Η εμμονή με την ένδειξη «χαμηλά λιπαρά» μας καταδιώκει από τη δεκαετία του 1980. Και ενώ ναι μεν μπορεί να ξεκίνησε καλοπροαίρετα, οι σημερινοί επαγγελματίες υγείας, προειδοποιούν πως τα προϊόντα που τη φέρουν, δεν μας κάνουν απαραίτητα καλό.

Αν και η πεποίθηση ότι η μικρότερη πρόσληψη λιπαρών μειώνει και την πρόσληψη θερμίδων και επομένως, προωθεί την απώλεια βάρους ισχύει έως έναν βαθμό, δεν είναι όλα τα είδη των λιπαρών το ίδιο και το αυτό.

Μερικά λιπαρά, όπως τα ωμέγα-3 και τα μονοακόρεστα λιπαρά, έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της φλεγμονής και η προαγωγή της υγείας της καρδιάς. Με άλλα λόγια, κάποια λιπαρά αποτελούν απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό για την ανθρώπινη ζωή.

Kαι τότε, γιατί ορισμένοι κατασκευαστές τροφίμων συνεχίζουν να φτιάχνουν εκδόσεις των προϊόντων τους με χαμηλά λιπαρά;

Διότι για μερικούς ανθρώπους, που χρειαζόμαστε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για ιατρικούς λόγους, αυτό μπορεί να είναι ένα όφελος. Αλλά για όλους τους υπόλοιπους, τα τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά δεν είναι απαραιτήτως ανθυγιεινά. Αυτό σημαίνει ότι για μερικά τρόφιμα, η light εκδοχή τους είναι πιο κακή από την πλήρη.

Τρόφιμα χαμηλών λιπαρών που μας «βλάπτουν»

1. Το παγωτό με χαμηλά λιπαρά

Η αφαίρεση των λιπαρών από το παγωτό και άλλες δροσερές λιχουδιές δεν αφαιρεί μόνο γεύση αλλά συνήθως, είναι και συνώνυμη των βλαβερών πρόσθετων σακχάρων, προκειμένου να «νοστιμίσει» το προϊόν.

Αντίθετα, όταν παρασκευάζεται με πλήρες γάλα, το παγωτό περιέχει όλο το ασβέστιο και την πρωτεΐνη, που χρειάζεται το σώμα μας για να παραμένει υγιές και δραστήριο.

Εκτός αυτού, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στην εκδοχή με τα περισσότερα λιπαρά, δεν συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο αύξησης βάρους, καρδιακών παθήσεων ή διαβήτη τύπου 2.

2. Το φυστικοβούτυρο με χαμηλά λιπαρά

Δεν πρέπει να φοβόμαστε το λίπος στο φυστικοβούτυρο. Σύμφωνα με το Χάρβαρντ, το πλήρες φυστικοβούτυρο έχει την ίδια αναλογία κορεσμένων προς ακόρεστα λιπαρά με το ελαιόλαδο, ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα για την καρδιά. Ίσως για αυτό πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά φυστικοβούτυρο διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

3. Η μαγιονέζα light

Η παραδοσιακή μαγιονέζα χρωστά τα λιπαρά της στους κρόκους αυγών, οι οποίοι περιέχουν περίπου 5 γραμμάρια λίπους ο καθένας. Οι μαγιονέζες με χαμηλά λιπαρά, προκειμένου να μην χάσουν την απαλή υφή και τη γεύση που της εξασφαλίζουν οι κρόκοι, περιέχουν πρόσθετα όπως το σογιέλαιο ή το κορν φλάουρ. Δηλαδή προϊόντα υπερεπεξεργασμένα, που σε αντίθεση με τα αυγά, δεν μας προσφέρουν απολύτως τίποτα.

4. Οι ενεργειακές μπάρες με χαμηλά λιπαρά

Οι ενεργειακές μπάρες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ελλοχεύει ο κίνδυνος να είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες και γεμάτες ανθυγιεινά συστατικά, όπως τεχνητά αρώματα, χρώματα, σιρόπια και έλαια.

5. Μπισκότα με χαμηλά λιπαρά

Τα μπισκότα με χαμηλά λιπαρά, συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η οποία μας παχαίνει περισσότερο από τα λιπαρά. Οπότε, αν πρόκειται να φάμε ένα μπισκότο, καλύτερα να απολαύσουμε την αυθεντική εκδοχή.

6. Η μαργαρίνη

Και πάλι σύμφωνα με το Χάρβαρντ, «δεν υπήρξε ποτέ καμία σοβαρή απόδειξη ότι η χρήση μαργαρίνης αντί για βούτυρο μειώνει τις πιθανότητες να πάθουμε καρδιακή προσβολή ή να αναπτύξουμε καρδιακή νόσο».

Γιατί ενώ μερικές μαργαρίνες έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από το κλασικό βούτυρο και τα δύο είναι υψηλά σε θερμίδες, επομένως αμφότερα θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ.