίζει μια καθιστή φιγούρα ηρωικού μεγέθους βαθιά σκεπτόμενη με τον αγκώνα του να στηρίζεται στο γόνατο και το πηγούνι στο χέρι του. Αυτή η φιγούρα έχει απήχηση σε πολλούς ανθρώπους σήμερα. Και ο ίδιος ο Ροντέν ταυτίστηκε βαθιά μαζί της. Το έργο αποτελούσε μέρος μιας μεγαλύτερης παραγγελίας με τίτλο Οι πύλες της κόλασης. Με τον αρχικό τίτλο “Ο ποιητής”, το έργο έκανε κάποιους να πιστέψουν ότι ο Ροντέν απεικόνιζε τον Δάντη Αλιγκιέρι, τον συγγραφέα της Θείας Κωμωδίας. Άλλοι πιστεύουν, με βάση το γυμνό της φιγούρας και τα λόγια του ίδιου του Ροντέν, ότι το γλυπτό αυτό είναι ένα είδος αυτοπροσωπογραφίας.

 

Με την πάροδο των χρόνων, ο Στοχαστής έχει χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο της φιλοσοφίας. Το έργο απεικονίζει τη σκέψη ως μια επίπονη, ευγενική άσκηση, που απαιτεί βαθιά συγκέντρωση και προσπάθεια από τον στοχαστή. Σήμερα υπάρχουν 28 εκμαγεία αυτού του όμορφου έργου. Έντεκα κατασκευάστηκαν από τον Ροντέν κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ δεκαεπτά χυτεύτηκαν μετά θάνατον.

Άλλο ένα από τα πιο γοητευτικά γλυπτά του Ροντέν είναι το έργο του 1882 με τίτλο Το φιλί που δείχνει ένα ζευγάρι που αγκαλιάζεται χυτευμένο σε μάρμαρο. Ακολουθώντας τη μακρόχρονη παράδοση της γλυπτικής από μάρμαρο, ο Ροντέν δημιούργησε τρία αντίγραφα αυτού του έργου κατά τη διάρκεια της ζωής του. Όπως και ο Στοχαστής (1880), το Φιλί υποτίθεται ότι αποτελούσε αρχικά μέρος ενός μεγαλύτερου έργου βασισμένου στην Κόλαση του Δάντη, που ονομαζόταν Οι πύλες της Κόλασης. Το ζευγάρι σε αυτό το γλυπτό είχε ως πρότυπο τον Πάολο και τη Φραντσέσκα, δύο αμαρτωλούς εραστές από τη Θεία Κωμωδία. Η προσοχή του Ροντέν στην ανατομική λεπτομέρεια και η απεικόνιση των συναισθημάτων σε αυτό το γλυπτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, με αποτέλεσμα να είναι δημοφιλές στο κοινό με την πάροδο των ετών. Ο ίδιος ο Ροντέν θεώρησε ότι το γλυπτό αυτό ήταν πολύ παραδοσιακό, περιγράφοντας την αγκαλιά του ζευγαριού ως τυπική.

 

Εξετάζοντας τα γλυπτά που δημιούργησε ο Ροντέν κατά τη διάρκεια της ζωής του, το Χέρι του Θεού (1895) είναι σίγουρα ένα ενδιαφέρον έργο. Αυτό το έργο είναι ένα παράδειγμα της πιο παραδοσιακής επιρροής του Ροντέν από τον Μιχαήλ Άγγελο, καθώς και της σφιχτής κατανόησης μιας από τις πιο δύσκολες πτυχές της ανθρώπινης ανατομίας για να αποτυπωθεί: το χέρι. Ο Ροντέν έκανε ένα ταξίδι στην Ιταλία το 1875, όπου η τέχνη και η γλυπτική του Μιχαήλ Άγγελου θα άλλαζαν την πορεία της καλλιτεχνικής του καριέρας. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, εργάστηκε όχι απλώς για να αντιγράψει, αλλά για να επαναπροσδιορίσει και να αναδιαμορφώσει στοιχεία της γλυπτικής του Μιχαήλ Άγγελου μέσα στο σύγχρονο καλλιτεχνικό τοπίο. Το Hand of God είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα γλυπτά του που επικοινωνεί αυτή την επιρροή μεταφέροντας βαθιά συναισθήματα μέσω της ακριβούς απεικόνισης της ανατομίας. Αν και ο Ροντέν συχνά απέφευγε τα καλλιτεχνικά πρότυπα των ακαδημαϊκών συγχρόνων του, η επιρροή του από τον Μιχαήλ Άγγελο επέτρεψε στην τέχνη του να συνδεθεί με τον ευρύτερο ιστό της ιστορίας της γλυπτικής.

Το Βάζο των Τιτάνων (1878-80) είναι ένα σημαντικό έργο του Ροντέν, διότι, αν και αρχικά είχε αποδοθεί στον εργοδότη του Ροντέν, τον Albert-Ernest Carrier-Belleuse, οι ειδικοί έχουν αναγνωρίσει ότι είναι καθαρά έργο του Ροντέν. Μετά το ταξίδι του στην Ιταλία το 1875, το έργο του Rodin έγινε όλο και πιο μιχαγγελοειδές. Σχημάτισε αυτές τις φιγούρες με συστρεφόμενους μύες, τις οποίες ο Carrier-Belleuse ενσωμάτωσε στη συνέχεια σε ένα διακοσμητικό αγγείο. Αν και ο Ροντέν δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένος στην επανερμηνεία του έργου του Μιχαήλ Άγγελου όσο ήταν όταν δημιούργησε το Χέρι του Θεού (1895), το έργο αυτό αποτελεί άλλη μια αναπαράσταση της καλλιτεχνικής κατάρτισης και εκπαίδευσης που οδήγησε στην ίδρυση της σύγχρονης γλυπτικής.

Ένα άλλο εντυπωσιακό δείγμα της προηγούμενης δουλειάς του Ροντέν είναι Η εποχή του χαλκού (1877), ένα γλυπτό που προκάλεσε σκάνδαλο στους συγχρόνους του. Δημιούργησε το έργο στις Βρυξέλλες, με πρότυπο έναν νεαρό Βέλγο στρατιώτη, και το εξέθεσε εκεί το 1877, πριν το φέρει στο Σαλόνι του Παρισιού. Το γλυπτό προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς ο κόσμος δεν πίστευε ότι ο Ροντέν θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τόσο αληθινό άγαλμα, με αποτέλεσμα κάποιοι να τον κατηγορήσουν ότι χρησιμοποίησε εκμαγείο του εικονιζόμενου αντί για αθώα μοντελοποίηση του έργου. Ο Ροντέν μπόρεσε τελικά να αποδείξει ότι δεν υπήρχε δόλος στην καλλιτεχνική του διαδικασία, χαρακτηρίζοντας το έργο αυτό ως καθοριστική στιγμή για τη μαεστρία του στην ανατομική απεικόνιση.

 

Ο Καθεδρικός Ναός (1908) του Ροντέν είχε αρχικά τον τίτλο Η αψίδα της Συμμαχίας, από τους θόλους με τις νευρώσεις που υπάρχουν στις γοτθικές εκκλησίες. Με το πρωτότυπο σκαλισμένο σε πέτρα και τα μεταγενέστερα εκμαγεία από χαλκό, το γλυπτό απεικονίζει δύο δεξιά χέρια σε μια τοξωτή, σχεδόν αγκαλιά. Αφού ο Ροντέν δημοσίευσε ένα βιβλίο για τους γαλλικούς γοτθικούς καθεδρικούς ναούς το 1914, ο καλλιτέχνης μετονόμασε το έργο σε Καθεδρικό ναό για να καταστήσει σαφέστερη την έμπνευσή του. Αυτό το γλυπτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα του ισχυρού τρόπου με τον οποίο ο Ροντέν απεικόνιζε την ανατομία στο έργο του.


Ο Auguste Rodin φιλοτέχνησε το έργο “Οι αστοί του Καλαί” μετά από παραγγελία της δημοτικής αρχής της πόλης του Καλαί, Γαλλία, το 1884. Η πόλη ήθελε να τιμήσει ένα γεγονός από την αρχή του Εκατονταετούς Πολέμου, κατά το οποίο έξι κορυφαίοι πολίτες της πόλης του Καλαί, που ονομάζονταν επίσης “αστοί”, προσέφεραν τη ζωή τους στον βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδο Γ’ με αντάλλαγμα τη σωτηρία της πόλης τους. Ενώ η πόλη ήθελε αρχικά ένα άγαλμα που να απεικονίζει τον κύριο αστό, τον Eustache de Saint Pierre, η αμφιλεγόμενη πρόταση του Rodin συμπεριέλαβε και τους έξι άνδρες. Οι “Πολίτες του Καλαί” έχουν γίνει από καιρό ένα σεβαστό άγαλμα στην πόλη, το οποίο σέβονται για την απίστευτη απεικόνιση του θάρρους και του φόβου των ανδρών μπροστά στο θάνατο.

.

Μια άλλη απεικόνιση ιστορικής προσωπικότητας από τον Ροντέν είναι το μνημείο του Μπαλζάκ του 1897, παραγγελία της διάσημης συγγραφικής ένωσης Société des Gens de Letters. Το έργο απεικονίζει τον μεγάλο Γάλλο συγγραφέα Ονορέ ντε Μπαλζάκ, ο οποίος έγραψε την πολύτομη μυθιστορηματική σειρά La Comédie humaine. Και πάλι, τα αποκαλυπτήρια αυτού του γλυπτού συγκέντρωσαν αντιδράσεις, καθώς δεν απεικόνιζε τον συγγραφέα με τα συνήθη χαρακτηριστικά που το κοινό συνέδεε μαζί του, όπως γυαλιά, στυλό ή βιβλίο. Αντίθετα, ο Rodin προσπάθησε να μοιάσει στην προσωπικότητα του συγγραφέα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τα φυσικά χαρακτηριστικά του, με αποτέλεσμα ένα δυναμικό και μυστηριώδες γλυπτό. Η ένωση συγγραφέων ακύρωσε την παραγγελία και ο Ροντέν δεν πρόλαβε ποτέ να δει το έργο του να χύνεται σε χαλκό, αλλά το Μνημείο στον Μπαλζάκ παραμένει ένα από τα πιο σπουδαία γλυπτά διαχρονικά.

Ένα ενδιαφέρον έργο από τον πρώιμο κατάλογο του Rodin είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής που κηρύττει (1878-1880).

Ο Ροντέν άρχισε να διαμορφώνει αυτό το γλυπτό μετά τη διαμάχη για την Εποχή του Χαλκού. Σχεδίασε τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή ως μια φιγούρα μεγαλύτερη από τη ζωή και τελικά παρουσίασε το έργο στο σαλόνι του 1880. Ενώ αυτό το έργο δεν είναι τόσο γνωστό σήμερα όσο η Εποχή του Χαλκού, ήταν επίσης εξαιρετικά αμφιλεγόμενο όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά λόγω της ωμής, γυμνής απεικόνισης μιας βιβλικής μορφής. Ο Ροντέν εμπνεύστηκε να δημιουργήσει αυτό το έργο μετά τη συνάντηση με έναν τραχύ Ιταλό χωρικό, λέγοντας: “Σκέφτηκα αμέσως έναν Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή- δηλαδή έναν άνθρωπο της φύσης, έναν οραματιστή, έναν πιστό, έναν προάγγελο που ήρθε να αναγγείλει κάποιον μεγαλύτερο από τον εαυτό του”. Το γλυπτό αυτό αποτελεί παράδειγμα της πρώιμης καθιερωμένης καλλιτεχνικής φιλοσοφίας του Ροντέν και της απεικόνισης ιστορικών και βιβλικών μορφών, νήματα που συνεχίζονται σε όλο το μεταγενέστερο έργο του.ραμένει ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γλυπτά του μέχρι σήμερα

Οι Πύλες της Κόλασης (1880-1917) είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της καριέρας του Auguste Rodin. Πρόκειται για ένα αριστούργημα βασισμένο στην Κόλαση του Δάντη. Αποτελούμενο από ένα μεγάλο σύνολο χάλκινων πορτών που παραγγέλθηκαν από ένα μουσείο στο Παρίσι, ο Ροντέν εργάστηκε πάνω στις Πύλες της Κόλασης επί 37 χρόνια. Αν και αρχικά σκόπευε το έργο να απεικονίζει όλες τις μορφές της Θείας Κωμωδίας, σύντομα υιοθέτησε μια πιο αφηρημένη προσέγγιση, προσθέτοντας και αφαιρώντας πάνω από 200 μορφές από το έργο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Πολλά από τα πιο αξιοσημείωτα έργα του Ροντέν σχεδιάστηκαν αρχικά ως τμήματα αυτής της παραγγελίας και αργότερα μεγεθύνθηκαν και μετατράπηκαν σε αυτόνομα γλυπτά, όπως ο Στοχαστής και το Φιλί. Με αυτόν τον τρόπο, το πιο εμβληματικό έργο του Ροντέν Οι πύλες της κόλασης συνδέεται με μια καριέρα γεμάτη απίστευτη τέχνη.

Elizabeth Berry thecollector.com

You may also like

artpointview.gr @ 2024