Βρετανία: «Σαρώνει» νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού – Αύξηση των κρουσμάτων

Νέα παραλλαγή του κορωνοϊού προκαλεί συναργερμό στη Μεγάλη Βρετανία καθώς εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας και ήδη αποτελεί ένα στα επτά νέα κρούσματα.

Επιστημονικά γνωστή ως EG.5.1, προέρχεται, όπως αναφέρει το Skynews από την παραλλαγή Όμικρον. Ήδη αυξημένα είναι τα κρούσματα διεθνώς, ιδίως στην Ασία, ενώ ταξινομήθηκε ως «παραλλαγή» στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 31 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού αντιπροσωπεύει πλέον το 14,6% των περιπτώσεων, τη δεύτερη πιο διαδεδομένη στο Ηνωμένο Βασίλειο .Φαίνεται ότι εξαπλώνεται γρήγορα και θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για τον οποίο υπήρξε πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι το ποσοστό εισαγωγής στα νοσοκομεία ήταν 1,97 ανά 100.000 κατοίκους, μια αύξηση από 1,17 ανά 100.000 στην προηγούμενη έκθεση του UKHSA.

Οι αρμόδιοι λένε ότι παρακολουθούν «στενά» την κατάσταση, καθώς τα ποσοστά των κρουσμάτων COVID συνεχίζουν να αυξάνονται. «Έχουμε, επίσης, παρατηρήσει μια μικρή αύξηση στα ποσοστά εισαγωγής στα νοσοκομεία, αφορά περισσότερο τα ηλικιωμένα άτομα», δήλωσε η η δρα Μέρι Ράμσει, επικεφαλής εμβολιασμού στο UKHSA.

«Τα συνολικά επίπεδα εισαγωγών εξακολουθούν να παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά και δεν παρατηρούμε επί του παρόντος παρόμοια αύξηση στις εισαγωγές σε ΜΕΘ. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τα ποσοστά αυτά».

Η παραλλαγή Arcturus XBB.1.16 είναι η κυρίαρχη παραλλαγή της Όμικρον, σύμφωνα με τα στοιχεία της UKHSA. Αποτελεί το 39,4% του συνόλου των περιπτώσεων.