Ασπαρτάμη: Πιθανώς καρκινογόνα σύμφωνα με την απόφαση του ΠΟΥ

H ασπαρτάμη, το δημοφιλές γλυκαντικό που πολλοί προτιμούν αντί της ζάχαρης, είναι «πιθανώς καρκινογόνα» σύμφωνα με την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ωστόσο παραμένει ασφαλής για κατανάλωση αρκεί να καταναλώνεται σε συγκεκριμένες ποσότητες.

Σύμφωνα με την έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ υπάρχει πιθανή σχέση της ασπαρτάμης με τον καρκίνο του ήπατος. O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση, εάν χρησιμοποιείται εντός συγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών. Μάλιστα, μια ξεχωριστή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, που έκανε επίσης μια αξιολόγηση κινδύνου για την ασπαρτάμη, ανέφερε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ δεν χρειάζεται να αλλάξουν.

Και ενώ ορισμένοι επιστήμονες και κατασκευαστές τροφίμων και ποτών ανησυχούν ότι η επισήμανση του ΠΟΥ «πιθανώς καρκινογόνα» θα προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές, ο Οργανισμός ελπίζει ότι αυτός ο χαρακτηρισμός θα ωθήσει τους επιστήμονες να κάνουν ακόμη περισσότερη έρευνα σχετικά με την ασπαρτάμη και την πιθανή σχέση με τον καρκίνο.

Πού υπάρχει ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, που βρίσκεται στην αγορά εδώ και δεκαετίες. Το συγκεκριμένο γλυκαντικό, σύμφωνα με το Calorie Control Council, βρίσκεται σε περίπου 6.000 προϊόντα παγκοσμίως.

Αναψυκτικά όπως η Coca Cola, η Coce Zero, η Pepsi και ορισμένοι χυμοί περιέχουν ασπαρτάμη, ενώ υπάρχει επίσης σε σάλτσες για σαλάτες, σε παγωτά ακόμα και σε τσίχλες. Σε σύγκριση με τη λευκή ζάχαρη η ασπαρτάμη είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά.

Το 1974 ο FDA ενέκρινε τη χρήση της ασπαρτάμης σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά, αλλά η απόφαση ανεστάλη για μερικά χρόνια, καθώς επιστήμονες ανησύχησαν όταν μια πρώιμη μελέτη σε ζώα έδειξε ότι η ασπαρτάμη μπορεί να είχε προκαλέσει όγκους στον εγκέφαλο αρουραίων.

Η συνιστώμενη ποσότητα
Μόλις το 1981, μετά από ενδελεχή έρευνα, ο FDA επέτρεψε τελικά την εμπορία της ασπαρτάμης σε ξηρά τρόφιμα. Εκείνη τη χρονιά, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του FAO/WHO για τα πρόσθετα τροφίμων καθόρισε τις παραμέτρους για την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ δεν έχουν αλλάξει από το 1981: μέγιστο ημερήσιο όριο 40 χιλιοστόγραμμα ασπαρτάμης ανά κιλό σωματικού βάρους. Ένα άτομο θα έπρεπε να πίνει πολλά αναψυκτικά ή να τρώει πολλά τρόφιμα με ασπαρτάμη για να καταναλώσει τόση ποσότητα. Έτσι κάποιος που ζυγίζει κατά μέσο όρο 83 κιλά ή 184 λίβρες στην Αμερική θα μπορούσε να πίνει έως και 33 κουτιά την ημέρα και να παραμένει εντός των ορίων. Η αμερικανική σύσταση των 50 χιλιοστογραμμαρίων ανά κιλό θα επέτρεπε περισσότερα από 40 κουτιά για ένα άτομο 184 κιλών.

PHGH