Γερμανία – Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα: Αναδίπλωση του Φρίντριχ Μερτς

Ο Φρίντριχ Μερτς –   αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU της Γερμανίας – υπενθύμισε στα μέλη του κόμματος και γενικότερα ότι το κεντροδεξιό κόμμα του οποίου ηγείται, βρίσκεται πλέον σε δεινή θέση. Ο Μερτς δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή ότι το CDU θα ήταν ανοιχτό στο να συνεργαστεί με το ακροδεξιό κόμμα Alternative für Deutschland, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο.

“Είναι φυσικό να αναζητήσουμε τρόπους για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε” σε μέρη όπου μέλη του AfD κερδίζουν τις τοπικές εκλογές, δήλωσε ο Μερτς.

Κατά τη διαδικασία αυτή, αναγνώρισε εμμέσως την πραγματικότητα ότι το AfD συγκεντρώνει δημοσκοπικά περίπου 20% σε εθνικό επίπεδο και περίπου 30% στην ανατολική Γερμανία. Αλλά έσπασε επίσης ένα ταμπού κατά της αποδοχής από το mainstream ενός κόμματος που, έχει υιοθετήσει μια “ανοιχτά ξενοφοβική, αντιδημοκρατική, φιλοκρεμλινική ατζέντα”.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Mερτς αντιμετώπισε αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός του CDU, και το πρωί της Δευτέρας χρησιμοποίησε το Twitter για να κάνει πίσω. “Η απόφασή μας παραμένει: Δεν θα υπάρξει καμία συνεργασία με το AfD, ούτε και σε κοινοτικό επίπεδο”, έγραψε στο Twitter.

Αλλά η ζημιά είχε γίνει. Ο Μερτς ελπίζει να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας το 2025 και η μεγαλύτερη πρόκληση για να νικήσει τον κυβερνητικό αριστερό συνασπισμό θα είναι να κρατήσει ενωμένο ένα κόμμα στο οποίο τα μέλη των δυτικών κρατιδίων αντιμετωπίζουν το AfD ως “ανέγγιχτο”, ενώ εκείνα των ανατολικών κρατιδίων το αντιμετωπίζουν ως “γεγονός της ζωής”.