Νότια Κορέα, Ιαπωνία, ΗΠΑ: Η ιστορική σύνοδος κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ

Σε μια ιστορική σύνοδο κορυφής σήμερα στο Καμπ Ντέιβιντ, ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι ομόλογοί του από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι θα ενισχύσουν τη στρατιωτική συνεργασία – ενώ συναντήθηκαν αγνοώντας τις αντιρρήσεις της Κίνας.

Γιατί έχει σημασία: Είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής του Μπάιντεν με ξένους ηγέτες στο Καμπ Ντέιβιντ.

Οι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να καθιερώσουν αυτή την πρώτη τριήμερη σύνοδο σε ετήσια βάση. Η συνάντηση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην προσέγγιση μεταξύ του Τόκιο και της Σεούλ – δύο συμμάχων των ΗΠΑ, των οποίων οι ιστορικά τεταμένες σχέσεις έχουν ξεπαγώσει τους τελευταίους μήνες εν μέσω της αυξανόμενης διεκδικητικότητας της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό και των συνεχιζόμενων πυρηνικών απειλών από τη Βόρεια Κορέα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο ομόλογός του της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida επισημοποίησαν σειρά νέων δεσμεύσεων σχετικά με τη διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία.

Οι στρατιωτικές συμφωνίες περιλαμβάνουν ένα πολυετές σχέδιο στρατιωτικών ασκήσεων, βαθύτερο συντονισμό για την άμυνα βαλλιστικών πυραύλων και μια νέα γραμμή επικοινωνίας για κρίσεις.

🖼️ Η μεγάλη εικόνα: Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν μια τριμερή γραμμή επικοινωνίας για περιόδους περιφερειακών κρίσεων.

Η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου εδώ 

Παραθέτουμε τμήμα της επίσημης ανακοίνωσης:

Σήμερα, δηλώνουμε ανοιχτά ότι είμαστε ενωμένοι σε έναν κοινό σκοπό για την ενίσχυση της κοινής μας περιοχής. Η εντολή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ιαπωνία, η Δημοκρατία της Κορέας και οι Ηνωμένες Πολιτείες ευθυγραμμίζονται στους στόχους και τις δράσεις μας, δημιουργώντας την κοινή ικανότητα που απαιτείται για να διασφαλίσουμε ότι ο Ινδο-Ειρηνικός θα είναι ακμάζων, συνδεδεμένος, ανθεκτικός, σταθερός και ασφαλής. Πρόκειται για μια εταιρική σχέση που οικοδομείται όχι μόνο για τους λαούς μας, αλλά για ολόκληρο τον Ινδο-Ειρηνικό.

Ανακοινώνουμε τη δέσμευση των κυβερνήσεών μας να διαβουλεύονται μεταξύ τους με ταχείς ρυθμούς για να συντονίσουμε τις απαντήσεις μας στις περιφερειακές προκλήσεις, προκλήσεις και απειλές που επηρεάζουν τα συλλογικά μας συμφέροντα και την ασφάλειά μας.

Μέσω αυτών των διαβουλεύσεων σκοπεύουμε να ανταλλάξουμε πληροφορίες, να ευθυγραμμίσουμε τα μηνύματά μας και να συντονίσουμε τις δράσεις αντίδρασης. Για τον σκοπό αυτό θα βελτιώσουμε τον τριμερή μηχανισμό επικοινωνίας μας για να διευκολύνουμε την τακτική και έγκαιρη επικοινωνία μεταξύ των χωρών μας, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής μας ηγεσίας.

Θα διοργανώνουμε τριμερείς συναντήσεις μεταξύ των ηγετών μας, των υπουργών Εξωτερικών, των υπουργών Άμυνας και των συμβούλων εθνικής ασφάλειας τουλάχιστον ετησίως, συμπληρώνοντας τις υφιστάμενες τριμερείς συναντήσεις μεταξύ των αντίστοιχων υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

Θα πραγματοποιήσουμε επίσης την πρώτη τριμερή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών μας, καθώς και θα εγκαινιάσουμε ένα νέο κομμάτι υπουργών εμπορίου και βιομηχανίας που θα συνεδριάζει ετησίως. Θα εγκαινιάσουμε επίσης έναν ετήσιο τριμερή διάλογο Ινδο-Ειρηνικού για να συντονίσουμε την εφαρμογή των προσεγγίσεών μας στον Ινδο-Ειρηνικό και να εντοπίζουμε συνεχώς νέους τομείς για κοινή δράση.

Αναγνωρίζοντας την αυξημένη απειλή που θέτει η ξένη χειραγώγηση πληροφοριών και η κατάχρηση της τεχνολογίας επιτήρησης, θα συζητήσουμε επίσης τρόπους συντονισμού των προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση της…

Επαναβεβαιώνουμε ολόψυχα την κεντρική θέση και την ενότητα της ASEAN και την υποστήριξή μας στην περιφερειακή αρχιτεκτονική υπό την ηγεσία της ASEAN. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους της ASEAN για να υποστηρίξουμε την ισχυρή εφαρμογή και την ενσωμάτωση των προοπτικών της ASEAN για τον Ινδο-Ειρηνικό.Εργαζόμαστε συλλογικά για τη στήριξη της βιώσιμης ενέργειας και την προώθηση της ασφάλειας των υδάτων και της κλιματικής ανθεκτικότητας στη λεκάνη του ποταμού Μεκόνγκ.Επαναβεβαιώνουμε, επίσης, την υποστήριξή μας προς τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού και σκοπεύουμε να εργαστούμε σε γνήσια εταιρική σχέση με τον Ειρηνικό με διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο, σύμφωνα με τον δρόμο του Ειρηνικού, που ενισχύει τις επιμέρους χώρες και την περιοχή του Ειρηνικού.Σκοπεύουμε να συντονίσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες ανάπτυξης ικανοτήτων προς τις χώρες της ASEAN και τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, ώστε να διασφαλίσουμε ότι είναι αμοιβαία ενισχυτικές και στο μέγιστο δυνατό βαθμό επωφελείς για τους πολύτιμους εταίρους μας, μεταξύ άλλων μέσω των προσπαθειών ανάπτυξης ικανοτήτων στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της οικονομικής ακεραιότητας και του νέου μας τριμερούς πλαισίου συνεργασίας για την ασφάλεια στη θάλασσα.

Axios PM